Danskerne går AMOK over Hella Joof: Hylder Britta

Hella Joof er kommet i modvind efter et blogindlæg om svindelsigtede Britta Nielsen

Hella Joof får store hug på de sociale medier efter et indlæg i Berlingske om Britta Nielsen. Foto: Gregers Tycho
Hella Joof får store hug på de sociale medier efter et indlæg i Berlingske om Britta Nielsen. Foto: Gregers Tycho

Den danske instruktør og skuespiller Hella Joof får hug på de sociale medie, efter hun mandag har skrevet et blogindlæg i Berlingske, hvor hun giver udtryk for, at hun har forståelse for Britta Nielsen, der er sigtet for svindel for 111 millioner kroner. Pengene er ifølge sigtelsen taget fra satspuljemidlerne, der går til samfundets mest udsatte borgere.

I indlægget, som Hella Joof har dedikeret til Britta Nielsen, beskriver Joof, hvordan hun fik medfølelse med Britta, da hun så billeder af hende fra retten i Johannesburg.

'(...) jeg kan mærke, at blodet løber til mit hjerte og fylder mig med medfølelse og irrationel solidaritet. For du ser så forladt ud. Og der er jo ingen, der er døde. Ingen børn, som ikke fik mad. Ingen murbrokker og krudtrøg. Bare nogle tal med minus foran', skriver Hella Joof blandt andet i blogindlægget.

Hella Joof er kommet i modvind. Foto: Christian Jørgensen
Hella Joof er kommet i modvind. Foto: Christian Jørgensen
 

Men den noget kontroversielle hilsen til Britta Nielsen stopper langtfra der. Hella Joof fortsætter og skriver, at hun godt forstår, hvorfor Britta Nielsen har villet stjæle 111 millioner fra statskassen, og at hun i hvert fald ikke ser ondt på hende af den grund.

'At du har spist dejlig mad og drukket god vin. At solen har skinnet på dit ansigt. At du har været generøs og spredt glæde omkring dig. Det håber jeg virkelig, og, Britta, du skal vide, at de af pengene, som hidrører fra mine skatteindbetalinger, er dig vel undt. Jeg vil meget hellere have, at du har haft det sjovt og fyret den maks. af med de penge, end at de var løbet ud med badevandet på et eller andet ørkesløst projekt, som ingen i dag kan huske, som ingen har haft nytte af, og som primært var kommet i stand for projektmagernes skyld', skriver hun i indlægget.

Kendt skuespiller sælger luksus-sommerhus: Det tjener hun

Svindel med de rige
Samtidig opfordrer Hella Joof også Britta Nielsen til, at hun og andre eksempelvis svindler med penge fra de rige næste gang, hvis de overvejer at lave et lignende svindelnummer.

'Til en anden gang, hvis der kommer en anden gang, eller hvis der er andre, som sidder med frimodige idéer om at lænse statskassen, så er her et par fif: Sørg for, det ikke er penge, som kan kobles med de socialt udsatte. Det ser bedre ud, hvis det er fra en kasse med vækstfremmende midler. For vækst kan vi ikke li'. Eller fra en kasse penge, som skal gå til det trængte landbrug. For landbruget kan vi heller ikke li'. Eller rib en kommune på solskinssiden, Gentofte eller Rudersdal', lyder det fra Hella Joof, der afslutter med at sige, at der ingen 'hard feelings' er fra hendes side.

Indlægget har fået flere danskere til tasterne på de sociale medier. Og de er langtfra glade for Hella Joofs ord, selvom flere diskuterer, hvorvidt der blot et tale om en 'dårlig joke', da Hella Joof er kendt for at lave satire.

Karen Thisted efter 'Klovn'-afsnit: Casper er skidesur på mig

Over 300 mennesker har i skrivende stund kommenteret Berlingskes opslag på Facebook, og her giver størstedelen udtryk for, at Hella Joof med opslaget er gået langt over stregen.

'Hvilket hovmod. At påstå at pengene fra satspuljemidlerne alligevel aldrig har gavnet de socialt udsatte, så hellere bruge dem på champagne. Man skulle næsten tro, det var satire, men det er vist mange år siden, at Hella Joof var sjov', skriver en frustreret kvinde.

'Øhh og jeg, som ellers synes, at Hella er sjov. Men her blev jeg helt ked af det. Det må være en særlig form for whiskybæltehumor. Eller er hun bare dybt ironisk? Om end ikke andet er, så har jeg personligt set mange projekter rundet af satspuljemidler. Og ja, de gør en stor forskel - så at nogen føler sig berettigede til at stjæle af dem, har et meget forkvaklet menneskesyn', skriver en anden.

Noget vås
Radioværten Sandie Westh er langtfra enig i Hella Joofs blog og beder på Twitter til, at nogen vil hive strømforsyningen ud af hendes computer.

Også Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen kritiserer Hella Joofs udtalelser og kalder blandt andet indlægget for noget 'vås'.

Direktør for Aids-fondet Andreas Æbelø langer ligeledes ud efter Hella Joof og pointerer, at hun burde skamme sig.

'Skam dig, at du pynter gement tyveri af skatteborgernes penge med neoliberalt glitter om menneskets ret til at forfølge sin lykke. Sig det til de syge og fattige, som er blevet røvrendt.'

Radiovært David Neerup Mandel tager også kraftigt afstand fra Joofs indlæg.

Britta Nielsen er sigtet for gennem en årrække at have svindlet sig til 111 millioner kroner, mens hendes søn er tiltalt for groft hæleri. Britta Nielsens to døtre er foreløbig sigtet for hæleri. Britta Nielsen og hendes søn sidder varetægtsfængslet.

Ekstra Bladet har flere gange forsøgt at få en kommentar fra Hella Joof, men hun er i skrivende stund ikke vendt tilbage på vores henvendelser.