Annonce:
Annonce:

Brugte selv 'n-ordet' i ikonisk sang: Nu reagerer han på Pyrus-sagen

Jacob Haugaard er ikke så nem at krænke og mener, 'det er på grund af tiden', når TV 2 går ind og fjerner en julekalender, fordi der optræder personer klædt ud som flødeboller. Men faktisk har han selv fået ballade over, at han i en helt anden tid skrev et hit, der kan fremstå krænkende

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

'Jeg bor til leje på Havaje på restaurant Den Gyldne Reje. Min kone hun har en skønhedsklinik inde midt i negerdistrikt'.

Du har formentlig hørt disse strofer et utal af gange, og du har måske endda også sunget gladeligt med på dem.

Titlen på hittet er 'Haveje', der mest er kendt for at være et Kim Larsen-nummer, men faktisk er det skrevet af sanger, skuespiller og komiker Jacob Haugaard, som også selv optræder med det.

Dermed skulle man mene, at den kulørte mand ikke selv er særligt krænkelsesparat. Han er gammel nok til at huske en helt anden og mere bramfri tid, og når først man har brug 'n-ordet' helt frivilligt i sin sang, så kan man vel dårligt selv blive krænket over, at en Pyrus-julekalender byder på personer malet sorte i ansigtet og klædt ud som flødeboller.

Eller kan man?

Annonce:

- Simon Spies har jo også fået røven på komedie, og han var jo vores store idol dengang. Jamen, det er vel tiden. Mig siger det ikke særligt meget. Men jeg har jo selv haft problemer med teksten 'min kone har en skønhedsklinik inde midt i et negerdistrikt', når jeg synger 'Haveje'. Men hvis der står et par afrikanere foran, så synger jeg 'fattigt distrikt', siger Jacob Haugaard til Ekstra Bladet.

- Så det at TV 2 har slettet en hel Pyrus-julekalender - det kan ikke rigtig få dig op at køre?

- Nej. Men det må da bare være træls for Martin Miehe-Renard (forfatter og instruktør, red) og alle dem, der spiller med i den. Det er jo et scoop at få sin julekalender genudsendt, og det må virkelig være træls (at få den droppet, red.). Over ingenting, faktisk, mener Haugaard.

Artiklen fortsætter under billedet ...

En ung Jacob Haugaard i 1984 under en optræden - året efter at Kim Larsen havde overtaget hans sang 'Haveje' og gjort den til et kæmpe hit. Foto: Lars Krabbe
En ung Jacob Haugaard i 1984 under en optræden - året efter at Kim Larsen havde overtaget hans sang 'Haveje' og gjort den til et kæmpe hit. Foto: Lars Krabbe

- Hvad fik dig til at bruge ordet 'negerdistrikt', da du skrev den sang?

- Det ved jeg sgu ikke. Det var lidt frækt dengang også, kan jeg huske. Og Kim Larsen sagde altid: 'Det er jo dér, poesien ligger, Haugaard!'.

Annonce:

Ifølge Jacob Haugaard bad Kim Larsen om lov til at bruge sangen, efter at Haugaard havde varmet op for Gasolin' på deres Gorilla Galla-turné, og den gjorde ham siden til millionær, da den blev et stort hit i forbindelse med filmen 'Midt om natten' fra 1983.

Larsen havde aldrig gjort det
Ekstra Bladet har tidligere skrevet om Jacob Haugaards berømte hit 'Haveje' tilbage i 2019, hvor begrebet wokeness for alvor vandt indpas i manges bevidsthed.

Nu skulle fortiden pludselig kigges i sømmene og ses på med nye briller. Derfor gik Jacob Haugaard pludselig ud med et nyt mantra om at ville ændre i sit ikoniske hit.

- Det er af almindelig høflighed. Man må ikke sige 'neger' mere, så jeg har taget det ud. Det var et fedt billede dengang, men tingene har ændret sig. Så hvis det generer nogen, er det okay for mig at fjerne det. Men Kim Larsen ville ikke have gjort det, sagde Jacob Haugaard til TV 2 dengang, og fortsatte:

- Vi lever i en moralsk tidsalder. Jeg kommer fra en tid, hvor man næsten kunne gå nøgen rundt, og hvor man måtte sige neger. Men alting har sin tid, og lige nu har vi en meget tilknappet tid, lød det.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Annonce:

Forarges ikke
Haugaard sætter ord på, at man hele tiden skal vare sin mund og tænke over, hvad man siger. For folk er hurtige til at dømme, hvis man siger det forkerte - i mange forskellige sammenhænge, der ikke kun handler om racistisk ladede sætninger, betoner han til Ekstra Bladet:

- Jeg skal hele tiden huske på, at det ikke hedder 'på Grønland', men 'i Grønland', og det hedder ikke en handicappet, men 'en person med et handicap'. Vedkommende kan jo godt være flere ting. Jeg kan sgu ikke finde ud af, om jeg bare er enormt gammeldags og ikke kan følge med, eller hvad det er, men det forarger ikke mig. Sådan er der sgu så meget, siger multikunstneren.

Artiklen fortsætter under videoen ...

'Allertiders Julemand' i Pyrus-universet er fortid på TV 2, fordi visse menneskeskildringer er forældede. Det har vakt stor debat, men de kendte, som Ekstra Bladet har talt med, er enige om, at det er en overreaktion, og at sletteudviklingen er dybt uheldig

Ikke første gang
Det er langt fra første gang, at man ændrer i lyrik. I maj 2019 fjernede Gyldendal for eksempel otte rim fra en nyere udgave af Halfdan Rasmussens børnerim, fordi der indgik ord som 'neger' og 'hottentot'.

Annonce:

I børnesangen 'Elefantens Vuggevise' fra 1947 hed det oprindeligt 'I morgen får du en negerdreng, og ham kan du bruge som rangle. Det er siden ændret til 'I morgen får du en kokosnød, og den skal du bruge som rangle'.

Pyrus-sagen har samtidig skabt debat om, hvor grænsen går, og hvor man så ellers bør slå ned og ændre i fortidens tv-klassikere.

Blandt andet bruges ordet 'negermusik' i 'Matador', og en anden Pyrus-julekalender beskyldes for at gøre grin med kinesere.

Læs de historier her og her

Det betyder det at være 'woke'

Udtrykket woke, der er præteritum af ordet wake - at vågne (op), har floreret som afroamerikansk talemåde i små hundrede år, og sorte aktivister har brugt det i sammenhængen ‘at vække’ folk omkring sig til den racistiske realitet siden 1950’erne.

Men udtrykket spredte sig ikke for alvor før omkring 2014, hvor en række episoder med racistisk motiveret politivold satte gang i den amerikanske bevægelse #Blacklivesmatter, hvis løfte om at ‘stay woke’ var et spørgsmål om liv eller død i den til tider fatale kamp mod et racistisk system.

Wokeness, eller det at være woke, signalerer en social bevidsthed og en politisk opmærksomhed på bestemte samfundsgruppers privilegier og undertrykkelse af andre grupper.

Begrebet ‘woke’ kom senere for alvor til Danmark, efter at have rumsteret i den amerikanske Twitter-sfære i nogle år, og har kun stået i den danske ordbog siden 2017.

‘Woke’ er mantraet, der kendetegner en ung generation, der ved, at de er nødt til at holde sig vågne og på vagt for ikke at blive fuldstændig taget i røven af deres forgængere.

Der er her tale om en generation, der er vokset op med internettet, og derfor har været informeret om sexisme, racisme, homofobi og fattigdom lige fra barnsben af.

En woke person er en, som er blevet bevidst om og optaget af social uretfærdighed, racisme, manglende ligestilling eller lignende, og ordet benyttes i nyere tid også i flæng i sammenhænge, der er knapt så alvorlige som nogle af de ovenfor beskrevne.

F.eks. hvis der er tale om folk, der lægger afstand til noget, der var engang, og med nutidens briller føles forkert eller grænseoverskridende.

Kilde: Ordnet.dk og Heartbeats.dk m.f.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: