Cirkeline: Nu med sort dobbeltgænger

Tegnefilms-skaberen Jannik Hastrup har skabt en veninde til Cirkeline, der er en nøjagtigt kopi af Cirkeline bortset fra, at den nye veninde Coco er sort og har mørkt krøllet hår

Cirkelines nye veninde Coco er tegnet som en nøjagtig kopi af Cirkeline bortset fra, at hun har krøllet mørkt hår og er sort. (Foto: Jannik Hastrup)
Cirkelines nye veninde Coco er tegnet som en nøjagtig kopi af Cirkeline bortset fra, at hun har krøllet mørkt hår og er sort. (Foto: Jannik Hastrup)

BERLIN(Ekstra Bladet):  - Jeg synes, at der er alt for få karakterer med fremmed oprindelse i danske film. Derfor fik jeg pludselig en dag en ide med, at det kunne være sjovt, hvis Cirkeline fik en veninde, der var anderledes end hende selv, og hvorfor ikke en sort. Den nye veninde hedder Coco og er tegnet nøjagtigt som Cirkeline bortset fra, at hun har mørkt kruset hår og er sort. Så det er faktisk en slags sort Cirkeline, fortæller den 76-årige animator Jannik Hastrup til Ekstra Bladet på en café i Berlin.

Den nye figur Coco bliver præsenteret i Jannik Hastrups nye tegnefilm ’Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn', der er udtaget i børnefilms-konkurrencen ved filmfestivalen i Berlin, og filmen er i øvrigt aktuel i de danske biografer allerede den 1. marts.

Jannik Hastrup møder her Ekstra Bladet på en café i Berlin. (Foto: Kim Kastrup)
Jannik Hastrup møder her Ekstra Bladet på en café i Berlin. (Foto: Kim Kastrup)
 

Coco-figuren er opkaldt efter hans barnebarn
Jannik Hastrup fortæller, at han fandt på navnet Coco på grund af sit eget barnebarn, der også hedder Coco. Den 30-årige Coco er datter af Jannik Hastrups ældste datter og er i øvrigt kendt i Danmark som sangerinden Coco O fra bandet Quadron.

Ordet Quadron betyder faktisk en person af kvart sort afstamning og trekvart hvid. Det er Coco O nemlig også. Hendes bedstefar er nemlig fra Tanzania i Afrika. Men Jannik Hastrup har faktisk flere andre børnebørn med blandet afstamning.

- Jeg har været far til seks børn, som ikke alle sammen er mine. Jeg har giftet mig til nogle af dem. Og de her seks børn har nu fået 8-9 børn tilsammen, og de fleste af mine børnebørn er af blandet race. Udover Coco med afrikansk afstamning har jeg børnebørn med vietnamesisk afstamning, en med afstamning fra Trinidad og en med afstamning fra Libanon.

Har du indført den sorte Coco i Cirkeline-universet, fordi Danmarks befolkning i dag er blevet mere mangfoldig og dermed har flere børn af forskellige racer og i forskellige farver, der også skal tilgodeses i dine historier ?

- Ja, det må jeg sige. Men det er først og fremmest sket på grund af mine egne børnebørn. Vi kan jo ikke blive ved med kun at lave historier om alle de hvide børn. I min familie ser børnene meget blandede ud, så derfor syntes jeg, at det er rimeligt, at mine tegnefilm også afspejler den virkelighed.

Cirkeline og hendes sorte veninde Coco, der kommer fra et land i Afrika, hvor chokoladen gror på træerne.(Foto: Jannik Hastrup)
Cirkeline og hendes sorte veninde Coco, der kommer fra et land i Afrika, hvor chokoladen gror på træerne.(Foto: Jannik Hastrup)
 

61 år med Cirkeline
Cirkeline-figuren blev faktisk skabt af Jannik Hastrups tidligere kone, tegneren Hanne Hastrup helt tilbage i 1957. Og ni år senere i 1966 sprang Cirkeline fra papiret og direkte ind i danskernes tv-stuer på DR med seks tegnefilm i sort/hvid skabt af animatoren Jannik Hastrup. Det blev senere fulgt op med 13 små Cirkeline-film i farver. Og så lå Cirkeline stille i næsten 30 år, før Jannik Hastrup lavede sin første rigtige Cirkeline spillefilm i 1998, der fik titlen 'Cirkeline: Storbyens Mus'. Den nye Cirkeline-film er den fjerde lange Cirkeline-film af slagsen.

Jannik Hastrup fortæler, at Cirkeline oprindeligt selv er kommet til verden som en tegning, der er sprunget ud af papiret. Og den nye veninde Coco kommer til verden en dag, hvor tegneren har bagt en chokolade-kage, og musene kaster chokolade efter hinanden, som de altid gør. Og så får Cirkeline pludselig øje på en kakao-pakke, som har en tegning af en lille sort pige, der ligner Cirkeline på en prik bortset fra , at hun er sort. Og så bliver Coco lige pludselig levende og hopper ned fra kakao-pakken. Musene og Cirkeline synes, at de skal hjælpe Coco hjem til det land, hvor hun oprindeligt kommer fra. Og det er selvfølgelig fra landet, hvor chokoladen vokser på træerne nede i Afrika. Og så flyver de afsted i musenes bedstefars flyvemaskine.

Hyggestund i den nye film 'Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn', der har premiere i de danske biografer den 1. marts.(Foto: Jannik Hastrup)
Hyggestund i den nye film 'Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn', der har premiere i de danske biografer den 1. marts.(Foto: Jannik Hastrup)
 

Fik afslag fra filminstituttet
- Jeg lavede manus for syv år siden, men jeg fik hele tiden afslag på støtte fra  Det Danske Filminstitut. Men så besluttede jeg for to år siden at lave den for mine egne penge.

- Selvfølgelig har det været ærgerligt, at vi ikke fik støtte, så vi kunne have lavet filmen endnu bedre. Men vi har lavet den så godt vi kunne. 

Nu er filmen blevet udtaget til filmfestivalen i Berlin. Hvordan er din følelse så i dag med henblik på, at du ikke har fået støtte fra DFI?

Ja, så bliver man jo lidt højrøvet og tænker: Der kan i bare se. Filmen er god nok.

Musene er her kommet i nærkontakt med en frø. (Foto: Jannik Hastrup)
Musene er her kommet i nærkontakt med en frø. (Foto: Jannik Hastrup)
 

1 af 5 76-årige Jannik Hastrup møder her Ekstra Bladet på en café i Berlin. (Foto: Kim Kastrup)
2 af 5 Cirkeline og hendes sorte veninde Coco, der kommer fra et land i Afrika, hvor chokoladen gror på træerne.(Foto: Jannik Hastrup)
3 af 5 Hyggestund i den nye film 'Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn', der har premiere i de danske biografer den 1. marts.(Foto: Jannik Hastrup)
4 af 5 Musene er her kommet i nærkontakt med en frø. (Foto: Jannik Hastrup)
5 af 5 Cirkelines nye veninde Coco er tegnet som en nøjagtig kopi af Cirkeline bortset fra, at hun har krøllet mørkt hår og er sort. (Foto: Jannik Hastrup)