Dansk sangerinde efter tre års kamp: Nu er jeg snart dansker

Selvom hun har gået i folkeskolen og læst på universitet i København har Soluna Samay kæmpet for at kunne kalde sig dansker

- Jeg føler mig så heldig ved at være vokset op på Bornholm og i København, siger Soluna Samay, der bor i hovedstaden. Privatfoto
- Jeg føler mig så heldig ved at være vokset op på Bornholm og i København, siger Soluna Samay, der bor i hovedstaden. Privatfoto
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Det blev til en 23. plads ved Eurovision Song Contest, da Soluna Samay i 2012 repræsenterede Danmark i den legendariske musikkonkurrence.

Men den dengang 21-årige kvinde var slet ikke dansker, da hun sang Remee, Chief 1 og Isam Bs 'Should've Known Better' til tops ved Dansk Melodi Grand Prix og dermed kvalificerede sig til Eurovision.

Grand Prix-vinder hiver Remee i retten: Derfor sagsøger hun
- Jeg er vokset op på Bornholm, men jeg er født i Guatamala. Min far er tysk og min mor er fra Schweiz, så jeg er schweizisk statsborger efter hende, siger Soluna Samay til Ekstra Bladet.

Hele sin opvækst har hun ikke tænkt så meget over sin noget blandede og ret eksotiske baggrund, men for nogle år siden skete der noget i Soluna Samay.

- Jeg har nogle gange følt mig lidt fortabt sådan rod-mæssigt. Som yngre følte jeg mig nok mest som verdensborger, men de seneste år har jeg kunnet mærke, at det betød mere og mere for mig at høre til et sted, siger hun.

Soluna Samay som repræsentant for Danmark ved Eurovision i 2012. Foto: AP
Soluna Samay som repræsentant for Danmark ved Eurovision i 2012. Foto: AP

Soluna Samay har boet i Danmark i over 15 år - fra den gang hun som 10-årig kom til Bornholm og blev kastet ind i en danske folkeskoleklasse, uden at kunne ret mange ord på dansk.

- Jeg jeg føler mig som dansker, og egentlig troede jeg, at det var nok. Altså følelsen. Men på et tidspunkt blev det underligt for mig at sige, at jeg var dansker, når jeg egentlig ikke er det. Derfor blev det mere og mere vigtigt for mig at få formaliteterne i orden, siger Soluna Samay, der besluttede sig for at indlede jagten på det rødbedefarvede pas.

Soluna: - Livet går videre
Det er snart tre år siden, at Soluna Samay startede på den langvarige proces, det er, at blive rigtig dansker. Hun har skullet bevise, at hun er integreret nok, at hun behersker det danske sprog, som hun har brugt både i folkeskolen og på universitetet, og så har den nu 26-årige sangerinde været oppe til den meget omtalte indfødsretsprøve.

- Jeg tog testen i juni 2017 og bestod. Jeg købte pensum og læste op på det, og jeg synes faktisk ikke, at prøven var så slem. Men jeg ved bare ikke, om man bliver mere dansk af at vide, hvornår en bestemt Olsen Banden-film er lavet, siger hun.

Hendes ansøgning om at blive dansker var under behandling i 21 måneder, efter hun tog prøven. Soluna Samay havde fået stillet en behandlingstid på omkring 14 måneder i udsigt. ' Vi er forsinkede', var det svar hun fik, når hun ringede og spurgte til sin sag.

- Men endelig! For et par uger siden fik jeg at vide, at jeg var godkendt. Nu skal sagen så behandles to gange i folketinget, så der er varer lidt endnu, før jeg får min danske pas. Men det bør være en formalitet, så i teorien er jeg dansker nu, siger hun glad.

Revser Solunas tøj: Har hun tabt et væddemål?
Soluna Samay glæder sig til at kunne svare' Danmark', når folk spørger, hvor hun kommer fra.

- Jeg havde aldrig troet, at det ville betyde så meget. Men det min identitet. Det er her mine venner og mit liv er. Det er det sprog, jeg taler bedst. Derfor er det bare vigtigt for mig at have papir på det, siger Soluna Samay, der i forbindelse med kampen for at blive dansker har sat ord på sine tanker og følelser gennem musik.

I dag udkommer Soluna Samays nye EP, 'Northern Wind'.

- Titelnummeret er inspireret af min opvækst i Guatamala og på Bornholm. I Guatamala boede jeg ved en sø, der hedder Lago Atitlán og der blæser en meget stærk nordenvind. på Bornholm blæser det også altid, så det er som vinden er min følgesvend og et bindeled mellem to verdener, siger hun.

Hun har allerede planlagt, hvad der skal ske, når hun står med sit rødbedefarvede pas i hænderne.

- Så skal jeg holde en stor fest for mine venner. Og hvem ved? Måske skriver jeg en dag en sang på dansk.

Det er blandt andre Remee og Chief 1, der har skrevet Solunas Grand Prix-sang. Foto: Tariq Mikkel Khan
Det er blandt andre Remee og Chief 1, der har skrevet Solunas Grand Prix-sang. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+