Boe Følsgaard: Jeg var meget berøringsangst

Mikkel Boe Følsgaard havde svært ved mødet med en benamputeret tidligere soldat, som hans rolle i 'De Standhaftige' er inspireret af

Mikkel Boe Følsgaard. (Foto: Anthon Unger)
Mikkel Boe Følsgaard. (Foto: Anthon Unger)

Han lever af at udtrykke fiktive karakterers følelser. Men da Mikkel Boe Følsgaard i sin forberedelse til filmen 'De Standhaftige' stod over for at formidle en virkelig mands sorg, voksede ansvarsfølelsen og angsten for at spørge for direkte, når han manglede svar.

'De Standhaftige' fortæller nemlig en historie, der er inspireret af den tidligere soldat Christian S. Richardsons liv. På en mission i Afghanistan i 2009 mistede han begge ben, da han trådte på en mine. Og den vrede, sorg og ligegyldighed, han efterfølgende følte, skulle 31-årige Følsgaard nu portrættere.

- Jeg var meget berøringsangst, da jeg mødte ham første gang. Jeg tænkte, at det måtte være en stor sorg at miste benene, og jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle spørge ind til det. Men han begyndte bare at fortælle, og så talte vi om det i to eller tre timer, fortæller Mikkel Boe Følsgaard.

Mikkel Boe Følsgaard hæver her under filmfestivalen i Berlin i 2012 sin fortjente sølvbjørn i vejret, som han vandt for sin rolle i filmen 'En kongelig affære'.(Foto: Christian T. Jørgensen) Filmnyheder Arvingerne-stjerne til Berlin

Gennem samtaler med Christian S. Richardson forsvandt berøringsangsten, og Mikkel Boe Følsgaard begyndte at forstå, hvordan det er at være benløs, ramt af posttraumatisk stress og ude af stand til at gøre alt det, man elsker.

- Christian fortalte, at han brugte det første år efter ulykken på bare at græde og være vred på verden. Så det har jeg virkelig forsøgt at tage med ind i min karakter, siger Mikkel Boe Følsgaard, der blev verdenskendt for sin allerførste rolle som kong Christian den 7. i 'En Kongelig Affære' fra 2012.

30-årige Mikkel Boe Følsgaard har fuld gang i karrieren, men nyder også rollen som far for sin søn Teodor på halvandet år.(Foto: Anthon Unger) Filmnyheder Arvingerne-stjerne: Det er skønt at være far

Transformationen til at blive 'De Standhaftige'-hovedpersonen Thomas krævede også en del fysisk træning. Blandt andet gjorde filmens relativt beskedne budget, at Følsgaard måtte sidde med sine egne ben nede i to huller i kørestolen, mens de speciallavede benprotese-stumper stak ud foran.

- Det var hårdt at sidde sådan i mange timer hver dag. Vi gjorde det helt old school, og derfor var jeg fuldstændigt smadret, når jeg kom hjem, fortæller skuespilleren.

- Jeg er helt på røven over det, siger en af seriens skuespillere om søndagens prisregn. (Foto: Per Arnesen) TV 'Arvingerne' rydder Robert-bord for anden gang

I andre scener måtte en computer på arbejde, når Mikkel Boe Følsgaard var i centrum for det, han kalder 'money shots' - de helt dyre optagelser, hvor benstumperne for alvor bliver vist frem i eksempelvis genoptræningssituationer sammen med balletdanserinden Sofie, der spilles af Cecilie Lassen.

Christian S. Richardson kom i kontakt med folkene bag filmen gennem 'Danish Wounded Warriors', der er et samarbejde mellem danske hjemvendte soldater og den danske balletverden. Og gennem store dele af optagelsesperioden var han med på settet. Faktisk er det i nogle scener hans benstumper, publikum ser.

Mikkel Boe Følsgaard indrømmer, at han ikke er nogen ørn til tysk. Foto: Tariq Mikkel Khan Event & Kultur Mikkel Boe Følsgaard: Gad godt hattrick

I virkelighedens verden blev den benamputerede soldat kæreste med sin sygeplejerske, mens Thomas i 'De Standhaftige' forelsker sig i balletdanseren Sofie, der hjælper ham med genoptræningen.

Og selv om filmen kun er inspireret af virkeligheden, føler Mikkel Boe Følsgaard alligevel et stort ansvar for at gøre sin karakter så autentisk som muligt.

- Jeg håber, at Christian kan se, hvor stor en gave han har været. Og så håber jeg, at han synes, jeg er troværdig, siger Mikkel Boe Følsgaard.

'De Standhaftige' har biografpremiere den 7. april.

Mikkel Boe Følsgaard og Cecilie Lassen leverer her absolut godkendte skuespil-præstationer. (Foto: Rolf Konow) Filmanmeldelser Anmeldelse: Den traumatiserede tinsoldat