Dansk radiovært lagt for had: - Brænd flere politistationer af

Radioværten Jens Philip Yazdani er havnet i modvind, efter han har lavet et Facebook-opslag, hvor han blandt andet lovpriser afbrænding af politistationer

Dansk radiovært lagt for had: - Brænd flere politistationer af

Minneapolis brød ud i flammer, efter den ubevæbnede afroamerikanske George Floyd døde i forbindelse med en anholdelse, hvor en politibetjent satte sit knæ på hans nakke i længere tid. Video: AP.

Den danske radiovært Jens Philip Yazdani, der indtil for nylig var vært på Radio4-programmet 'Den Næste Generation', er kommet i heftig modvind, efter han søndag lavede et opslag på sin Facebook-profil om de voldsomme oprør og uroligheder i USA.

Urolighederne er opstået, efter en ubevæbnet afroamerikansk mand ved navn George Floyd døde i forbindelse med en anholdelse, hvor en politibetjent satte sit knæ på hans nakke i længere tid og holdt knæet der, selvom Floyd flere gange påpegede, at han ikke kunne trække vejret.

Floyds død har blandt andet ført til, at flere politistationer er blevet sat i brand i USA, og at bygninger er blevet stormet og smadret.

Jens Philip Yezdani er kommet ud i noget af et stormvejr på de sociale medier. Foto: Privat
Jens Philip Yezdani er kommet ud i noget af et stormvejr på de sociale medier. Foto: Privat

I Jens Philip Yazdanis opslag omtaler han netop de mange brandstiftelser i positive vendinger og opfordrer den amerikanske befolkning til selvtægt. Det har sat sindene i kog på de sociale medier og ført til en regulær shitstorm, hvor flere kalder hans opslag 'opfordring til terror og vold' og decideret 'usmageligt'.

'I USA har demonstranter brændt mindst én politistation i Minneapolis af efter drabet på (...) George Floyd. Det er godt. En proportionel og effektfuld aktion. Når politiet konsekvent slagter sorte mennesker, mens myndighederne mere eller mindre ser passivt til, bør befolkningen selvfølgelig tage skeen i egen hånd - og stoppe politiet (...) Det er altså godt, at politistationer brændes af. Men det er ikke nok', skriver han i opslaget, hvor han især har en opfordring til den afroamerikanske befolkning.

DR-program: Stop med at følge Fie Laursen

'Men indtil det opgør kommer, og komme må det, bør den sorte befolkning sørge for at beskytte sig selv. Her er en uskadeliggørelse af politiet ikke ufornuftig eller irrationelt. Det er ikke (kun) afmægtig vrede, men også praktisk revolutionær aktivitet, der har til formål at selv skabe den forandring, man ønsker at se', skriver han og fortsætter:

'Atlanta-rapperen og aktivisten Kille Mike (...) sagde i en tale forleden, at de sorte ikke skulle brænde deres egne hjem af - men derimod brænde det racistiske system ned til grunden. (...) Ved at organisere sig, stemme, osv. (...) Men jeg synes godt, han kunne tilføje, at de (...) godt kunne brænde nogle flere politistationer af', skriver Jens Philip Yazdani blandt andet videre og fortæller, at det er logisk at gå efter en 'afvæbning af politiet igennem egen direkte aktion'.

Dan Rachlin er en af dem, der langer ud efter Jens Philip Yezdani. Foto: Peter Gravesen
Dan Rachlin er en af dem, der langer ud efter Jens Philip Yezdani. Foto: Peter Gravesen
 

Stor kritik
Jens Philip Yazdanis opslag er siden blevet slettet. Det er dog efterfølgende blevet delt flere steder på de sociale medier. Ekstra Bladet er ligeledes i besiddelse af et screenshot af opslaget.

'Nå, nu har vi balladen. Radio4 vært og tidligere formand for de danske gymnasieelever, Jens Philip Yezdani, mener, at det er godt, der bliver brændt politistationer ned i USA. Og der må gerne brændes flere af. 'Det er altså godt, at politistationer brændes af. Men det er ikke nok' og 'imens, de venter på næste valg, godt kunne brænde nogle flere politistationer af.' Altså en licensbetalt vært, der opfordrer til vold og hærværk. Mon ikke protesterne kommer i løbet af dagen', skriver journalist Lars Fogt for eksempel om opslaget.

Også radiovært Dan Rachlin har været ved tasterne for at udtrykke sin kritik af Jens Philip Yazdanis opslag.

'Det her er så lam en udtalelse, fra en, åbenbart, forvirret dreng, der endnu ikke er klar over, hvad ord også kan betyde. Og hvad værre er, ansat på en landsdækkende radio, som lægger tid og rum til hans uartikulerede fnidder', skriver han i et opslag på sin Facebook-profil.

Sænker prisen på drømme-lejlighed

Han uddyber over for Ekstra Bladet.

- Jens Philip har fået en platform, som han ikke bruger så begavet. Hans holdninger kommer ud på en uartikuleret måde. Det er simpelthen så dumt at prøve at forsvare eller endnu værre - opfordre til vold, siger Rachlin og fortsætter:

- Jeg tænker, at Radio4 og deres ledelse nok skal overveje, hvem de smider i æteren, for det her er simpelthen for ubegavet til et statsfinansieret medie, siger han.

Jens Philip: - Det er hykleri

Da Ekstra Bladet fanger Jens Philip Yazdani over telefonen, understreger han, at han stadig står ved sine ytringer i Facebook-opslaget og fortæller, at det ikke er ham selv, der har slettet opslaget.

- Jeg har ikke selv slettet opslaget. Det er Facebook, der har slettet det, fordi de mener, at det overtræder fællesskabsreglerne og opfordrer til vold. Men jeg står helt ved de holdninger, jeg kommer med, siger han og fortsætter:

- Jeg var til demonstration foran den amerikanske ambassade i solidaritet med den sorte befolkning i går for at vise, at jeg er imod den tendens, det amerikanske politi har, med at slå sorte folk ihjel, og efter demonstrationen skrev jeg et opslag på Facebook som et opråb til de danske politikere for at sige, at de skal mande sig op og sige, at vi ikke vil finde os i, at sådan noget foregår i et land, som er en af vores tætteste allierede, siger han.

- Men giver det dig ret til at opfordre til vold?

- Jeg synes, det er hykleri, når folk siger, at jeg opfordrer til vold. At brænde en konkret bygning - en politistation - er ikke vold. Det er snarere sabotage og hærværk. Det er noget andet. Jeg er fortaler for ikke-vold. Det bekender jeg mig til. En del af ikke-volden kan være at ødelægge voldens maskineri. Volden udspringer fra politiet og ikke fra dem, der protesterer, så jeg synes, det er en fin og effektfuld handling at brænde politiets bygninger ned. Jeg vil aldrig retfærdiggøre eller hylde eller opfordre til vold mod mennesker. Vold mod mennesker er en skændsel. Det kæmper jeg imod. Men at ødelægge politiets materiel, synes jeg er progressivt.

- Så du forstår slet ikke den kritik, der bliver rettet imod dig?

- Jeg er uforstående overfor, hvorfor folk farer sådan op. Jeg forstår ikke, hvorfor det her er så kontroversielt. Hvorfor er det for eksempel okay at være fortaler for krig, og så farer folk sådan op over det her. Det er noget hykleri.

- Flere påpeger, at det er problematisk, at du som vært for et statsfinansieret medie kommer med sådanne udtalelser. Hvad tænker du om det?

- Jeg er ikke radiovært hos Radio4 længere. Min kontrakt udløb for to uger siden, siger han og fortsætter:

- Men det er vigtigt at kunne skelne mellem de private og offentlige ytringer og så ens arbejde som radiovært. Man skal ikke fyres på baggrund af sine politiske holdninger. Jeg ville have gjort det uanset hvad. Jeg mener det, jeg siger, og jeg synes, det, jeg siger, er sandt, og det er uanset hvem min arbejdsgiver er.

Radioværten har siden det slettede opslag kommet med en ny opdatering på sin Facebook-profil. Det kan du læse her:

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at komme igennem til Radio4.