Efter dødsfald: - Han har betydet rigtig meget for mit liv

Pelle Hvenegaard fik et tæt forhold til Max von Sydow, da de spillede sammen i Oscar-vinderen 'Pelle Erobreren'

Den danske skuespiller og tv-vært Pelle Hvenegaard var kun 12 år, da han spillede tæt sammen med den svenske verdensstjerne Max von Sydow, der netop er død - 90 år gammel.

 

- Jeg har lige hørt det, så det har ikke rigtig bundfældet sig endnu. Jeg vil ikke sige, at jeg er overrasket. Han var jo en gammel mand, siger Pelle Hvenegaard til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Han er en, der har betydet rigtig meget i mit liv. I min nye bog 'Bare stik ham en!' har jeg et kapitel med, der handler om, hvor godt et menneske han var. Han var ydmyg og kærlig, og jeg lærte enormt meget af ham. På den måde var han enormt betydningsfuld for mig.

Pelle Hvenegaard fik sit gennembrud som skuespiller i 'Pelle Erobreren'. Foto: NENT Group/Bjørn Jakobsen
Pelle Hvenegaard fik sit gennembrud som skuespiller i 'Pelle Erobreren'. Foto: NENT Group/Bjørn Jakobsen
 

Trods sine mange roller i de helt store Hollywood-blockbustere og hans velfortjente stjernestatus forblev Sydow ydmyg med begge ben solidt plantet på jorden.

- Han var fuldstændig ukrukket og nede på jorden. Han satte standarden for, hvordan man kan være et godt og fint menneske. Det kendetegner de helt store, at de ikke har behov for at puste sig op og gøre opmærksom på sig selv.

Max von Sydow døde i Paris, hvor han boede sammen med sin franske hustru. Foto: Ritzau Scanpix
Max von Sydow døde i Paris, hvor han boede sammen med sin franske hustru. Foto: Ritzau Scanpix
 

Sendte julekort
Hvornår så du ham sidst?

- Det er desværre meget lang tid siden. Jeg prøvede at opsøge ham i Paris, men der var simpelthen for mange agenter og managere involveret til, at det kunne lade sig gøre. Der blev sat en dum mur op, så det lykkedes desværre aldrig, siger Hvenegaard, der har en større samling hilsner fra sin gamle kollega.

- Efter 'Pelle Erobreren' blev han ved med i ti år at sende julekort til mig - som den eneste. Jeg vil mindes ham som et helt igennem fantastisk, dejligt og omsorgsfuldt menneske.

Max von Sydow - Blå Bog

Den svenskfødte skuespiller Max von Sydow er mandag død i en alder af 90 år. Skuespilleren nåede igennem sin karriere at spille med en i lang række film og tv-serier.

Her følger en blå bog for skuespilleren:

Navn: Max Carl Adolf von Sydow.

Levede fra 10. april 1929 til 8. marts 2020. Han blev 90 år.

Fødested: Lund, Sverige.

Søn af: Maria Margareta von Sydow og Carl Wilhelm von Sydow.

Nationalitet: Han er svenskfødt og har senere fået fransk statsborgerskab.

Uddannelse: Gik fra 1948 til 1951 på den svenske skuespillerskole Det Kongelige Dramatiske Teaters Elevskole. Det bliver betragtet som en af de førende teater- og dramauddannelser i Sverige.

Karriere: Har siden 1949 medvirket i en lang række film og tv-serier, herunder 'Pelle Erobreren', 'Shutter Island' og 'Udvandrerne' og 'Nybyggerne'.

Udvalgte udmærkelser: Nomineret til en Oscar to gange, blandt andet for sin rolle i 'Pelle Erobreren'. Den rolle sikrede ham desuden danske priser i 1987, hvor han modtog både en Robert-pris og en Bodil-pris - begge for Bedste Skuespiller.

Kilder: Imdb og den svenske filmdatabase.