Bas-musen, Hugo Rasmussen bisat for fuld musik

Bassisten med det lange skæg og den krøllede bøllehat blev spillet ud af kirken i bedste New Orleans-stil

 

Horn og blæsere i alle afskygninger samt både tromme, guitar og mindst 20 basser sørgede for, at Hugo blev sendt af sted med maner. Foto: Mogens Flindt
Horn og blæsere i alle afskygninger samt både tromme, guitar og mindst 20 basser sørgede for, at Hugo blev sendt af sted med maner. Foto: Mogens Flindt
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Se de mange kendte ved Hugo Rasmussens begravelse under det store foto.

’Jeg har intet imod de døde. Flere af mine bedste venner er døde ....’

Præsten - pastor emeritus Bjarne Lenau Henriksen - lagde med Benny Andersen tonen an, da Danmarks nok mest berømte bassist, Hugo Rasmussen, som døde af kræft d. 30 august, i eftermiddag blev bisat fra Store Magleby Kirke på Amager.

Sådan kendte de fleste Hugo Rasmussen. Foto: Polfoto
Sådan kendte de fleste Hugo Rasmussen. Foto: Polfoto
 

Og den lune, kærlige tone faldt i god jord i den propfyldte kirke, hvor både unge og gamle fra musiker-, jazz- og værtshusmiljøet var mødt op, for at vise Hugo den sidste respekt - og for at sende ham af sted med maner.

Danske musikere hylder Hugo

Hugos to børn, Jannik og Helene (47 og 48 år) var rørte over det store fremmøde. Ifølge Jannik Rasmussen var der lagt op til et ordentligt gravøl ikke langt fra kirken, hvor rigeligt med øl og pølser fra pølsevogn helt i farens ånd skulle lægge bunden til en ordentlig afsked i kompagniskab med de uendeligt mange gode historier, der eksisterer om manden med bøllehatten og det lange skæg.

Buketter fyldte hver en krog i kirken og det fantastiske - til lejligheden sammensatte - jazz-band sørgede for, at Hugo Rasmussen blev sendt af sted med fuld musik. Foto: Mogens Flindt
Buketter fyldte hver en krog i kirken og det fantastiske - til lejligheden sammensatte - jazz-band sørgede for, at Hugo Rasmussen blev sendt af sted med fuld musik. Foto: Mogens Flindt
 

Min far var meget væk
- Vores far elskede sin musik. Så da vores mor døde, da jeg var 13-14 år, måtte farmor træde til, og hun boede hos os, når vores far var væk - hvilket vil sige meget af tiden. Af samme grund er hverken jeg eller min søster blevet musikere. For selv om vores far var fantastisk, når han var hjemme, så var han altså meget væk, og det har vi ikke villet udsætte vores egne børn for, fortæller Jannik, som er gulvafsliber, mens Helene er blevet regnskabschef.

Bisættelsen indledtes med en jam over Duke Ellington-nummeret ’Come Sunday’. Orgel, sax og horn løftede stemningen inden den kirkelige handling. 

Jazzbassisten Hugo Rasmussen er død

Og på kirkerummets balkon stod nok 20 gulvbasser, som stemte i, da udgangsmusikken anført af et fantastiske jazz-band spillede ’Just A Closer Walk With Thee’. I bedste New Orleans-stil blev der sunget, klappet og ’rokket med’, da Hugo blev båret ud og sendt videre.

Sørg-munter afsked
- ’Jazz-mus’ kaldte Helene sin far som barn, Og Hugos liv handlede om musikken. Han var dybt professionel, sej og myreflittig. Egentlig lignede Hugo Vor Herre lidt - og det var ikke kun på grund af skægget, som Vor Herre efter sigende var misundelig på - det handlede også om at ville være allestedsnærværende. Det forsøgte Hugo tit, for han kunne ikke sige ’nej’, men vi har en del dokumentation for, at det ikke kunne lade sig gøre. Præsten fik ustandseligt kirkerummet til at lyde af latter, glæde og vemod. Smukkere kan ingen sendes ud på den sidste rejse - det kunne ses i ansigterne på så forskellige mennesker som Caroline Henderson, Al Agami, Lasse og Mathilde, Skousen og Ingemann, Kreutzfeldt, Niels Jørgen Steen, Jesper Thilo, Peter Schrøder, Lars Knutzon, Kaya Brüel, Kenneth Kainz, Nulle, Master Fatman og mange, mange flere.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Lad os hermed rose de radikale