En række kendte bloggere og såkaldte influencers - eller influenter på dansk - er kommet i heftig modvind på sociale medier efter en påskefrokost skærtorsdag.
Det kan man blandt andet læse om på LinkedIn.
Influencers lever af følgerne på deres blog og/eller Instagram-profil, hvor de blandt andet bliver betalt for at teste nye produkter eller for samarbejder med eksempelvis tøjmærker eller skønhedsprodukter.
Blandt deltagerne i påskefrokosten var Christina Barré, der er selvstændig erhvervsdrivende i et agentur for en række kendte danske bloggere. Hun er selv tidligere blogger, men er nu udelukkende aktiv på Instagram.
På bloggernes såkaldte stories (videoklip på Instagram, der er tilgængelige i 24 timer, red.) kom det frem, at deltagerne i påskefrokosten ønskede at få de drinks, de havde bestilt på en bar i København, betalt af stedet.
Her siger én:
- Ej, nu er I tarvelige. Vi vil gerne betale.
- Nej, vi gider ikke. Vi gør dem en tjeneste, lyder svaret fra Barré med henvisning til deres indirekte reklame på de mange tilstedeværende influenceres stories.
I modvind på Jodel
Her kunne historien være endt - hvis ikke det var for det anonyme sociale medie Jodel, hvor brugerne blandt andet diskuterer danske bloggere på en slags under-kanal ved navn Bloggergossip.
Her diskuteres navngivne danske bloggere og influenceres til tider meget kritisk af de anonyme brugere, hvilket Christina Barré kritiserede i 'Go' aften Danmark' for en måned siden.
Her kaldte hun Jodel for 'en mobbeplatform'.
Episoden med bloggerne, der i manges øjne lever et priviligeret liv takket være deres følgere, men alligevel ønsker gratis drinks, faldt mange brugere på Jodel for brystet i en sådan grad, at en eller flere besluttede sig for at købe 30.000 falske følgere til Barrés på daværende tidspunkt offentlige Instagram-profil, der således endte med at være fulgt af omkring 52.000.
Du kan se shitstormen her.
På Jodel fik episoden navnet #påskeshitstorm. Christina Barré troede angiveligt i første omgang, at hendes konto var blevet hacket. Flere kritiske kommentarer blev efterfølgende slettet, og hun har siden gjort sin Instagram-profil privat.
Herunder kan du læse hele Christina Barrés udlægning af sagen:
Kan skade troværdighed
Katja Moikær er journalist og blogger og skriver blandt andet om blogs på Building Blogs. Hun peger på, at der er kommet et øget fokus på influenceres ageren på sociale medier.
- Vi ved godt, at de ting, der foregår på Facebook, Instagram og Youtube, ikke nødvendigvis er ægte, og der kommer flere og flere sider, der er dedikeret til at afdække det, vurderer hun over for Ekstra Bladet.
- Jeg tror, det er en del af en stor bevægelse, hvor folk er trætte af bullshit og ren overflade, tilføjer hun.
Hun understreger, at hun ikke har fulgt den aktuelle sag meget nært, men at hun udtaler sig om den generelle udvikling.
- Handler det simpelthen om, at vi er trætte af Instagrams polerede verden?
- Nej, ikke nødvendigvis. Det må gerne se godt ud, og folk har ikke noget problem med reklame eller sponsoreret indhold, så længe det er gjort ordentligt og troværdigt.
- Hvorfor tror du så, at denne sag har udviklet sig til en shitstorm?
- Jeg tror, mange reagerer på, at man ikke tager kritiske kommentarer til sig. Og så gælder det helt generelt, at hvis man forsøger at lukke en shitstorm ved at slette kommentarer, så går det galt. Det gælder om at være lydhør og i dialog med læserne, understreger hun.
- Hvad kan det få af betydning at få en masse falske følgere på sin Instagram-profil?
- Det kan skade hendes troværdighed – især nu hvor debatten omkring falske følgere har raset det sidste halve år. Hvis folk ved, at hun ikke selv har købt dem, er skaden måske mindre stor, men det kan risikere at påvirke hendes profil i Instagrams øjne og i forhold til de Instagram-brugere, hun ønsker at nå ud til, slår hun fast.
Ekstra Bladet har set screendumps fra de nu slettede meningsudvekslinger på Instagram.