Annonce:
Annonce:

Var indlagt med hjerteproblemer

Jesper Klein udskrevet igen: Men forinden holdt han 'revytopmøde' på Rigshospitalet med en nyligt opereret Lisbet Dahl

- Det kneb med hjerterytmen, så jeg har fået en dims på, der registrer, hvis hjertet ikke banker, som det skal, siger Jesper Klein. (Foto: Torben Stroyer)
- Det kneb med hjerterytmen, så jeg har fået en dims på, der registrer, hvis hjertet ikke banker, som det skal, siger Jesper Klein. (Foto: Torben Stroyer)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Revystjernerne nærmest flokkes på Rigshospitalet.

Annonce:

Skuespilleren Jesper Klein, 62, blev indlagt på Rigshospitalet med hjerteproblemer lige efter, at Lisbet Dahl, 60, røg ind for en uge siden og fik en ny hjerteklap og dobbelt bypass ved en større operation.

- Jeg ved ikke, hvad det hedder, det jeg fejler, men nu har jeg da fået at vide, at jeg mod alle forventninger ikke er forkalket. Så nu føler jeg mig snart helt fin og rask igen. Det kneb med hjerterytmen, så jeg har fået en dims på, der ikke er en pacemaker, men en, der registrer, hvis det ikke banker, som det skal, siger Jesper Klein, der holdt 'revytopmøde' med Lisbet Dahl på hospitalet, inden han blev udskrevet igen i går.

Lisbet i fin form
- Det var hyggeligt at snakke med Lisbet. Der skal jo sættes lidt humør i tingene. Hun trænger også til at blive lidt muntret op, men ser ud til at have det godt og er kommet sig hurtigt efter operationen, så vi havde det ret muntert med vores hjertesager.

- Jeg har været ud og ind af hospitalet flere gange, men denne gang har det været med indlæggelse og badekåbe på. Jeg kom ind i slipstrømmen på Lisbet, så jeg tænkte: - Der er nok ikke nogen, der opdager mig!

- Det må være badekåbens skyld! - spøger Jesper, der ellers har været en meget flittig gæst på Rigshospitalet gennem de sidste to år på grund af sin kone, Lykke Nielsens uhelbredelige kræftsygdom, som hun døde af den 29. august efter en hård og udadvendt kamp.

- Jeg er ikke helt færdig endnu, men jeg skal nok skynde mig. Når man først er så heldig at være optaget i foreningen 'Træf nye læger', er det svært at slippe igen. De begynder i den ene ender og bliver ved, til de når den anden. Næ, nu må jeg se at komme ud og arbejde lidt igen.

Skriver bog om Lykke
Jesper Klein arbejder på en bog om Lykkes sygdomsforløb.

- Den må ikke komme til at virke for privat, men jeg tænker på alle de forløb og alle de sammenstød, vi har haft med sundhedsvæsnet. Mine intentioner er, at det skal være en bog, der kan hjælpe andre, der løber ind i den samme situation, som kan synes ret håbløs.

- Men man må endelig ikke sætte en sort streg hen over det hele, fordi der står kræft på sygdommen, men tværtimod benytte den tid sammen, man trods alt har. Der er mange glade stunder, så man behøver absolut ikke sige farvel og tak og lade det hele været overstået allerede på forhånd.

- Nu kan jeg jo hele historien, fordi jeg har fulgt den til ende. Desværre var der ikke nogen helbredelse for Lykke. Det vidste vi godt og havde forberedt os på det. Men derfor er det drastisk, når det sker. Alt, hvad man har forberedt, udvikler sig til noget helt andet.

Absurd ensomhed
- Kan du vænne dig til tanken om, at Lykke ikke er der?

- Jeg har ingen anden valgmulighed. Det er absurd. Pludselig bor jeg i et meget, meget stort hus, men jeg må gå forsigtigt. Jeg vil sandelig håbe, at jeg bevarer vennekredsen - mod ensomhed.

- Er ensomheden det værste?

- Der er ikke noget, der værst, for jeg har ingen værdimåler for noget som helst omkring det. Det er lettere for dem, der er interesseret i sport og kan forholde sig til 10,2 eller noget andet målefast. Men savnet er der uomtvisteligt, og det kan åbenbart ikke være anderledes.

- Men igen: Slå aldrig en streg over livet. Til efterfølgere, der vælger at passe en syg ægtefælle hjemme, kan jeg kun sige, at det giver mange fornøjelser. Patienten ligger jo ikke hen i evig dødsrallen. Man kan tale sammen, sætte sig ud i haven, der er mange dejlige ting i livet, så længe det varer.

Slutspil
- Men så er der det sidste forløb, hvor det kan blive meget besværligt. Der var jeg glad for, at vi stod fast, for det var en hård tur, som jeg ikke har så meget lyst til at tale om endnu.

- Du har heller ikke efterfølgende sat dig hen i krogen og opgivet ævred?

- Nej, jeg er bare blevet fantastisk doven. Dengang jeg besluttede at holde op for at blive sygepasser, tænkte jeg: - Det her klarer du ikke, for nu har du bestilt noget hele dit liv ? Men det går faktisk rigtig udmærket, også efter at jeg nu ikke længere er sygepasser.

Tilbagetrukket
- Der skal købes lidt ind og gås med hunden (schnauzeren Sølle). Og somme tider er der nogen, der har brug for, at man kommer og siger noget eller gør noget. Jeg sætter dovenskaben i højsædet, og det er selvfølgelig lidt uheldigt. Men som søde kolleger har sagt til mig: - Du har jo lavet mere, end de fleste når i et helt liv.

- Jeg er lidt tilbagetrukket, men har da stadig mine småjob, formand for Revymuseet i København, og er med i Kunstnere for Fred. Jeg sidder i flere forsamlinger, der forsøger at gøre verden lidt bedre, men det har ikke rigtig hjulpet endnu. Jeg beklager.

- Det har du også fået besked på at blive ved med af Lykke!

- Ja, hun ville jo ikke have, at jeg standsede livet, 'bare' fordi hun døde. Men det er nemmere sagt end gjort.

- Lykke var også meget bekymret for, hvordan det ville gå dig, når du skulle klare dig alene.

- Ja, det må jeg sige. Det optog hende meget på det sidste, men jeg er altså hverken gået til eller i hundene, tværtimod er jeg gået uden om hundene, men har dog luftet vores egen. Det hele flyder heller ikke med tomme øldåser og pizzabakker. Imod alt, hvad man skulle tro, gør jeg mit bedste for at leve ordentligt. Jeg var kandidat til absolut selvudslettelse, men der snød jeg, siger Jesper Klein, der fejrer jul hos sin søn, Sebastian.

- Jeg er lidt svækket hist og pist, men jeg tror, jeg kommer over det med hjertet. For ellers er jeg så sund, når de tager alle de der prøver, der viser, at jeg er 17-23 år. Det er bare ærgerligt, at jeg er anbragt i en 93-årigs krop! Men jeg har nu altid været for gammel, siger Klein, der efter tabet af sit livs Lykke uafladeligt bliver mødt med spørgsmålet: - Hvordan har du det nu? Svaret er:

- Jeg har det mægtig godt efter omstændighederne. Jeg har det bare ad helvede til med de omstændigheder!

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: