Danske stjerner i tårer efter vens pludselige død: - Det er så tragisk

Flere af de helt store navne i den danske musikbranche sagde tirsdag farvel til Rasmus Berg

Blandt andre Jokeren og Burhan G deltog i begravelsen. Foto: Mogens Flindt
Blandt andre Jokeren og Burhan G deltog i begravelsen. Foto: Mogens Flindt

Jokeren, Burhan G, Blæs Bukki og Szhirley.

Det var blot nogle af de danske musikere, der tirsdag mødte op for at sige farvel til deres ven og kollega, musikeren Rasmus Berg, der klokken 14 blev begravet fra Skansegårdens Kapel i Hillerød.

Blandt de hundredvis af fremmødte var også tv-vært Jacob Riising, LA-politikeren Joachim B. Olsen, sangerinden Karen Mukupa, tv-kendis Janni Ree og Rasmus Bergs mangeårige makker Nicholas 'Coldhands' Kvaran.

Rasmus Berg, der specielt er kendt fra hiphop-gruppen Den Gale Pose, døde ifølge hans søster tirsdag i sidste uge 'efter en hård kamp mod en modbydelig sygdom', som han 'tappert' kæmpede for at overvinde.

Dansk musiker blev kun 45 år: Nu begraves Rasmus

Det lille kapel i Hillerød var tirsdag eftermiddag fyldt til randen med familie, venner og bekendte, der var mødt op i Hillerød for at tage afsked med den 45-årige musiker.

Derfor måtte kapellet tage deres anden sal i brug, mens flere af de fremmødte var nødt til at overvære ceremonien fra mellemgangen uden for selve kapellet, der var fyldt til randen med blomster. Under ceremonien i kapellet blev der sunget en række salmer, mens en sangerinde ligeledes sang et par sange.

Både Jokeren og Burhan G deltog i begravelsen. Foto: Mogens Flindt
Både Jokeren og Burhan G deltog i begravelsen. Foto: Mogens Flindt

Efter ceremonien blev kisten båret ud af Rasmus Bergs familie, der var opløst i tårer. Vennen 'Coldhands' var ligeledes med til at bære kisten. Efterfølgende fulgtes de fremmødte i samlet flok efter rustvognen for at sige endeligt farvel til Rasmus Berg ved hans fremtidige gravplads.

Rigtig god ven
Efter begravelsen havde et par af de kendte danskere, der var mødt op for at sige farvel til deres ven, overskud til at sætte et par ord på, hvem Rasmus Berg var som person.

En af dem var rapperen Blæs Bukki, med det borgerlige navn Lasse Bavngaard, der i flere år var en del af Den Gale Pose, før han i starten af 90'erne forlod gruppen for i stedet at blive en del af gruppen Malk de Koijn.

I chok efter dødsfald: Uretfærdigt!

- Han var en rigtig frisk type med et rigtig godt humør Han var ovenpå. Han var der altid for folk, og man kunne altid regne med ham, sagde en tydeligt rørt Blæs Bukki til Ekstra Bladet umiddelbart efter begravelsen.

Den Gale Pose. Rasmus Berg ses til højre i billedet. Foto: Finn Frandsen
Den Gale Pose. Rasmus Berg ses til højre i billedet. Foto: Finn Frandsen

Ifølge Blæs Bukki har han og Rasmus Berg ikke set meget til hinanden de seneste år, men alligevel husker han tilbage på ham som en vigtig del af sit liv.

- Jeg har ikke set så meget til ham på det seneste. Men vi har været i USA sammen i ni måneder tidligere og oplevet nogle helt vilde ting sammen i USA sammen med musikere, rappere og til koncerter. Han var en super god ven, og det er nogle af de største oplevelser fra min ungdom, jeg har haft sammen med ham, sagde Blæs Bukki.

Blæs Bukki med sin kammerat. Foto: Mogens Flindt
Blæs Bukki med sin kammerat. Foto: Mogens Flindt
 

Nu taler Jokeren om vennens død

Ifølge Blæs Bukki var Rasmus Berg et helt særligt musikalsk talent.

- Med Den Gale Pose var han en stor musikalsk kraft. Han gik meget op i jazzmusik, og han gik også meget op i billedkunst. Han var meget atypisk på en eller anden måde i forhold til sine interesser, hvis man sammenligner med andre, der laver hiphopmusik. Han gik meget op i kunst og var god til at male. På den måde var han en anderledes og meget frisk, sagde Blæs Bukki.

Jokeren og Nick 'Coldhands' Kvaran. Foto: Mogens Flindt
Jokeren og Nick 'Coldhands' Kvaran. Foto: Mogens Flindt

Så tragisk
Også Janni Ree, der er nær ven af Rasmus Bergs familie og har kendt musikeren i mange år, betegner Rasmus Berg som en god og loyal ven.

- Han var en fantastisk mand, og han havde et hjerte af guld. Alle elskede ham. Han var sød og god, som dagen var lang, og han var der altid for andre mennesker. Han var det mest fantastiske menneske, og det er virkelig svært at forstå, at han er gået bort nu, sagde en tårevædet Janni Ree til Ekstra Bladet umiddelbart efter begravelsen, som ifølge hende var 'meget smuk'.

Blev kun 45 år: Tjente ikke en krone på storhittet 'Spændt op til lir'

- Det var en smuk ceremoni. Der blev sunget forskellige sange, og Jan Lysdahl spillede klaver. Det var en rigtig fin afsked, og det var en rigtig god præst, men det var samtidig frygteligt, når Rasmus kun blev 45 år. Han var et meget vellidt menneske, og det har været utrolig hårdt at miste ham, især fordi han døde meget pludseligt - indenfor tre uger - og derfor kom det som et stort chok for alle. Det er så tragisk, lød det fra Janni Ree.

Janni Ree er i dyb sorg efter Rasmus Bergs tidlige død. Foto: Mogens Flindt
Janni Ree er i dyb sorg efter Rasmus Bergs tidlige død. Foto: Mogens Flindt
 

Nicholas 'Coldhands' Kvaran var ligeledes meget rørt, da Ekstra Bladet mødte ham efter begravelsen.

- Jeg er meget bevæget lige nu. Rasmus var altid et lyspunkt i min hverdag, og med sit fantastiske charme og gode humør viste han mig tit vejen, hvis jeg havde et problem. Han var altid et givende menneske og parat til at hjælpe andre, sagde han til Ekstra Bladet.

Hverken Szhirley, Jokeren, Jacob Riising, Burhan G eller Karen Mukupa havde lyst til at kommentere det tragiske dødsfald yderligere, da Ekstra Bladet talte med dem efter begravelsen.

- Jeg har bare lyst til at være i øjeblikket og mindes skønne Rasmus, lød det kortfattet fra Szhirley efter begravelsen.

- Det er en privat sag, lød det ligeledes kortfattet fra Jokeren.

Artiklen fortsætter under billederne ...

Szhirley, Toniah og Karen Mukupa til begravelse. Foto: Mogens Flindt
Szhirley, Toniah og Karen Mukupa til begravelse. Foto: Mogens Flindt

Rapperen Al Agami deltog også i begravelsen. Foto: Mogens Flindt
Rapperen Al Agami deltog også i begravelsen. Foto: Mogens Flindt

Privat menneske
Selvom Rasmus Berg har siddet på den absolutte top af dansk hiphop, var han et meget privat menneske. Derfor havde familien også ønsket, at selve begravelse udelukkende var for dem, der kendte ham.

- Han var offentligt kendt, men han var jo mest af alt vores Rasmus. Derfor vil vi gerne holde begravelsen personlig, siger familiemedlemmet, som ikke ønsker sit navn frem, men som Ekstra Bladet kender den fulde identitet på.

Hundredvis af mennesker var mødt op for at tage afsked med Rasmus Berg. Foto: Mogens Flindt
Hundredvis af mennesker var mødt op for at tage afsked med Rasmus Berg. Foto: Mogens Flindt
 

Stor succes
Den Gale Pose startede deres karriere som producere i slutningen af 80'erne og fik stor succes i løbet af 90'erne. Fra 1992 og til 1995 var gruppen i Los Angeles for at udvikle deres musik. Her gik de under navnet Madness 4 Real.

Gruppen vendte hjem til Danmark i 1996, hvorefter de tog navnet Den Gale Pose og udgav deres første album 'Mod rov', som blandt andet indeholdt hittet 'Flere Ho's'. I 1998 udgav de albummet 'Sådan er reglerne' med hittet 'Spændt op til lir'.

I 2002 valgte gruppen at indstille deres arbejde. Det førte til, at Jokeren gik solo året efter.

Artiklen fortsætter under billedet ...

En tydeligt rørt Joachim B. Olsen til begravelsen. Foto: Mogens Flindt
En tydeligt rørt Joachim B. Olsen til begravelsen. Foto: Mogens Flindt

Jokeren og 'Coldhands' i et kram. Foto: Mogens Flindt
Jokeren og 'Coldhands' i et kram. Foto: Mogens Flindt
 

Nu taler Jokeren om vennens død

Men i 2011 samledes Den Gale Pose igen for at give en koncert til arrangementet Respekt - part 2.

- Drengene samles for første gang i ti år, og vi tager den én gang til for gammelt venskabs skyld. Det er en god anledning, og der bliver masser af lir og konfetti. Vi laver et fedt show, men det er denne ene gang, sagde Rasmus Berg dengang i programmet 'Smag på P3'.

Den Gale Pose har været med til at producere sange for navne som Eazy-E, Ice Cube, MC Clemens og Outlandish.

Rasmus Berg døde i en alder af 45 år og efterlader sig en kone og to små døtre, hvoraf den ene kun er otte måneder gammel.