Derfor var Suzanne Bjerrehuus ikke med

Familie og venner tog afsked med den kendte journalist og forfatter Jane Aamund i Heldum Kirke ved Lemvig

Jane Aamund blev 82 år. Foto: Christer Holte
Jane Aamund blev 82 år. Foto: Christer Holte
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Tirsdag aften sov Jane Aamund ind på hospice omgivet af sin nærmeste familie. Den folkekære forfatter blev 82 år.

Lørdag blev hun bisat fra Heldum Kirke ved Lemvig på en frostkold, diset dag. Aamund har boet på Lemvig-egnen siden 1999, og selvom hun forsøgte at rykke til København, endte hun hver gang med at vende tilbage til det vestjyske, hvor hendes mor stammer fra.

Den lille kirke, der var pyntet med lyse rosa roser, dannede rammen om en meget personlig afsked med den populære forfatter.

Aamund havde selv besluttet, at det var præsten Karsten Christensen fra Harboøre, der skulle stå for dagen prædiken, og de havde mødtes flere gange for at tale om hendes liv.

Han fortalte derfor også om Aamund som en god bekendt og kom ind på både hendes gode og dårlige sider.

Noget, der naturligt har præget hendes tilværelse, var det faktum, at hun som blot 33-årig første gang blev ramt af kræft og derfor frygtede for ikke at kunne være der for sine to sønner.

- En stor del af sit liv har hun vandret i dødsskyggernes dal, forklarede han.

Han beskriver hende som et stort familiemenneske og et naturligt samlingspunkt - ikke blot for sine to sønner og fire børnebørn, men også for sine brødre.

Hun var levende interesseret i andre mennesker. Faktisk i så høj grad at hendes søn ifølge præsten har kaldt hende 'en tossemagnet'.

- Det siger meget om hendes rummelighed, tilføjede han.

Klokken 11.45 blev kisten båret ud af Jane Aamunds to sønner, to brødre og to ældste børnebørn.

En efter en lagde de nærmeste en sartrosa rose på den hvide kiste. Alle alvorlige og triste.

Plaget af sygdom
Som 33-årig blev Jane Aamund første gang ramt af kræft - siden fulgte kræft i ganen i begyndelsen af 90'erne og nogle år senere brystkræft. De seneste år var præget af mange smerter.

Derfor var hendes bror erhvervsmanden Asger Aamund også glad for, at hans søster endelig havde fået fred.

- Jeg er meget lettet over, at hun sov stille ind, for den sidste tid var utrolig svær. Jeg talte med hende to dage, inden hun døde, og der var ikke mere livsmod og kampgejst - der ville hun gerne have, det sluttede, forklarede han til Ekstra Bladet efter bisættelsen.

- Det var en meget smuk tale, som både præsten og hendes søn Jens fik holdt. Han ramte virkelig plet med sin karakteristik. Hvis hun havde kunnet høre det, tror jeg, hun havde været meget glad for den måde, det sluttede på, tilføjede han.

Måtte undvære konen
Aamund kom alene uden sin kone, Suzanne Bjerrehuus, der ligesom hans søster har været hårdt mærket af sygdom, men det var dog ikke grunden til, at hun ikke var med, forklarede han.

- Hun er meget lidt glad for begravelser. Hun bliver alt for rørt og græder som pisket, så det synes hun ikke rigtig, at hun kunne klare.

Bjerrehuus har i den seneste tid kæmpet med eftervirkningerne af den strålebehandling, hun modtog, da hun blev ramt af kræft for over 20 år. Heldigvis går det fremad.

- Hun har det meget godt, men hun har jo været en hård tur igennem. De problemer hun havde med stemmen og halsen, men det går fremad, og hun får det hele tiden bedre, fortalte hendes mand.

Asger Aamund havde til gengæld selskab af sin datter, Malou Aamund, og hendes mand, Mikael Bertelsen.

Også journalist Cecilie Frøkjær, som lærte Aamund at kende, da hun lavede en samtalebog med hende i 2005, havde taget turen til Lemvig.

- Hun betød meget for mig. Hun har fyldt noget i mit liv lige siden 2005, hvor vi lavede en bog sammen. Jeg vil huske hende som sådan en fighter og en foregangskvinde på mange måder. Og en rigtig stor inspiration for både mig og mange andre, fortalte hun om sit tab.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind