DR-kendis konkurs: Tørrer gælden af på skatteborgerne

Siden 2017 har Lindy Aldahl fra DR-programmet 'Rigtige mænd' droppet flere skattebetalinger. Det har fået Gældsstyrelsen til at begære hans firma konkurs, men pengene kan de få svært ved at indkræve igen

Lindy Aldahl kunne sidste år opleves i opfølgeren 'Rigtige mænd på dannelsesrejse'. Foto: DR/Claus Rud
Lindy Aldahl kunne sidste år opleves i opfølgeren 'Rigtige mænd på dannelsesrejse'. Foto: DR/Claus Rud
Følg Danske kendte

Ekstra Bladet kunne i oktober fortælle, at Lindy Aldahl var gået konkurs med sit selskab 121021 ApS, der op til kort før konkursen hed Lindy Aldahl Entertainment.

Den glade nordjyde, der byggede selskabet op omkring blandt andet foredrag, efter han blev et kendt ansigt i DR-programmet 'Rigtige mænd', har dog ikke været specielt god til at drive virksomheden.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i konkursbegæringen. Her fremgår det, at det er Gældsstyrelsen, der har begæret virksomheden konkurs på grund af en stor skattegæld.

Helt præcis skylder selskabet i alt 351.020,10 kroner, fremgår det.

Det drejer sig primært om manglende A-skat, der går helt tilbage til 2018, som selskabet i flere af månederne frem til august 2021 ikke har betalt, samt am-bidrag og udbytteskat. Derudover er det 117.480 kroner i manglende selskabsskat fra 2017 og 2019.

Der er normalt masser af latter, når Lindy Aldahl fører sig frem på skærmen. Blandt andet da han sidste år medvirkede i 'Rigtige mænd på dannelsesrejse'. Foto: DR/Claus Rud
Der er normalt masser af latter, når Lindy Aldahl fører sig frem på skærmen. Blandt andet da han sidste år medvirkede i 'Rigtige mænd på dannelsesrejse'. Foto: DR/Claus Rud

Ingen aktiver
Dokumenter fra Skifteretten i Aalborg viser, at det var Lindy Aldahls kone, Anette, der mødte op, da konkursbegæringen skulle behandles.

Ifølge hende var der ingen aktiver i selskabet, da mødet fandt sted 14. oktober 2021.

'Anette AldahI forklarede, at der hende bekendt ikke er aktiver i selskabet. De aktiver, der er nævnt i seneste regnskab, siger hende ikke noget. Der er ikke gæld til andre end SKAT.'

Kurator er i gang med at undersøge selskabets tilstand nærmere. Her vil han blandt andet se på, hvad der er sket med selskabets aktiver, og hvilken aktivitet der har været forud for konkursen.

Skrider fra selskab - men fortsætter foredrag

Lindy Aldahl ser ikke ud til at lade sig slå ud af konkursen. Han har i stedet planer om at fortsætte med de foredrag, han i de seneste år har tjent penge på.

30. november 2021 har DR-kendissen igen taget selskabet Alnords i brug. Firmaet har tidligere været en enkeltmandsvirksomhed for hans murerfirma, men det er nu igen aktiveret - denne gang med branchekoden 900120, som dækker 'Selvstændigt udøvende scenekunstnere'.

Alnords er oprettet som et såkaldt Personligt ejet Mindre Selskab (PMV), hvor der ikke er krav om kapital, og hvor ejeren hæfter personligt.

Derudover har offentligheden ikke indsigt i regnskaber og firmaets økonomi.

Skrider fra firma
Indtil for nylig så det ud til, at Lindy Aldahl ville have drevet forretningen videre i selskabet Aldahl Byg IVS, som skulle have været fusioneret med Lindy Aldahl Entertainment, da det ikke længere er tilladt at drive et IVS.

Det ser dog ud til, at han 3. december har fortrudt den beslutning og helt droppet at drive selskabet videre.

I hvert fald fratrådte han her som direktør og efterlod firmaet uden direktion, hvilket er i strid med reglerne. Såfremt han ikke igen indsætter sig selv eller finder en anden til at drive firmaet, bliver det automatisk sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen fire uger efter den dato.

Ekspert: Kan koste skatteborgerne
Såfremt det er rigtigt, at der ikke længere er aktiver i selskabet, kan konkursen komme til at blive tørret af på de danske skatteborgere. Sådan lyder vurderingen fra Kim Sommer Jensen, der er professor på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet og medforfatter til bogen 'Konkurs', som dog ikke udtaler sig om den konkrete sag.

- Så står de (Gældsstyrelsen, red.) lige så dårligt som andre kreditorer. Det vil sige, at de kun kan få pengene, hvis der er midler i boet, og ellers er den eneste chance at anlægge en sag mod ledelsen og vinde den sag - og så håbe på, at ledelsen har penge til at betale, siger Kim Sommer Jensen, der ikke kan vurdere, hvor ofte man vælger at gå videre med sagen.

- Det kommer an på, hvor groft det har været og i virkeligheden også, om de tror på, at de kan hente nogle penge hjem, efter de har vundet.

En af fordelene ved at drive et ApS er, at ejeren ikke hæfter personligt i tilfælde af konkurs. Det gør sig også gældende, hvis årsagen er, at man har undladt at betale skat. Så kan man stadig blot slippe med konkursen - og eventuelt også en konkurskarantæne.

- Det er i virkeligheden udgangspunktet, ja. Men hvis man har spekuleret i det, gjort det i længere tid eller slet ikke angivet skat i det hele taget, er du i større risiko for at få en konkurskarantæne. Men det er ikke sikkert, at man får det, fordi der er så mange konkrete overvejelser, der skal tages med, siger Kim Sommer Jensen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Lindy Aldahl. Han er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Gældsstyrelsen: Konkurs er sidste udvej

Ekstra Bladet har været i kontakt med Gældsstyrelsen for at høre, hvordan proceduren er, når de begærer et selskab konkurs.

Gældsstyrelsen kan på grund af tavshedspligt ikke udtale sig om konkrete sager, men svarer generelt.

'Når Gældsstyrelsen begærer en virksomhed konkurs, er det den sidste udvej. Før da vil en virksomhed have haft mulighed for at betale gælden både hos de offentlige kreditorer, som virksomheden skylder penge til, og hos Gældsstyrelsen,' lyder det i en mail, der fortsætter:

'Udover at få dækket gælden helt eller delvist ved konkursbehandlingen vil en konkursbegæring også have til formål at forhindre yderligere gældsopbygning i virksomheden og sikre, at ingen kreditorer favoriseres.'

Indleder ikke retssag
Gældsstyrelsen bekræfter, at de ikke har mulighed for at kræve pengene tilbage af en ledelse på grund af den manglende personlige hæftelse i et ApS, ligesom staten ikke vil komme før andre eventuelle kreditorer i konkursboet.

'Et af hovedformålene med konkursbehandlingen er at afklare, om der via omstødelsessager mv. kan tilføres boet midler med henblik på udlodning til kreditorerne, herunder Gældsstyrelsen.'

Styrelsen indleder normalt ikke selv retssager mod en ledelse for at få pengene krævet ind. Den beslutningen bliver overladt til kurator.

'Vurderingen af, om konkursboet skal indlede en omstødelses- eller erstatningssag mod eksempelvis ledelsen eller kapitalejeren, foretages af kurator i konkursboet, og en eventuel retssag anlægges af konkursboet.' 

'Vurderer kurator, at anlæggelse af retssag er relevant, og er der ikke midler i boet til at gennemføre en retssag, kan Gældsstyrelsen (som øvrige kreditorer) blive anmodet om at stille sikkerhed for en sådan retssag,' lyder det fra Gældsstyrelsen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lindy tager armbøjninger sammen med de andre mænd fra 'Rigtige mænd' tilbage i 2015.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.