D-A-D-Binzer om Jes Dorphs skade: Selvfølgelig bærer jeg da på en smule skyld

- Jeg er ikke en skid sur på dem. Det vil jeg gerne understrege, siger Jes Dorph-Petersen, der fik tinnitus til en D-A-D-koncert

- I forhold til mange andre er jeg sluppet nådigt. Der er mange, der har meget værre tinnitus end mig, siger Jes Dorph-Petersen. Foto: Thomas Sjørup
- I forhold til mange andre er jeg sluppet nådigt. Der er mange, der har meget værre tinnitus end mig, siger Jes Dorph-Petersen. Foto: Thomas Sjørup

Tv-vært Jes Dorph-Petersen stod for nylig frem i BT og fortalte detaljeret om den tinnitus-sygdom, der har plaget ham de seneste 25 år.

Hyletonen har hængt ved den 59-årige tv-vært, siden han til en koncert i Pumpehuset i København havde stået alt for tæt på en højtaler.

På scenen stod Jesper Binzer i front for det hårdtslående rockband D-A-D.

Binzer husker ikke selv den specifikke koncert, men fortæller til Ekstra Bladet, at han flere gange har talt med Jes Dorph-Petersen om hændelsen.

- Jeg husker ikke koncerten, men hvis han (Jes Dorph-Petersen, red.) siger det, så er det rigtigt, siger Binzer.

Skyld og skam
Føler du dig medskyldig i forhold til hans høreskade?

- Altså han har da sagt det til mig flere gange med et glimt i øjet, når vi har lavet interviews. Og selvfølgelig bærer jeg da også på en lille bitte smule skyld og får en, 'det var da ærgerligt'-fornemmelse, når jeg hører om sådan nogle ting, der er irreversible, som folk har udsat sig selv for.

- Jeg synes, det er synd for ham, men jeg kan jo altså ikke tage personligt ansvar for det. Men han har prøvet meget at give mig skyld og skam, og jeg sniger mig udenom hver gang, siger Jesper Binzer efterfulgt af et hjerteligt grin.

Så du har ikke sagt undskyld?

- Ikke ordret, men jeg har helt sikkert udtrykt min medfølelse. Jeg har også sagt til ham, at man på et tidspunkt må lære, at man ikke skal stille sig helt op af højtalerne. Det ved de fleste jo heldigvis også godt, at man ikke skal, siger Binzer.

- Vi spiller lige så højt, som vi overhovedet må og kan. Hvis man stiller sig lige op af højtalerne, så skal jeg ikke kunne svare for følgerne, siger Jesper Binzer om bandets kommende koncerter på Grøn Koncert. Foto: Per Lange
- Vi spiller lige så højt, som vi overhovedet må og kan. Hvis man stiller sig lige op af højtalerne, så skal jeg ikke kunne svare for følgerne, siger Jesper Binzer om bandets kommende koncerter på Grøn Koncert. Foto: Per Lange
 

Fantastisk koncert
Jes Dorph er da heller ikke et sekund i tvivl om, at hans høreskade udelukkende er hans eget ansvar.

- Jeg er ikke en skid sur dem. Det vil jeg virkelig gerne understrege. Jeg havde selv stillet mig der, og jeg havde sikkert fået det (tinnitus, red) alligevel. Det forholder sig ikke sådan, at jeg var helt tinnitus-fri dagen før koncerten, og så fik jeg det pludselig. Så det vil være en ret stor stramning at give D-A-D hele skylden, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Jeg stillede mig selv op til højtaleren for at få så høj musik som overhovedet muligt, og jeg bilder mig faktisk også ind, at de simpelthen spillede højere dengang. I øvrigt var det en fremragende koncert.

Fine venner
Dorph fortæller, at han og Binzer har haft lejlighed til tale om den famøse koncert.

- Jeg har i gåseøjne skældt ham ud i fjernsynet over det engang. Det var bare for sjov, og det var i Go' Aften Danmark, siger han og tilføjer, at han - siden han stod frem med sin historie - har fået talrige henvendelser fra folk med spændende forslag til alternative behandlinger.

Bruger du nu ørepropper her i 2018, når du går til koncert?

- Der bliver jeg desværre nødt til at sige nej. Jeg har det lidt på samme måde med de ørepropper, som jeg har det med at køre med cykelhjelm. Jeg ved godt, at jeg burde gøre det, slutter Jes Dorph-Petersen.

Binzers bedste råd

Hvis man vil undgå høreskader, er der ifølge Jesper Binzer en simpel og billig metode, der kan anbefales.

- De seneste mange år har jeg spillet koncert med de gule ørepropper. Og jeg tager også til koncert med de gule ørepropper. Jeg har lært lektien efter mange år i øvelokalet, hvor den hyletone bare var helt vild syg at have med at gøre. Derfor er der ikke andet at gøre end at tage de gule arbejdsmands-ørepropper i, siger han og fortsætter:

- Hvis man godt kan lide at sove med en hyletone i øret, så skal man bare blive ved med at stikke hovedet ind i højtalerne. Hvis man ikke er fan af hyletoner, skal man bare gået par skridt tilbage eller tage ørepropper i ørerne.