Dyrbys chef taget i løgn: Rystende B.T.-sms'er afsløret

To tidligere medarbejdere hos Berlingske Media er bestemt ikke tilfredse med ledelsens håndtering af sexisme. Især koncernchef Anders Krab-Johansen får nu kritik

Anne Louise Rühe gjorde alt for at råbe op om kulturen på B.T. Foto: Mie Bagger Christensen
Anne Louise Rühe gjorde alt for at råbe op om kulturen på B.T. Foto: Mie Bagger Christensen
Følg Danske kendte

- Jeg er et levende bevis på, at Dyrby har faciliteret den kultur på B.T., som han åbenbart også har faciliteret på TV 2.

Sådan lød den kontante melding fra Anne Louise Rühe, der tidligere har været ansat på B.T., da hun medvirkede i Orientering på P1.

Meldingen kommer efter koncernchef i Berlingske Media, Anders Krab Johansen, stadig bakker ubetinget op om Michael Dyrby, der er ansvarshavende chefredaktør på B.T.

Ny dokumentation viser dog, at Krab-Johansen ikke taler sandt om, hvor meget han selv blev inddraget i koncernens håndtering af en alvorlig krænker-episode.

Anders Krab-Johansen nægter at have set beviserne i en grov krænker-sag på B.T., selv om han fik dem tilsendt. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Anders Krab-Johansen nægter at have set beviserne i en grov krænker-sag på B.T., selv om han fik dem tilsendt. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
 

I P1-programmet fortæller Anne Louise Rühe, hvordan en redaktør på B.T. blandt andet snagede i hendes privatliv med upassende spørgsmål og på et tidspunkt tilbød hende en trekant.

Og så løfter hun over for Ekstra Bladet sløret for en sms-korrespondance, der har fundet sted mellem hende og den pågældende redaktør. Dokumentation som Andes Krab-Johansen har fået tilsendt, men nægter at have set.

SMS1: 'Og ja, det er min ting. Jeg piller kvinder fra hinanden, genopbygger dem og sørger derved for, at de vil gøre alt for mig.'

SMS2: 'Enhver ved, at jeg primært bruger studentermedhjælper til at underholde mig - og at den underholdning nemt kan erstattes med en film eller lignende.'

SMS3: 'Det er fordelen med jer studentermedhjælpere, lige når man er på grænsen til at være for meget MeToo, så stopper i alligevel og bliver udskiftet. Og ja, det må gerne opfattes som en trussel.

Kilde: Anne Louise Rühe - tilsendt til Ekstra Bladet.

På det sociale medie Twitter fortæller Krab-Johansen, at han ikke kendte til de krænkende beskeder mellem Anne Louise Rühe og hendes redaktør.

Skæv magtbalance
Til Ekstra Bladet fortæller Anne Louise Rühe, at hun nu vælger at udstille beskederne, fordi hun er træt af Anders Krab-Johansens fortælling om, at Dyrby ikke har været med til at skabe en sexistisk kultur på B.T.

- Jeg bliver indigneret over, at Krab siger, der ikke var sexisme. Det var der, og Dyrby var bekendt med sagen og beskederne fra redaktøren. De har fået det tilsendt begge to, og Krab lyver om, at han har modtaget det.

Ekstra Bladet har set korrespondancen mellem de to parter, hvor det tydeligt fremgår, at de to udvekslede beskeder af personlig karakter.

- Det var ham, der mente, at vi var venner. Det var en relation, jeg indgik i, fordi det foregik på min arbejdsplads, og jeg følte, jeg måtte opretholde den, fordi jeg kunne se at dem, han var uvenner med, ikke havde det godt. Han var min chef. Han kunne fyre mig, hvis han ville, og det skrev han også direkte.

Lyver om beskeder
Anne Louise Rühe valgte at sende beskederne til både HR-chef Lise Glerup, Anders Krab-Johansen og Michael Dyrby.

- Efterfølgende besluttede de at iværksætte en undersøgelse af ham, hvor de jo så besluttede, at der ikke var noget at komme efter, fordi vi havde været 'venner', lyder det fra Anne Louise Rühe.

Ekstra Bladet har set skriftlige beviser på, at beskederne blev sendt til de tre chefer.

På Twitter påstår Anders Krab-Johansen dog, at han ikke har set det tilsendte materiale.

'Jeg har ikke set fortroligt materiale fra parterne i sagen. Jeg har fulgt sagen og læst rapporten', skriver han, mens han dog erkender, at sms'erne er nævnt i rapporten.

'Dyrby er øverste chef, og jeg er vist et led imellem (det skal jeg dog tjekke). Og ja, parterne udleverede sms og messenger-beskeder til faktaundersøgelsen. Jeg har ikke set materialet, men kun rapporten og konklusionerne'.

Her ses et ud af mange tweets fra Anders Krab-Johansen. Foto: Twitter
Her ses et ud af mange tweets fra Anders Krab-Johansen. Foto: Twitter

Tweet fra Anders Krab-Johansen. Foto: Twitter
Tweet fra Anders Krab-Johansen. Foto: Twitter
 

Formand for Dansk Journalistforbund: - Jeg får ondt i maven

Tine Johansen, formand for Dansk Journalisforbund, er chokeret over de beskeder, Anne Louise Rühe har modtaget fra en redaktør på B.T.

Det fortæller hun til Ekstra Bladet.

- Jeg fik helt ondt i maven, det var meget voldsomt.

Det, Tine Johansen er mest overrasket over, er den måde, magten er blevet vist i beskederne.

- Magtmisbruget er meget udtalt. Der er jo en klar anerkendelse af et skævt magtforhold. De beskeder virker som et voldsomt udtryk for kynisme. Jeg er faktisk rystet over voldsomheden af dem.

Tine Johansen vil ikke forholde sig til, om Berlingske Media har håndteret sagen korrekt.

- Det må ledelsen hos Berlingske Media selv forklare og forsvare, lyder det.

Hun håber dog, at ledelsen i koncernen kommer til at melde klart ud over for medarbejderne.

- Ingen skal opleve det her, når de går på arbejde, og det håber jeg da virkelig, at ledelsen vil melde ud. Det her skal man ikke finde sig i.

Foto: Benita Marcussen
Foto: Benita Marcussen
 

Ikke flere konsekvenser
På et internt møde hos B.T. torsdag kan Ekstra Bladets kilder fortælle, at Michael Dyrby har kaldt beskederne fra redaktøren 'grænseoverskridende', men ud over den allerede udsendte advarsel blev der ikke lagt op til, at der kommer yderligere konsekvenser for medarbejderen, der fortsat er ansat.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra tillidsmand på B.T., Rasmus Skat Andersen, men det har trods gentagne henvendelser ikke været muligt.

- Jeg kan ikke forstå det. Vi har med voksne mennesker at gøre, og at de ikke kan se, at det er problem med chefer, der sender denne her slags beskeder til underordnede er mig en gåde. Nogle gange tænker jeg, om det er fordi, jeg taler et andet sprog end dem, fortæller Anne Louise Rühe.

Michael Dyrby kan umiddelbart fortsætte som chefredaktør på B.T. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Michael Dyrby kan umiddelbart fortsætte som chefredaktør på B.T. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

- Kan du forstå, hvis nogen tænker, at der kunne være tale om et hævntogt mod din tidligere arbejdsplads?

- Der er intet hævntogt. Jeg sagde selv op. Det eneste, der er sket her, er, at en chef har opført sig upassende over for en medarbejder. Flere har også spurgt, hvorfor jeg ikke sætter navn på redaktøren. Det kommer jeg ikke til. Det her handler om en kultur, der skal ændres, lyder det.

- Anders Krab-Johansen har jo tilbudt jer et møde, hvor I kunne tale om undersøgelsen. Hvorfor tager I ikke imod det?

- Det er et ulige magtforhold. Jeg fik rapporten læst op én enkelt gang og har ikke set den siden. Han har haft den liggende og har kunnet forberede sig på, hvad der stod i den. Jeg bad om at få den tilsendt inden mødet, og det skrev hans sekretær, at jeg ikke kunne. Så nej, det har jeg ikke behov for.

Tidligere praktikant: - Det bekymrer mig voldsomt

Også journalist Katrine Rosenbæk deltager i interviewet på P1, hvor hun kritiserer Anders Krab-Johansens håndtering af sexisme i Berlingske Media.

Hun har selv haft flere sager med ledelsen omkring chikane af hende personligt og indsamlet vidnesbyrd fra praktikanterne, der har oplevet sexisme på Berlingske.

Til Ekstra Bladet uddyber Katrine Rosenbæk sin kritik.

- Vi gav dem oplysninger om, at 16 tidligere praktikanter havde oplevet sexisme. Deres reaktion var, at de ville foretage en undersøgelse – men den måtte vi ikke være en del af.

Det mener Katrine Rosenbæk ikke er en ordentlig håndtering. Derfor reagerer hun på, at Anders Krab-Johansen nu siger, at der er nultolerance over for sexisme i Berlingske Media.

- Jeg reagerer også, fordi jeg selv har oplevet, at historier om ligestillingsspørgsmål er blevet lagt ned af redaktører, som ikke mente, vi har et ligestillingsproblem. Hvad betyder det for dækningen af MeToo, når chefer som Anders Krab-Johansen og især Michael Dyrby lægger linjen for, hvordan det skal dækkes?

- Du er jo videre fra Berlingske og ansat et andet sted, hvorfor kan du ikke være ligeglad med, hvad der sker på Berlingske Media nu?

- Det er vigtigt med en mangfoldig redaktion, når man har en bred målgruppe. I dag er der historier, som ikke bliver skrevet, fordi kvinder holdes ude af drengenes klub. Det bekymrer mig voldsomt.

Tavshed fra chefer
Ekstra Bladet har været i kontakt med Anders Krab-Johansen, der ikke ønsker at svare på spørgsmål om sagen.

I stedet henviser han til Berlingske Medias HR-direktør, Lise Glerup Pedersen. Ekstra Bladet har i skrivende stund ikke fået svar fra hende.

Det ville vi gerne have haft svar på

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt Anders Krab-Johansen om følgende spørgsmål:

- Hvorfor siger du, du ikke har set de beskeder, hun har fået fra vedkommende, der har krænket hende, når vi har beviser for, at du har modtaget mail med dokumentation? Du påstår på Twitter, at du har ’fulgt sagen og læst rapporten’? Men du har jo fået dem tilsendt direkte?

- Synes du, sagen er blevet håndteret godt nok, når selv Dyrby står på medarbejdermødet i dag og fortæller, at beskederne er grænseoverskridende?

- Hvordan kan I stadig holde fast i, at Dyrby er med til at skabe en ’sund kultur’ på BT med sådan en sag over hovedet?

- Kan I stadig stå på mål for, at sagen er håndteret korrekt? Er straffen (en advarsel) virkelig ’hård’ nok?

- Medarbejderne har på mødet i dag udtrykt utilfredshed over håndteringen af sagen – får det jer til at genoverveje konsekvenserne, eller kan vedkommende fortsat have ledelsesansvar på B.T?

Ekstra Bladet ville også gerne have haft svar fra ansvarshavende chefredaktør på B.T., Michael Dyrby, på en række spørgsmål i sagen, men han er ikke vendt retur på vores henvendelse.

Over for Politiken har han da også i en sms bedyret, at han nu 'ikke giver flere interviews'.

Det har vi spurgt Dyrby om:

Vi ville gerne have svar fra Michael Dyrby på følgende:

- Vi har fra flere kilder, at du på et møde på B.T. i dag har kaldt de sms’er, Anne Louise Rühe har lagt frem, som hun har modtaget fra en redaktør på B.T., for 'grænseoverskridende'. Er de først blevet det nu? Eller var de også 'grænseoverskridende', da undersøgelsen blev lavet?

- Hvorfor skal sådanne 'grænseoverskridende' beskeder ikke have yderligere konsekvenser for redaktøren?

- Hvorfor kan han stadig have ledelsesansvar?

- Hvordan kan du og Anders Krab-Johansen fastholde, at du ikke har været med til at skabe en sexistisk kultur på B.T., når man tager denne sag i betragtning?

Ekstra Bladet har også forsøgt den omtalte redaktør, men han er i skrivende stund ikke vendt retur på vores henvendelse.

Onsdag eftermiddag stillede Dyrby efter mange dages tavshed om de krænkelser, han har indrømmet at have begået i sin tid som chef på TV 2, op til interview med Ekstra Bladet.

Det kan du læse her.

Efter denne artikel blev publiceret sendte Berlingske Media en pressemeddelelse ud, som du kan læse om her.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør mere om sagerne på TV 2 i podcasten 'Kvindetribunalet' her:

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag