Drømmerollen fik Claes til at bryde grædende sammen

50-årige Claes Bang har fået sit store gennembrud i Ruben Östlunds internationale spillefilm ’The Square’ - og det var hamrende hårdt men også helt fantastisk

Den 50-årige Claes Bang har endelig fået sit livs rolle. Og han leverer en pragtpræstation i filmen 'The Square'. (Foto: All Over Press)
Den 50-årige Claes Bang har endelig fået sit livs rolle. Og han leverer en pragtpræstation i filmen 'The Square'. (Foto: All Over Press)
Følg Danske kendte

CANNES (Ekstra Bladet): Gennem 21 år har Claes Bang i danske film og tv-serier mest været castet som den pæne mand, som alle kvinder drømmer om, men for det meste i biroller, hvor man ikke rigtigt har lagt mærke til ham. Måske husker man Claes Bang som Annas politi-kæreste i tv-serien ’Anna Pihl’ eller som den åleglatte borgmester Hans Holm i ’2900 Happines’. Og der er også nogen, der husker ham som den tårnhøje skuespiller, der efter to fredage som deltager i ’Vild med dans’ trak sig ud af programmet, fordi hans dansefobi faktisk blev værre af at deltage i det populære danseprogram.

Claes Bang om sexscener med verdensstjerne: - Det gør man normalt kun i pornofilm

Men det er slut nu. Claes Bang, der fyldte 50 år 28. april, har nemlig fået sit livs gennembrud i en sen alder med den altafgørende hovedrolle i Sveriges bedste filminstruktør Ruben Östlund nye film ’The Square’, der her i Cannes er med i den eftertragtede hovedkonkurrence. Og her skal han i den altafgørende hovedrolle som en dansker, der har fået arbejde som museumsdirektør i Stockholm, spille over for verdensstjerner om Elisabeth Moss og Dominic West.

På den røde løber - Fra venstre: Terry Notary, danske Christopher Læssø, Ruben Östlund,  Elizabeth Moss, Claes Bang og Dominic West. (foto: AP)
På den røde løber - Fra venstre: Terry Notary, danske Christopher Læssø, Ruben Östlund, Elizabeth Moss, Claes Bang og Dominic West. (foto: AP)
 

Udmattende casting
Ekstra Bladet møder Claes Bang under palmerne i det solbeskinnede Cannes, hvor han forklarer, at han fik rollen efter en langvarig og udmattende casting.

– Jeg havde netop set Ruben Östlunds fremragende film ’Force Majeure’ og tænkte, at han efter den film kunne vælge og vrage mellem de allerbedste skuespillere i verden. Så jeg var sikker på, at jeg aldrig kom i nærheden af den rolle, forklarer Claes Bang, der dog blev overhalet indenom af skæbnen. Han fik nemlig et telefonopkald fra Ruben Östlund midt under en prøve på et dansk teaterstykke, men han kunne ikke tage telefonen, fordi han var midt i prøven.

– Det blev en lang, nervepirrende ventetid. Efter prøven fandt jeg ud af, at Ruben havde lagt en besked på min telefonsvarer, og så ringede jeg til ham og fik at vide, at jeg havde fået rollen.

Hvordan reagerede du?

 Jeg blev bare så lykkelig. Jeg ringede straks til min kone, og samme aften tog vi i byen for at fejre det, fortæller Claes Bang, der er gift med makeup-artisten Lis Louis-Jensen.

Menneskeabe amok på den røde løber i Cannes

Utroligt hårdt
Hvordan var det at samarbejde med Ruben Östlund?

 – Helt fantastisk, men også utroligt hårdt. Vi indspillede ofte hver enkelt scene op til 60-70 gange. Og sådan nogle dage bliver lange. Der var 70 optage-dage, og jeg var på settet i 68 dage. Tre gange om ugen var jeg også sammen med Ruben om aftenen, hvor vi forberedte alt det, vi skulle lave næste dag eller i næste uge. Så det var 12 timers arbejde om dagen, fortæller Claes Bang og tilføjer:

– Midt i forløbet var der nogle dage, hvor jeg var ekstremt udmattet. Jeg husker især en dag, hvor jeg lukkede døren op til den lejlighed, jeg havde fået stillet til rådighed, og så begyndte jeg bare at tude. Ikke fordi jeg var ked af det. Jeg var bare smadret. Og på det tidspunkt var jeg lidt bange for, om jeg overhovedet kunne gennemføre rollen til ende.

- - Men jeg vil helst ikke have, at det skal lyde, som om jeg har grædt mig gennem hele rollen. Sådan var det slet ikke. Det har været en helt fantastisk oplevelse. Og det var altså kun en enkelt dag, at jeg gik lidt ned med flaget, siger Claes Bang.

Den pæne mand
I danske film og tv-serier er du ofte blevet typecated som den pæne mand i biroller. Hvordan har du haft det med det?

– Jeg vil helst ikke udtale mig om det der med typecasting. Men jeg vil meget gerne indrømme, at jeg ikke har haft meget at lave i Danmark med henblik på film og tv-serier gennem de sidste fem-seks år. Og det har jeg været både forundret og ærgerlig over, fortæller Claes Bang, der dog i den periode har haft masser af roller i tyske tv-film samt på teatrene i Danmark. 

Claes Bang håber også, at hans nye, store, internationale hovedrolle vil medvirke til, at han får tilbudt flere roller i danske film og tv-serier – og måske også i udlandet.

– Jeg har jo aldrig nogen sinde haft et udstillingsvindue for mig selv som her i Cannes. Det er helt fantastisk. Og derfor er jeg her også under hele festivalen.

I filmen spiller Claes Bang overfor verdensstjernen Elisabeth Moss. (foto: All Over Press)
I filmen spiller Claes Bang overfor verdensstjernen Elisabeth Moss. (foto: All Over Press)
 

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.