Dødsfald hos Ree: - Mit hjerte bløder

Det lille sorte næsehorn, der blev født i Ree Park for to måneder siden, døde i morges. Janni Ree kan slet ikke holde tanken om den sørgende mor ud

- Det er ikke til at holde ud, siger Janni Ree om det døde næsehorn. Foto: Tarig Mikkel Khan
- Det er ikke til at holde ud, siger Janni Ree om det døde næsehorn. Foto: Tarig Mikkel Khan

Lykken var stor, da Ree Park Safari i juli måned kunne byde velkommen til en lille ny næsehornskalv, der blev født i rigmandens dyrepark i Ebeltoft.

Janni Ree i 40 kilos lykke: - Det er en stor sensation

Men her til morgen mødte der personalet i parken et trist syn. Det sorte næsehorn, der vejede 40 kilo ved fødsel, blev fundet dødt.

- Det er mega trist. Et stort tab for os, siger Jesper Stagegaard, der er direktør i Ree Park, til Ekstra Bladet.

I går observerede dyrepasserne, at den lille hun-kalv var skidt tilpas.

- Vi kæmpede lidt med hende. Vi kunne se, at hun havde ubehag, men kunne ikke rigtigt finde ud af, om det var en lille forstoppelse eller reel smerte. Derfor besluttede vi os for at få hende bedøvet, så vi kunne undersøge hende nærmere, fortæller direktøren.

Alt så godt ud
Personalet i parken kunne konstatere nogle skrammer ved venstre forben på det bedøvede dyr, og Shaya, som hun ungen hed, blev behandlet med både smertestillende og antibiotika.

- Da hun kom til sig selv, kaldte hun på sin mor og omvendt, og alt så ud til at være fryd og gammen. Hun diede hos Bashira flere gange i aftes, hvor vi holdt godt øje med hende. Og så her til morgen, var hun død, siger Jesper Stagegaard.

Bashira og Shaya. Foto: Ree Park Safari
Bashira og Shaya. Foto: Ree Park Safari

Hans umiddelbare forklaring på Shayas død er, at skaderne har givet nogle indre blødninger i muskulaturen omkring ribbenene.

- Formentlig er det hendes nyrer, der er stået af. Hendes lille krop har ikke kunnet klare at komme sig over på skaderne, siger Jesper Stagegaard.

Præcis hvordan ungen er kommet til skade på sin venstre side, kan direktøren ikke svare på.

Shaya var en lille legesyg kalv. Foto: Ree Park Safari
Shaya var en lille legesyg kalv. Foto: Ree Park Safari

- Hun kan være blevet klemt et sted eller kommet til skade ude på savannen. Bashira har været en meget beskyttende mor, men Shaya var nysgerrig og legesyg. Men det er jo ikke alt, man møder på sin vej, man skal lege med, siger Stagegaard og fortæller, at videoovervågningen fra Ree Park måske kan afsløre, hvordan Bashiras kalv er kommet til skade.

Shaya bliver mandag obduceret. Imens går Bashira og leder efter sin kalv.

- Næsehorn siger sådan nogle pibelyde, og det lyder ret ynkeligt, når Bashira går og kalder efter sin unge, siger Jesper Stagegaard.

Den triste nyhed om Shaya er også nået hjem til Karsten og Janni Ree i Vedbæk.

- Mit hjerte bløder. Jeg kan slet ikke tåle at høre sådan noget med at en mor går og savner sin unge. Det er ikke til at holde ud, siger Janni Ree til Ekstra Bladet.

Janni Ree: Mit liv som prinsesse er slut

Bestanden af sorte næsehorn er truet, og derfor kalder Jesper Stagegaard det for 'en streg i regningen' at ungen nu er død.

Syvårige Bashira har ud over Shaya også født Mandela, og Jesper Stagegaard forventer, at den omsorgsfulde næsehorn-mor snart går i brunst igen.

TV: Her bliver sjældent næsehorn født