Derfor blev humpende Silas nægtet krykker

Danseren Silas Holst troede, at det var en joke, da en læge forbød ham at støtte på sin forvredne fod og samtidig nægtede at udlevere et par krykker

De første meldinger går på, at Silas Holst skal holde et par ugers pause, men han håber selv, at han er tilbage på scenen om et par dage. (Foto: Thomas Borberg)
De første meldinger går på, at Silas Holst skal holde et par ugers pause, men han håber selv, at han er tilbage på scenen om et par dage. (Foto: Thomas Borberg)

Fredag aften kom danseren Silas Holst slemt til skade under forestillingen ’Grease’, som han for tiden turnerer rundt med.

Midt på scenen i Aalborg gik det under et dansenummer så galt, at hans fod blev forvredet i sådan en grad, at den sad omvendt.

’Skoens sål pegede opad mod mig. 180 grader forkert’, lyder den ubehagelige beskrivelse af uheldet, som han selv har skrevet om på sin blog.

Silas Holst formåede at komme gennem resten af musicalen. Hvordan ved han ikke helt selv.

’Resten af forestillingen står lidt hen i det uvisse – kun med smerter, men fik da hinket mig igennem. Kun fordi mine super fede kollegaer stod klar med isposer non stop. Og fordi mine kollegaer på scenen er så fede, at de ændrer deres måde at spille på for automatisk at tilpasse det, så jeg skulle bevæge mig mindst muligt på scenen’, skriver han.

Silas Holsts forvredne og misfarvede fod. (Privatfoto)
Silas Holsts forvredne og misfarvede fod. (Privatfoto)
 

Da tæppet gik ned, blev Silas Holst kørt til skadestuen på Aalborg Universitetshospital, hvor lægerne kunne konstatere, at der ikke var noget brækket. Men her stoppede danserens problemer ikke. Tværtimod.

Silas Holst fik den nedslåede besked, at han under ingen omstændigheder måtte støtte på foden, for så kunne det resultere i et brud. Alligevel nægtede sygehuset at udlevere krykker til den tidligere ’Vild med dans’-vinder.

Holst troede først, at det var en joke, at Aalborg Universitetshospital havde sparet krykker væk. Men det er det på ingen måde, bekræfter Niels Johannesen, der er klinikchef i akutmodtagelsen.

Sådan så Silas Holsts fod ud, da lægen havde set på den og klart havde anbefalet, at danseren ikke måtte støtte på den. (Privatfoto)
Sådan så Silas Holsts fod ud, da lægen havde set på den og klart havde anbefalet, at danseren ikke måtte støtte på den. (Privatfoto)
 

- Krykker er ikke noget, vi udleverer mere. Det er tre år siden, at Danske Regioner blev enige om, at det skulle spares væk. Så det er der mig bekendt ingen sygehuse, der gør mere, siger han til Ekstra Bladet.

- Hvad gør man så, hvis man får bundet foden ind på skadestuen og ikke må støtte på den?

- Ja, så må man humpe i Matas eller prøve i sygehusets kiosk. Nogle steder kan man købe krykker der, siger Niels Johannesen, der gerne står ved, at det er en serviceforringelse.

- Men hellere der end så mange andre steder, siger han.

- Rent lægefagligt er der så grund til bekymring over beslutningen om at afskaffe låne-krykker?

- Nej, de fleste skal bare ud i en bil og har pårørende med, der kan støtte dem, siger klinikchefen.

Hovedårsagen til, at de danske sygehuse ikke længere stiller krykker til rådighed til tilskadekomne patienter, er, at stort set ingen leverede krykkerne tilbage, når de var færdige med at bruge dem.Og en løsning med at man enten skal betale depositum eller leje krykker, kan Niels Johannesen ikke se for sig.

- Hvem skal administrere det? Vi kan ikke have penge liggende i en skadestue. Skal vi have så MobilePay? Ej, det har vi ikke ressourcer til, og vi vil i øvrigt også hellere behandle de patienter, der har brug for vores hjælp, siger Niels Johansen.

Silas Holst har meget mod sin vilje måttet sygemelde sig fra ’Grease’, men han håber, at han hurtigst muligt kan danse igen.

Og krykker, ja sådan et par har Silas Holsts mor skaffet til sin søn.