Bodil Jørgensen: Jeg glemte mit jubilæum

Den folkekære skuespiller begyndte som 'spasser-artist' og er endt som en af landets mest efterspurgte til film, teater og revy

-Jeg fik aldrig rigtigt markeret mit 25 års jubilæum sidste år. Tiden gik bare. Det blev ligesom ikke rigtigt til noget. Selv om jeg en aften gik på Rådhuskroen i Århus med min gamle holdkammerat, Bjarne Henriksen og fik biksemad. Bjarne fik stegt flæsk, og det hele blev skyllet ned med nogle forsvarlige snapse – OP Anderson. Eller som Bjarne sagde OP skal NED. Men en fejring blev det ikke til. Jeg er nok lige som resten af mit hold fra skuespillerskolen en gammel fliprøv. Jeg glemte det ærligtalt. Men jeg tager revanche i år. 26 år er da også et dejligt jubilæum, griner Bodil Jørgensen.

55147544.jpg 

2015 var i den 55-årige skuespillers optik lig med år 0. Oven på den livstruende traktorulykke skulle livet startes forfra i en ny ’sammenskruet’ krop og med den nye bevidsthed, der opstår, når man har været så tæt på at dø. Dagene afløste hinanden, mens energien og kræfterne langsomt udviklede sig, og jubilæet gled stilfærdigt ud i glemslen.

-Men jeg burde have markeret de 25 år. Det gør man jo, smiler hun.

I øjeblikket giver Bodil Jørgensen den gas i Tivolis Tam Tam Revy, og her er to andre jubilarer. Både instruktøren Joy-Maria Frederiksen og skuespilleren Sofie Stougaard holder sølvbryllup med deres fag, så der er sat vand over til et ordentligt gilde på bagscenen.

[No available link text]

-Revyen stopper i slutningen af juli, og så er der ferie. Min mand Morten og lille Rigmor er allerede draget ned til den bjerghytte, vi benytter,  ikke langt fra San Remo, og så følger den mellemste og jeg efter. Til den tid er EM i fodbold også slut, og så kan vores søn Østen godt lokkes med. Nede i det lille skur i bjergene er der hverken tv-signaler eller netværk, så Østen er ikke så forhandlingsvillig midt i en fodboldturnering, konstaterer Bodil Jørgensen.

Bodil Jørgensen: Det ender med lig på bordet

Ofte er også den ældste søn, Johannes med, og så er der ordentlig læs på hytten, som kun består af to rum – et på loftet og et i stueplan.

-Ja så kommer vi virkelig hinanden ved, skraldgriner hun og tilføjer: - Desuden er der masser af skorpioner alle vegne. Ikke nogle farlige nogle, men alligevel. De er ikke større end man, som Rigmor siger, kan klaske dem med en klipklapper.

Bodil Jørgensen: Jeg har talt med Gud og Rigmor

Bjergskuret i Ligurien ligger isoleret i naturen, og man kan ikke køre bil derop. De sidste 15 minutter tilbagelægges på gåben ad en fin lille sti og over en smal gammel bro, hvor man ifølge skuespilleren lige skal holde lidt fast i mindre børn.

-Man lærer hurtigt, dels ikke at slæbe for meget med, dels at huske tingene i første omgang. Men man lader vidunderligt op i et landskab med vild natur og rislende bække og kildevand, der kommer ned fra bjerget. Morten har egenhændigt slæbt et kar derop , så vi kan varme vand og få et bad. Det er lidt Georg Gearløs-agtigt, men vi synes, at det er fantastisk.

Og mens hun sidder der og tegner, maler eller laver andet hyggeligt med ungerne, har hun tid til at krænge de gamle roller af sig og tænke på de nye.

-Egentlig læste jeg engelsk og var handicaphjælper. Hende, jeg passede, var fysisk handicappet, og vi begyndte sammen på noget teater. Vi stiftede Århus Kryk-ensemble og Cirkus Fantaspastisk, hvor jeg også spillede spasser. Det var satire på højt plan. Men så blev jeg efter et par forsøg optaget på teaterskole, og så begyndte det virkelige liv.

Bodil var kommet godt op i tyverne, før hun gik i gang med skuespillet, og det var godt, for miljøet i skuespilbranchen var hård kost for en stilfærdig jysk pige.

-Aldrig havde jeg mødt så mange selvoptagede mennesker, der ledte efter sig selv. Men jeg lærte af det, og i hvert fald må man sige, at der er historie nu, hvor jeg med mit gamle hold kan fejre 26 års jubilæum. Det er nærmest lidt højtideligt, ler hun.

[No available link text]