Derfor fik hovedrollerne læbe-ganespalte

Anders Thomas Jensen forklarer nu, hvorfor han udstyrede fem af Danmarks største skuespillere med læbe-ganespalte i sin nye film 'Mænd og Høns'

Følg Danske kendte

I morgen er der premiere på Anders Thomas Jensens nye film 'Mænd og Høns', hvor man se fem af Danmarks største mandlige skuespillere Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Søren Malling og Nicolas Bro udstyret med såkaldt læbe-ganespalte. Og plakaterne for filmen har gennem længere tid hængt rundt omkring i Danmark.

Filmen har allerede skabt frygt og bekymring fra Landsforeningen Læbe- Ganespalte, og formanden Flemming Grothen mener, at traileren nedgør personer med læbe-ganespalte. Derfor har han lavet en skrivelse til både filmselskabet og Det Danske Filminstitut, der har støttet filmen med 10 millioner kroner.

Lie Kaas afslører sine særheder

Til Ekstra Bladet siger han:

- Problemet for mig er, at traileren sætter lighedstegn mellem det at have læbe-ganespalte og at være mere eller mindre mentalt forstyrret og dum. Vi undrer os over, hvorfor det er nødvendigt i kunstens navn at  vise alle fem skuespillere med læbe-ganespalte, siger Flemming Grothen, der har tænkt sig at se selve filmen i morgen.

Onani, sodomi og læbe-ganespalte
- I vores indsigelse gør vi også opmærksom på, at nogle af de fem skuespillere i et interview med magasinet Coverman udtaler sig nedladende omkring det at have læbe-ganesplalte. Artiklen blev skrevet med overskriften 'Onani, Sodomi og Hareskår'.

- Vi har generelt ikke noget imod, at læbe-ganespaltede personer bliver portrætteret i film, men vi ønsker at de fremstår som mennesker og ikke som mentalt forstyrrede personer med nogle underlige vaner, siger Flemming Grothen.

De fem brødre er mærkelige, men de er også ekstremt intelligente her læser de fire af dem  fagbøger og videnskabelige værker som godnathistorier for hinanden.(Foto: Rolf Konow)
De fem brødre er mærkelige, men de er også ekstremt intelligente her læser de fire af dem fagbøger og videnskabelige værker som godnathistorier for hinanden.(Foto: Rolf Konow)

Mads Mikkelsen sprang på instruktør: - Jeg tog kvælertag

Filminstruktøren Anders Thomas Jensen kan sagtens forstå kritikken, og synes, at det er en vigtig diskussion at tage.

- Hvis man har set filmen, vil man vide, at de fem hovedpersoner med læbe-ganespalte bestemt ikke er dumme. De er tværtimod meget intelligente på trods af, at de er anderledes. Jeg synes til gengæld, at det er meget interessant med hvad vi opfatter som mental forstyrrede. Og helt basalt må vi heller ikke glemme, at mental forstyrrede altså også er mennesker.

De er filmens helte
- Herudover beskrives de fem brødre med stor hjertevarme. De er faktisk filmens helte, siger Anders Thomas Jensen og tilføjer:

 - Med hensyn til ordet hareskår bliver det kun brugt en enkelt gang i filmen med henblik på beskrivelsen af en fugl, der som bekendt har et næb. Og det er altså svært at bruge ordet læbe-ganespalte omkring et næb. Fuglen har jo ingen læbe. Så der traf jeg valget at bruge ordet hareskår.

- Hvordan og hvorfor fik du ideen til, at dine fem hovedpersoner skulle have såkaldt læbe-ganespalte?

- Jeg fik ideen, fordi historiens plot forlanger et genetisk bindemiddel brødrene imellem. Herudover handler historien om en mand, der skal genkende sig selv i sine nyfundne brødre, og der gav læbe-ganespalte en god genkendelighed. De kunne for så vidt lige så godt have haft rødt hår.

- Men det er da klart, at jeg tænkte over det, inden jeg skrev det. Jeg har jo et ansvar, fordi jeg beskriver en gruppe mennesker med netop det problem.

Mikkelsen på date med kvinde i kørestol

Nicolas Bro, Søren Malling, Nikolas Lie Kaas og Mads Mikkelsen i en scene fra filmen.(Foto: Rolf Konow)
Nicolas Bro, Søren Malling, Nikolas Lie Kaas og Mads Mikkelsen i en scene fra filmen.(Foto: Rolf Konow)

Vi gør ikke grin med læbe-ganespalte
Den Oscar-vindende danske filminstruktør frygter imidlertid, at det i fremtiden kan blive problematisk på film at portrættere folk med mindre eller større handicap, hvis man ikke længere må fremstille dem som grænse-eksistenser med underlige vaner. Hvem skal så afgøre hvad der er normaliseret nok til ikke at være stødende? Men han kan sagtens forstå bekymringen fra forældre, der har børn med læbe-ganespalte, der f.eks. har gennemgået flere operationer.

- De tænker måske, at vi er nogle dumsmarte idioter, der gør grin med læbe-ganespalte. Men det gør vi jo ikke. Hele den moralske konklusion i filmen 'Mænd og Høns' er, at der skal være plads til os alle sammen, uanset hvordan man ser ud. Filmen har efter min menig et ekstremt positivt budskab.

'Mænd og høns' har premiere i biografer over hele landet i dag.

Han skriver som en Gud

Mads Mikkelsen og Nicolas Bro er her i gang med en omgang badminton i filmen 'Mænd og Høns'.(Foto: Rolf Konow)
Mads Mikkelsen og Nicolas Bro er her i gang med en omgang badminton i filmen 'Mænd og Høns'.(Foto: Rolf Konow)

Nikolaj Lie Kaas og Mads Mikkelsen hygger sig med dyrene på gården.(Foto: Rolf Konow)
Nikolaj Lie Kaas og Mads Mikkelsen hygger sig med dyrene på gården.(Foto: Rolf Konow)


Onsdag aften var der premiere på Mænd og høns. Her fortæller Nikolaj Lie Kaas om sine særheder

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.