Pia K.: '1864'-serien er underholdning – IKKE historie!

Dansk Folkepartis værdiordfører er vedholdende i sin kritik af tv-serien, som hun dog kun har set en lille smule af

Pia Kjærsgaard kritiserer '1864'-serien. (Foto: Rumle Skafte)
Pia Kjærsgaard kritiserer '1864'-serien. (Foto: Rumle Skafte)

Selvom den danske befolkning ikke engang har fået lov til at se det første afsnit af '1864', kritiseres serien nu fra flere sider. Pia Kjærsgaard er en af dem, der ikke er tilfreds.

I går tordnede hun i blandt andet Berlingske, hvor hun beskrev Ole Bornedals stort anlagte historiske drama som 'et makværk'. Til Ekstra Bladet uddyber hun kritikken og opfordrer til, at man betragter serien som underholdning frem for historieskrivning.

- Nu har jeg kun set de to første afsnit, men jeg synes, at serien er meget politiserende, og den er langt væk fra virkelighedens 1864. Jeg havde ellers glædet mig til at se serien, fordi jeg synes, at det ville være godt for historien, men den kommer bare ikke i mål. Jeg tror, at man skal betragte serien som underholdning mere end en historisk fortælling, siger hun.

Det er ikke i orden
Den tidligere VK-regering indgik sammen med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti et medieforlig, hvor de helt ekstraordinært gav 100 millioner til Ole Bornedals serie. Serien har i alt kostet 173 millioner kroner at producere.

- Serien skulle have været historieskrivning. Danmarks Radio har en public service-opgave, og når de får så mange midler fra Folketinget til en historieskrivning, som de så politiserer på den måde, som jeg synes Ole Bornedal gør, så synes jeg ikke, at det er i orden, siger Pia Kjærsgaard.

Skuffende historisk redegørelse
Historikeren Jens Ole Christensen fra Tøjhusmuseet i København er heller ikke begejstret for de to første afsnit af serien:

Jeg synes, at Danmarks Radio har en lang og flot tradition for at lave historisk drama på et højt kvalitetsniveau. På baggrund af det så synes jeg, at '1864' er skuffende i forhold til den historiske redegørelse, siger han.

Forfatteren Tom Buk-Swienty er selv tilfreds med serien. Han synes, at Ole Bornedal har skabt en 'medrivende tv-serie'. Det skriver han i en mail til Ekstra Bladet:

- For mit eget vedkommende er det mit håb – og min overbevisning – at 1864-serien vil inspirere og anspore et stort publikum til selv at læse videre og fordybe sig i historien. Man vil da opdage, at der om et hvilket som helst historisk spørgsmål findes mange fortolkninger og uenigheder selv blandt fagfolk.

Det første ud af de i alt otte afsnit af serien '1864' vises søndag aften klokken 20.00 på DR1.