Anklage om ponydrab: Tarzan i stor smerte

Carl Plum er tiltalt for at have udsat ponyen for groft uansvarlig behandling med karakter af mishandling

Tarzan endte sine dage på en strand i Tisvildeleje. (Privatfoto)
Tarzan endte sine dage på en strand i Tisvildeleje. (Privatfoto)

Carl Plum mishandlede ponyen Tarzan. Sådan lyder det i anklageskriftet mod ham.

Ifølge anklageskriftet mod Camilla Plums søn, den 24-årige Carl Plum, har han overtrådt dyreværnslovens paragraf 28 sammen med en anden mand på 22 år.

§ 28. Den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år. Der skal ved udmålingen af straffen tages hensyn til, om der foreligger uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling af dyr. Har forholdet haft karakter af mishandling, er straffen fængsel indtil 1 år, i gentagelsestilfælde indtil 2 år.

Skar halsen over på Tarzan
Ifølge anklageskriftet har Carl Plum og den anden mand 'udsat ponyen for groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling'. Ifølge anklageskriftet skar de halsen over på ponyen med en kniv uden at have bedøvet den. Det betød ifølge anklagen, at ponyen var udsat for højeste grad af smerte, lidelse og angst. Dermed mener anklageren, at de tiltalte ikke sikrede sig, at ponyen blev aflivet hurtigt og smertefrit.

Carl Plum: Den fik et slag i hovedet
Carl Plum har tidligere fortalt, at ponyen først fik et slag i hovedet.

'Undersøgelser vil vise, at ponyen var afslappet, da den fik et slag i panden, hvorefter den øjeblikkeligt tabte bevidstheden og fik halsen skåret over. En mere umærkelig død findes simpelthen ikke. Det hele foregik et sted, som vi synes er utrolig smukt - stranden i Tisvilde ved solnedgang. Hvis man forestiller sig, at et dyr har en ånd, er dette et skønnere sted, end de fleste dyreånder får lov at rejse fra', har Carl Plum tidligere skrevet om ponyens endeligt.

Overtrædelse af dyreværnsloven
Det var en af sommerens helt store historier, da den lille lysebrune pony, Tarzan, den 22. juni 2013 blev slået ihjel på en strand ved badebyen Tisvilde.

Hurtigt faldt mistanken på kogebogforfatterens Camilla Plums søn, Carl Plum, og den 10. januar blev mistanken officielt bekræftet, da Nordsjællands Politi rejste tiltale mod Carl Plum for overtrædelse af dyreværnsloven.

Ponyen Tarzan endte sine dage på stranden i Tisvilde. Et ekspertråd af dyrlæger har fastslået, at slagtningen er sket, så der er grund til at rejse tiltale mod blandt andet Carl Plum. (Privatfoto) Danske kendte Carl Plum tiltalt for ponydrab

'Tiltalen er rejst, efter at sagen har været til dyrlægefaglig vurdering hos Det Veterinære Sundhedsråd og hos Statsadvokaten i København', hed det fra Nordsjællands Politi.

Camilla Plums søn må vente lang tid på en afslutning af sagen. (Foto: Jan Unger) Danske kendte Eksperter ind i ponydrabet

Sagen har trukket i langdrag, fordi Tarzan-sagen har været helt til tops i systemet. Sagen var så principiel, at den blev vurderet af landets klogeste hoveder inden for dyremishandling.

Artiklen fortsættes under billedetTarzan-sagen havnede på bordet hos de ypperste eksperter. Da sagen var færdigefterforsket hos politiet, sendte Fødevarestyrelsen sagen videre på grund af dens principielle karakter til Det Veterinære Sundhedsråd, som kan sammenlignes med Retslægerådet. Det er et ekspertråd bestående af dyrlæger, der skal udtale sig i principielle sager. (Privatfoto)
Tarzan-sagen havnede på bordet hos de ypperste eksperter. Da sagen var færdigefterforsket hos politiet, sendte Fødevarestyrelsen sagen videre på grund af dens principielle karakter til Det Veterinære Sundhedsråd, som kan sammenlignes med Retslægerådet. Det er et ekspertråd bestående af dyrlæger, der skal udtale sig i principielle sager. (Privatfoto)


Carl Plum har tidligere i sine forklaringer fastholdt, at han dræbte ponyen, fordi han havde tænkt sig at spise den sankthansaften. Han mente ikke selv, dyret led, da det blev dræbt.

(Foto: Jan Unger) Danske kendte Nyt brev fra Plums sønner: Vi forstår, hvis I er oprørte

I et brev offentliggjort på Facebook har Carl Plum tidligere forklaret, at slagtningen (som han konsekvent kalder det) af ponyen foregik ved, at de først slog Tarzan - eller Dennis-Brian, som de kaldte den - bevidstløs og derefter skar halsen over på den. Læs hele brevet her

Brev til mor
I et brev til sin mor offentliggjort på det venstreorienterede onlinemedie Modkraft.dk fortalte Carl Plum, hvad der skete den juni-aften i den nordsjællandske badeby.

' Jeg har, som dreng opvokset på et økologisk landbrug, før slagtet dyr og ved hvordan dette skal gøres. Derfor vil jeg ikke gå i detaljer med selve slagtningen - du ved hvordan det foregår. Dyret nåede ikke at opfatte hvad der skete, før det hele var overstået, og led dermed ingen overlast. Stranden var det mest oplagte og i øvrigt selvrensende sted. Der var ingen mennesker i syne, og det var sent om aftenen, skrev Carl Plum blandt andet i det åbne brev til sin kendte mor og forklarede, at dyret skulle have været spist til Skt. Hans, men at han var blevet afbrudt i at skære dyret ud og bære det til bilen, fordi nogle forbipasserende havde blandet sig i slagtningen.

Ponyen Tarzan blev slagtet på stranden i Tisvilde (Foto: Rumle Skafte) Danske kendte Vild debat om Plum-brødre: Vi knalder jo heller ikke på offentlig strandDanske kendte Camilla Plum efter trusler: Politiet vil ikke hjælpe migCamilla Plum undsiger nu sin søns egen forklaring. (Arkivfoto: Jan Sommer). Danske kendte Camilla måtte læse Carls tilståelse på nettetCamilla Plum opdrager bevidst sine børn til at være antiautoritære. (Foto: Sara Galbiati/Polfoto) Danske kendte Camilla Plum: Børn skal ikke opdragesPonyen Tarzan måtte lade livet i en blodpøl på Tisvilde Strand. (Privatfoto) Underholdning Pony-gate: Her er hele historien

Camilla Plum ønsker ikke at kommentere sagen over for Ekstra Bladet.Carl Plum har skrevet, at Tarzan blev slagtet et smukt sted, og at aflivningen af hesten foregik 'umærkelig'. (Foto: Rumle Skafte)
Carl Plum har skrevet, at Tarzan blev slagtet et smukt sted, og at aflivningen af hesten foregik 'umærkelig'. (Foto: Rumle Skafte)


1 af 3 Tarzans tidligere ejer solgte ponyen til Camilla Plums søn, fordi hun mente, den ville få et godt liv på Fuglebjerggaard. (Privatfoto)
2 af 3 Camilla Plum var tydeligt mærket af Tarzan-sagen, da Ekstra Bladet den 25. juni mødte hende på familiens landsted, Fuglebjerggaard i Nordsjælland: – Jeg er fuldstændig udmattet. Jeg har ikke sovet særlig meget de sidste mange dage, lød forklaringen fra tv-kokken, der var sendt til tælling på grund af det voldsomme stormvejr om sønnen Carl. – Hvis man ikke har prøvet det, som jeg har været udsat for, så tror jeg, det er svært at forestille sig, hvordan det er. Når man modtager massevis af trusler fra folk, der blandt andet mener, at ens børn skal skæres i småstykker, så rammer det nogle indre lag, som man normalt ikke kommer i kontakt med – medmindre man bor i en krigszone, sagde Camilla Plum dengang. (Foto: All Over Press)
3 af 3 Tarzan endte sine dage på en strand i Tisvildeleje. (Privatfoto)