Annonce:
Annonce:

Bertel raser over TV 2: 'De burde skamme sig'

Som mange andre er politikeren utilfreds med, at TV 2 ikke har haft helt styr på de historiske detaljer i 'Ingemann og kongerækken'

Bertel Haarder mener, at der er tale om 'historieløshed'. Foto: Claus Bonnerup
Bertel Haarder mener, at der er tale om 'historieløshed'. Foto: Claus Bonnerup
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Angiveligt er der ikke noget som et forkert kort over Danmark i middelalderen, der kan få danske politikere op i det røde felt.

Efter Ekstra Bladet kunne berette kritik fra historiker Anders Lundt Hansen, har flere folkevalgte tilsluttet sig koret af utilfredse stemmer over, at programmet 'Ingemann og kongerækken' ikke har haft godt nok styr på de historiske detaljer.

Historiker Anders Lundt Hansen hæftede sig ved, at en række kort, der viser det middelalderlige Danmark, ikke medtager Skåne, Halland og Blekinge, selvom områderne var en del af Danmark frem til 1658.

Heller ikke Sydslesvig er med på kortene, selvom det frem til 1864 var en del af Danmark.

Annonce:

- Det giver jo et forkert billede af fortiden, og efter min mening har folk, der sætter sig ned for at se et program på en landsdækkende kanal og er interesserede i historie, fortjent at få et så retvisende billede som muligt, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Det er ret alvorlige fejl. Hele pointen med historie er jo, at den viser os, hvordan vi er nået frem til der, hvor vi står i dag. Hvis vi skal forstå vores nutid, så skal vi have et så retvisende billede af fortiden som muligt. Og at glemme en tredjedel af landet er en ret stor ting.

Peter Ingemann står i spidsen for 'Ingemann og kongerækken', hvor han guider seeren igennem danmarkshistorien. Foto: Heartland/TV 2
Peter Ingemann står i spidsen for 'Ingemann og kongerækken', hvor han guider seeren igennem danmarkshistorien. Foto: Heartland/TV 2

Nu har Anders Lundt Hansen også sendt kortet til folketingspolitiker Bertel Haarder, og han er bestemt ikke glad for, at kortene er forkerte.

Det gør han klart på sin Facebook-profil, som Ekstra Bladet har fået lov til at citere fra.

Annonce:

'TV2 bør skamme sig. Tænk at vise flere Danmarks-kort fra Middelalderen uden at have Skåne, Halland og Blekinge med! Det var dansk kerneland, den rigeste del af riget, der først blev afstået til Sverige 350 år efter Erik Menved. Ærkebiskoppen boede endda i Lund i Skåne. Historieløsheden kender ingen grænser. Åbenbart heller ikke i historiske programmer!', lyder det.

Også Søren Espersen har været ude med kritik af programmet.

Søren Espersen langer ud

Dansk Folkepartis Søren Espersen er også ærgerlig over de fejlbehæftede kort i 'Ingemann og kongerækken', og han savner en reel forklaring fra programmets redaktør, fortæller han Ekstra Bladet.

- Det, der er helt graverende, det er, at Skånelandene og Bornholm er totalt skrevet ud af serien. Skåne, Halland og Blekinge var kerneland indtil 1658 og utrolig centrale for danmarkshistorien.

Redaktørens forklaring om, at man i serien har valgt at bruge danmarkskort med den nuværende grænsedragning som referencepunkt, giver han ikke meget for.

- Det er rent vrøvl. Hvis man gerne vil beskrive historien i et underholdningsformat, så må man vise Danmark, som det var på det tidspunkt. Efter 1658 kan man gøre noget andet, det er TV 2 da velkomne til. Men det virker som om, at man ikke har læst ordentligt på historien, og der er stensikkert mange danskere derude, der undrer sig. Jeg tænker især, at bornholmerne må undre sig, siger Søren Espersen og fortsætter:

- Jeg påskønner projektet, for historie er hamrende interessant og underholdende, men jeg synes også, at det skal man gøres ordentligt og korrekt. Vi så det samme med '1864' (Dramaserie på DR fra 2014, red.), hvor der også var en masse ting, som var helt forkerte.

Ekstra Bladet har forelagt TV 2 kritikken, og du kan læse deres svar i boksen herunder:

TV 2: - Det er helt forkert

Redaktør på 'Ingemann og kongerækken', Jes Schrøder, skriver i en mail til Ekstra Bladet, at han langt fra er enig i den kritik, der rejses af programmet.

'For enhver, der har set 'Ingemann og kongerækken', vil det stå meget klart, hvor tæt Danmarks og Sveriges historie er vævet ind i hinanden. Det er på ingen måde et tema, vi har nedtonet – tværtimod! Og det er helt forkert at hævde, at vi misinformerer. Når TV 2 sammen med produktionsselskabet Heartland TV viser danmarkshistorie i 'Ingemann og kongerækken', sker det med hjælp fra historiske eksperter, og vi synes, at programmerne bidrager stærkt til en forståelse af den rolle, som Danmark har spillet i Norden og vores til tider tætte forhold til Sverige', lyder det fra redaktøren.

Han understreger, at seertal og reaktioner på programmet taler et tydeligt sprog om den begejstring, det har vakt. Samtidig erkender han dog, at man 'i løbet af fortællingen af 1.000 års danmarkshistorie ikke har været tilstrækkeligt grundige med blandt andet nogle kort, hvor Skåne, Halland og Blekinge burde have været med'.

Det vil TV 2 nu rette.

'De få fejl, som er sket i gennemgangen af 1.000 års historie, bliver selvfølgelig rettet. Man kan allerede nu – eller meget snart for de senere ændringer – se mere præcise kort, når 'Ingemann og kongerækken' vises på TV 2 PLAY. Det ærgrer os selvfølgelig, når der sker fejl, og netop derfor sørger vi for at få dem rettet hurtigst muligt og få lagt nye programmer på TV 2 PLAY', skriver Jes Schrøder.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: