Von Trier er en elendig forretning

Danmarks mest berømte filminstruktør Lars Von Trier har med sine sidste fire film efterladt et kæmpe økonomisk hul i jorden

Lars von Triers seneste fire film har givet underskud. Den berømte danske filminstruktør har dog personligt millioner på bankkontoen. (Jonas Olufson/POLFOTO)
Lars von Triers seneste fire film har givet underskud. Den berømte danske filminstruktør har dog personligt millioner på bankkontoen. (Jonas Olufson/POLFOTO)
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Danmarks mest berømte og feterede filminstruktør sælger ikke nok billetter. Det afslører en gennemgang som Ekstra Bladet har foretaget af økonomien bag Lars Von Triers fire seneste film - før den biografaktuelle Nymphomaniac.

Samlet set har den berømte danske filmmands fire værker 'Dogville', 'Manderlay', 'Antichrist' og senest 'Melancholia' fra 2011 kostet 282 mio. kr. at lave. Det viser officielle tal fra Det Danske Filminstitut (DFI), som Ekstra Bladet har fået indblik i.

Men de fire store Von Trier-film har trods et samlet budget på 282 mio. kr. kun indtjent sølle 214 mio. kr. til Von Trier og Peter 'Ålen' Aalbæks fælles firma Zentropa.

Det efterlader et økonomisk hul i jorden på 68 mio. kr. i kølvandet på de fire værker, der er markedsført massivt både herhjemme og i det store udland og til diverse filmfestivaler.

At Von Triers film langt fra er nogen god forretning afsløres desuden af tal fra DFI, der samlet set har støttet Von Triers film med 35 mio. kr. i alt.

Støtte, der normalt bliver betalt tilbage, hvis en film sælger tilstrækkeligt med billetter, men det har ingen af Von Triers film indtil videre gjort. Sjovt nok er den landskendte instruktør i løbet af de sidste ti år blevet styrtende rig samtidig med, at hans film langtfra har præsteret på bundlinjen. Formuen i Von Triers private firma Element Film, der ejer en del af Zentropa, er nemlig siden udgivelsen af Dogville i 2003 vokset med hele 26 mio. kr..

- Sådan som reglerne er, står vi langt nede i køen af folk, der skal have penge tilbage. Og indtil videre har ingen af Lars Von Triers film betalt noget støtte tilbage. Sådan er systemet indrettet, men vi kan sagtens få støtte tilbage, hvis en film sælger godt, forklarer filmcontroller hos DFI Anette Kjær og henviser til, at en film som comedy-hittet 'Klovn' eksempelvis har betalt en del støttekroner tilbage.

LÆS MERE I EKSTRA BLADET:

  • Danskerne svigter Von Trier
  • Forgyldt af Zentropa-aktier
  • Ålen: Der taler vi kun med Gud og SKAT om

Eller læs i EKSTRA:

Von Trier tjener boksen - selv om hans film er økonomiske fiaskoer

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind