Annonce:
Annonce:

Efter Beck-afsløring: Jeg har også gjort det

Karen-Helene Hjorth viser sin støtte til Cecilie Beck og fortæller samtidig, at hun også har haft en relation til en kollega, der var under uddannelse og yngre end hende selv

Karen-Helene Hjorth viser i et opslag på sin Instagram-profil sin støtte til Cecilie Beck. Foto: TV 2
Karen-Helene Hjorth viser i et opslag på sin Instagram-profil sin støtte til Cecilie Beck. Foto: TV 2
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Onsdag kunne Ekstra Bladet afsløre, at den prominente tv-vært Cecilie Beck i sin tid som vært på TV 2 har haft en seksuel relation til en foto-praktikant.

Til Ekstra Bladet fortalte hun blandt andet, at der var tale om en gensidig og samtykkende relation, og at hun ikke mener, at hun udnyttede sin magt som profileret nyhedsvært.

Siden da er reaktionerne væltet ind på de sociale medier, og nu er den kendte vært Karen-Helene Hjorth, der sammen med blandt andre Cecilie Beck var en af de kvinder, der stod frem i Discovery-dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen' og fortalte om den sexistiske kultur på TV 2, også gået til tasterne på de sociale medier.

Her viser hun sin støtte til sin kollega.

Annonce:

'TV 2 har haft en seksualiseret kultur, som vi alle har været en del af på tværs af organisationsdiagrammer og køn. Det er den, vi er ved at gøre op med', skriver hun i opslaget og fortsætter:

'Men jeg føler et behov for at pointere, at relationer, som baserer sig på gensidig tiltrækning, ømhed og respekt, er noget ganske andet end nogle af de sager, advokatundersøgelsen og dokumentarprogrammet ‘Sexisme bag skærmen’ (heldigvis) har stillet skarpt på'.

Cecilie Beck understreger, at hun ikke har krænket nogen. Foto: Henning Hjorth
Cecilie Beck understreger, at hun ikke har krænket nogen. Foto: Henning Hjorth
 

Har selv gjort det
I opslaget fortæller hun videre, at hun, ligesom Cecilie Beck, har haft et forhold til en yngre kollega.

'Jeg har også haft en relation til en kollega, der var yngre end mig selv - og som på daværende tidspunkt var under uddannelse, men den store forskel er, at der, som det er tilfældet i den sag, Ekstra Bladet beskriver i denne artikel, er tale om en relation, der er baseret på samtykke, gensidig forståelse og kærlig respekt. Lad os nu forblive nuancerede og have en værdig debat', skriver hun.

Annonce:

Ekstra Bladet har været i kontakt med Karen-Helene Hjorth, der henviser til opslaget. Derudover har hun ikke yderligere kommentarer, forlyder det.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

TV 2 reagerer

TV 2 har ikke ønsket stille op til interview med Ekstra Bladet i forbindelse med historien om Cecilie Beck, men i en mail skriver TV 2's nyhedsdirektør Ulla Pors:

'Selvom der ikke er regler for det, mener jeg, at personer med uformel magt skal være lige så opmærksomme på, hvilke forhold de indleder på arbejdspladsen, som dem med formel magt. Jeg synes, at den seneste tids vidnesbyrd har vist, hvor kompliceret og forkert det kan falde ud', lyder det blandt andet fra nyhedsdirektøren.

Læs det fulde svar herunder:

TV 2's svar

'Jeg kan og vil ikke kommentere på den konkrete situation i pressen. Ligesom jeg heller ikke kan kommentere på, hvilke konkrete indberetninger der i fortrolighed er indgivet til advokatundersøgelsen. 

Men helt generelt vil jeg gerne slå fast, at der gælder nøjagtigt de samme spilleregler for begge køn på TV 2. Ligesom der i advokatundersøgelsen heller ikke er taget hensyn til, om det er en kvinde eller en mand, som er blevet indberettet. Det afgørende for vurderingen har således alene været, om det med den fornødne sikkerhed kunne lægges til grund, at der var udøvet en krænkende adfærd, hvilket bl.a. forudsætter, at indberetteren har oplevet den udøvede adfærd som krænkende.

Selvom der ikke er regler for det, mener jeg at personer med uformel magt skal være lige så opmærksomme på, hvilke forhold de indleder på arbejdspladsen, som dem med formel magt. Jeg synes, at den seneste tids vidnesbyrd har vist, hvor kompliceret og forkert det kan falde ud'

 

Her kan du høre et uddrag af Ekstra Bladets interview med Cecilie Beck.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Læs interviewet med Cecilie Beck

- Du siger, det var et gensidigt forhold, og at der ikke var noget pres, men det ændrer jo ikke på, at du er vært, du er en, der har meget magt i TV 2's hierarki, du er kendt og vellidt, og ham, du har haft et forhold til er praktikant, og dermed er han under dig i hierarkiet. Uanset om det er et gensidigt forhold eller ej, er det vel forkert?

- Nej, der er ikke nogen, der forbyder, at man har sex på tværs af hierarkier. Det, man skal sikre sig, er, at man ikke bruger den hierarki-forskel til at udøve et pres eller udøve en magt, og det har jeg ikke gjort.

- Hvordan kan du vide dig sikker på det?

- Det har jeg talt ret grundigt med ham (praktikanten, red.) om efterfølgende. Men det ved man jo godt undervejs ... Man ved godt, hvornår man gør noget, der ikke er okay. Man ved godt, hvornår man får nogen til noget ved at udøve magt og pres på folk. Det tror jeg, de fleste mennesker er klar over, og her var der tale om et fuldstændig ligeværdigt forhold, som jeg dengang følte og sikrede mig ikke havde noget med min position at gøre, men som jeg også efterfølgende har sikret mig, fordi MeToo har sat nogle tanker i gang om det, og jeg erkender blankt, at nej ... Det er sgu ikke smart. Man skal ikke have sex med praktikanter eller elever, og det ville jeg med 100 procents sikkerhed heller ikke gøre.

- Nu kan du ikke huske, at du skriver det her, men du skriver jo, at 'Jeg aner faktisk ikke, hvad company-reglerne siger om den slags. Har aldrig turdet at spørge… ”Øhhhhh – må man knalde praktikanterne?. I det ligger der jo også, at du har været klar over, at der kunne være et potentielt problem her?

- Ja, efterfølgende. Det kan du også høre, hvis det er mig, der har skrevet det. Jeg kan huske, at jeg efterfølgende tænkte : 'Hmm ... Var det egentlig problematisk det her?'. Og der har jeg tænkt, at ja, der er noget problematisk i at have sex med elever og prakitkanter.

- Men du overvejede ikke, at der kunne være et problem, dengang det stod på?

- Nej, det gjorde jeg faktisk ikke. Det gjorde jeg efterfølgende.

- Kan du forstå, at der er nogen, der vil synes, at det er ret hyklerisk, at du i MeToo-dokumentaren tager afstand fra den seksualiserede kultur på TV 2, og at du så selv nu erkender, at du har haft et forhold til en praktikant?

- Prøv at høre ... Fordi man har et forhold til en praktikant, er det ikke det samme, som at man seksualiserer en kultur. Fordi man har haft et forhold til en på sin arbejdsplads, kan man jo godt sige fra over for sexisme og sexchikane, og jeg synes ikke, de to ting hænger sammen.

- Det ændrer jo ikke på, at der har været et skævt magtforhold imellem jer hele tiden?

- Nej, eller jo. Det kan jeg opponere mod på den måde, at jeg ikke har haft magt over vedkommendes løn eller ansættelsesforhold overhovedet. Det har vedkommende også vidst. Men det er klart, at jeg har haft en anden position, og det er man nødt til at tale med folk om, når man mødes med mennesker. Det er jeg nødt til tit og ofte i det hele taget, fordi jeg i nogles øjne har en særlig position. Så ville jeg jo aldrig kunne knalde med nogen.

'Ikke en krænkelse'
Beck understreger flere gange i interviewet, at hun ser en forskel på sin egen situation og eksempelvis Jes Dorph-Petersens situation, fordi der i hendes tilfælde ifølge hende ikke er tale om en krænkelse.

- Jeg bliver nødt til at holde fast i, at de tidligere værter (eksempelvis Jes Dorph-Petersen, red.) ikke er blevet fyret for at have sex med praktikanter, men for noget, der er meget mere omfattende end det. Der er kommet klager fra nogen, der har følt sig krænkede og pressede, og det foreligger altså ikke her. Det er ikke i kraft af min position.

- Hvordan kan du være sikker på det, at ingen har følt sig krænket?

- Det har jeg talt med vedkommende om.

- Er det her den eneste praktikant eller elev, du har haft sex med i din tid på TV 2?

- Ja, og det kan jeg sige 180.000 procent ærligt. Jeg ved godt, der går rygter om en mere, men det er simpelthen ikke sandt. Men det gider jeg ikke pensle ud.

- Ikke flere end det?

- Og nej. Ikke andre overhovedet. Jeg har været gift de fleste år, jeg har været på TV 2, på nær de seneste fem år. Tro mig. Det er, hvad der er, siger hun og fortæller videre:

- Mange år er ikke en undskyldning. Der er nogle ting, der først er gået op for mig bagefter, men det gør det hverken værre eller bedre, at det er mange år siden.

- Kan du i dag - med den linje, TV 2 lægger for dagen - blive ved med at sidde i den position, du gør nu, når du indrømmer, at du har haft sex med en ung praktikant?

- Ja, for der er ikke nogen, der føler sig krænket, og jeg har ikke udøvet magt over nogen på den måde. Så ja.

- Uanset hvad du siger, vil der være et magtforhold, der er skævt?

- Så kan en præsident jo aldrig knalde med nogen ... Altså ikke at jeg vil kalde mig præsident. TV 2's indstilling er jo også, at der skal have været et pres eller en krænkelse, for ellers er det bare sex, og så har det intet med MeToo og sexisme at gøre ... (...) Folk skal jo ikke tro, at man ikke må have sex, for det må man jo godt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: