Cecilie Hother: Fem år uden skæg

Tv-kendissen havde i dag reception for den klinik til behandling af PCO-lidelsen, hun har åbnet med en veninde og behandler

Det har været en stor dag for både Cecilie Hother og Rie Jensen.
Det har været en stor dag for både Cecilie Hother og Rie Jensen.

Skæg og anden hårvækst rundt omkring på kroppen er ikke noget, mænd tager sig af i særlig stor grad.

Det gør dem hverken deprimeret eller får dem iselvmordstanker.

For kvinder er det noget anderledes. Lidelsen kalder PCO, og den øger det mandlige kønshormon i kvinder og er derfor – blandt andre symptomer – årsag til, at der vokser uønsket hår frem, hvor de absolut ikke ønsker det.

Cecilie Hother flov over sin tabusygdom

En af dem, der i årevis har lidt af sygdommen, er tv-kendissen Cecilie Hother, der op til åbningen torsdag af en klinik i centrum af København, som hun har startet med veninden og behandleren Rie Jensen, har fortalt om, hvordan hendes liv har været påvirket af den tabu-belagte sygdom, der gennemsnitligt rammer hver femte kvinde.

Hver femte kvinde lider af den sygdom, som CERI X_klinikken tilbyder at behandle.
Hver femte kvinde lider af den sygdom, som CERI X_klinikken tilbyder at behandle.
 

Mandligt kromosom
Receptionen torsdag var et tilløbsstykke – det vrimlede med smarte damer, og snakketøjet gik som et maskingevær – og hvis procentdelen af PCO-ramte kvinder kan overføres til antallet af gæster, ser det lyst ud for CERI X-klinikken, der har fået navn ved en sammentrækning af Cecilie og Rie og så X’et for det mandlige kromosom, der er årsag til al balladen.

Danske kvinder med tabu-sygdom: Tak, Cecilie Hother!

Cecilie Hother, der sideløbende fortsætter sit tv-arbejde og også er indehaver af et smykke-firma, er dog ikke sikker på, at antallet af gæster bare kan omsættes til kunder i 'barbershoppen' ved at dele det med fem.

– Jeg tror ikke, det er potentielle kunder, der er her i dag, bemærkede hun med et smil.

Veninder og samarbejdspartnere.
Veninder og samarbejdspartnere.
 

Kun skraberen tilbage
Selv har hun været PCO-ramt siden teenage-årene, hvor de første mørke hår spirede frem i ansigtet. Midt i 20’erne måtte hun bruge barberskraber for at eliminere det u-kvindelige skæg.

Men selvom hun nu i fem år har været uden gener – takket være behandling af Rie Jensen – så er hun klar over, at hårvæksten kan dukke op igen, hvornår det skal være.

Cecilie Hother afslørede sin tabu-sygdom: Overvældet af breve og beskeder

– Det er en kronisk sygdom, og der er ikke noget at gøre. Man kan bare håbe på at holde det nede.

– Man kan nemt forestille sig, det har været til stor gene for dig med skægvækst?

– Det har det også været. Men man vågner ikke op fra den ene dag til den anden, og så har du skæg i hele ansigtet. Det starter lige så stille med lidt mørkere dun, og så starter processen med pincet og forskellige plejemidler, og til sidst er der kun at bruge skraberen.

Opbakning fra kæresten
– Hvad har du ellers haft af symptomer?

– Faktisk ikke så mange. Altså udover sukkertrangen. Den er stor, men nu har Rie opstillet et forbud. Jeg kan ikke selv styre det.

– Hvor meget helbredt er du nu?

– Altså, man kan ikke se noget. Så på den måde er det jo okay, men jeg spiser stadig for mange søde sager.

– Hvad siger kæresten til det hele?

– Vi snakkede om det så sent som for tre dage siden, og han siger, at det er en del af min pakke. Det er bare sådan, det er. Jeg har fået 120 procent opbakning. Thomas var en af de første, der vidste det. Vi cyklede sammen med Team Rynkeby til Paris, og der lærte vi hinanden rigtig godt at kende. Mens vi cyklede, tror jeg, at jeg fortalte det. Så han vidste det faktisk før, vi blev kærester.

– Hvad med fertiliteten? Den kan også påvirkes af sygdommen?

– Det tror jeg, at jeg jeg holder for mig selv.