Efter hårdt år: Kontoen er tom

Jakob Fauerby ser tilbage på 12 hårde måneder, siden Mette Frederiksen lukkede Danmark ned

Jakob Fauerby nåede ikke at være på scenen mange gange i 'Den skaldede frisør'. Foto: Linda Johansen
Jakob Fauerby nåede ikke at være på scenen mange gange i 'Den skaldede frisør'. Foto: Linda Johansen
Følg Danske kendte

I dag, 11. marts 2021, er det præcis ét år siden, hverdagen ændrede sig for stort set alle danskere, da Mette Frederiksen holdt pressemøde og lukkede Danmark ned på grund af coronavirussen.

12 måneder senere står dagen stadig lysende klart for de fleste. Også for skuespiller og næstformand i Dansk Skuespillerforbund Jakob Fauerby.

- Jeg tror, at stort set alle kan huske, hvor de var. Det er jo vores generations månelanding eller Kennedy-mordet, siger han til Ekstra Bladet.

Overrasker: Pludselig var han der

Han har selv intet problem med at huske, hvor han var, da landet blev lukket ned. Dengang var han netop kommet af scenen efter en forestilling med 'Den skaldede frisør', da pressemødet gik i gang.

- Så stod vi alle der og så det på vores telefoner. Helt naivt - når jeg ser tilbage - troede jeg dengang, at det ville dreje sig om en måned eller halvanden. Men det kan man jo grine ad i dag.

Jakob Fauerby havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at landet stadig ville være lukket ned et år senere.

- Jeg føler, der er blevet taget et år ud af kalenderen. Min branche er jo en af dem, der er ramt hårdest. Det er ikke mere synd for os, end det er for andre - men det er heller ikke mindre synd. Og jeg vil sige, at udsigterne til, at vi kan åbne, ser sorte ud. Vi var de første, der blev lukket ned, og vi er nok de sidste, der bliver åbnet op.

- Det er da ikke rart. Men på den anden side er jeg jo også klar over, at vi alle må ofre noget, så vi kan komme helskindet igennem det her som samfund med så få menneskelige og økonomiske omkostninger som muligt. Det er en lort, man må æde hver dag, men det gør jeg, siger han.

'Vild med dans'-vinder coronapositiv: - Sindssygt alvorligt

Kontoen er tom
Jakob Fauerby har med egne ord haft meget lidt at lave det seneste år, hvor han skulle have spillet 'Den skaldede frisør'. Den forestilling er dog blevet udskudt flere gange og ser nu ud til at køre i 2022, hvor skuespilleren allerede har andet i kalenderen og derfor slet ikke kan være med.

Desuden har han mistet flere andre jobs som skuespiller, revyforfatter og værtstræner, og han anslår, at det har kostet ham 800.000 kroner i tabt arbejde.

- Det er jo rigtig, rigtig mange penge, og det har da stillet os i en svær situation herhjemme, siger han og understreger, at han har enormt ondt af de familier, hvor begge har mistet indkomst.

- Jeg er så heldig, at jeg for det første har modtaget lidt hjælp fra staten i form af den ene hjælpepakke. Jeg var også så heldig, at jeg havde lidt penge på kistebunden, der desværre er brugt helt op, og så er jeg godt gift, og min mand har stadig arbejde. Men jeg er gået fra at føle mig tryg og sikker til desværre ikke at have flere penge på kontoen.

- Det ser jo ud til at fortsætte lidt tid endnu for din branche. Hvad gør du så?

- Helt ærligt, jeg ved det ikke. Jeg står op om morgenen og lader som om, at alt nok skal blive godt om lidt, siger skuespilleren.

Han fortæller, at selvom parret har klaret sig igennem krisen, så har det betydet, at flere planer er blevet lagt på hylden - blandt andet et nyt lejlighedskøb.

- Pengene er der simpelthen ikke længere, siger Jakob Fauerby og fortæller, at det hele trods alt har kastet lidt positivt af sig, efter han blev far i slutningen af 2019.

- Så jeg har haft lang barsel, og tiden med hende har jo været næsten ubetalelig.

Hård krise, men ...

Jakob Fauerby siger, at ingen jo ønsker at holde et helt erhverv lukket uden grund, og han stoler på, at eksperterne træffer de rigtige beslutninger, der passer bedst på os alle.

- Men når det er sagt, så ville jeg da ønske, at kulturministeren og regeringen var lidt bedre til at fortælle de kulturelle erhverv, hvad perspektiverne er, og hvordan og hvornår vi kan åbne det her op. For det tager jo tid at lave teater.

- Det er jo altid en svær branche, fordi vi har et atypisk arbejde. Jeg har et firma, men jeg er også lønmodtager og får masser af A-indkomst og B-indkomst, så vi er sværere at putte i båse. Og jeg ville ønske, at man brugte lidt mere tid på at sikre os lidt bedre. Men når det er sagt, så er det jo fuldstændig formidabelt at leve i et samfund, hvor vi har mulighed for at få hjælp. Det er jeg virkelig taknemmelig for.

Alt er dog ikke helt sort, selvom det er hårdt lige nu.

- Det fantastiske ved denne hårde krise har været, at jeg fornemmer, at danskerne har opdaget, hvor vigtig kunsten og kulturen er. Vi savner alle at gå i teateret eller til koncerter, og samtidig har vi været lukket inde i vores lejligheder, hvor vi har benyttet os af de ting, som skuespillere kan. Vi har hørt lydbøger og set film og tv-serier.

- Den idé om, at skuespillere er en slags luksustyper, der leverer noget, vi ikke rigtig kan bruge til noget ... jeg tror, de fleste har opdaget, at de faktisk er kulturforbrugere, og de savner de oplevelser, der kan få dem til at grine og græde sammen med andre mennesker.

- Så du tror, at der trods alt kan komme noget positivt ud af det på den anden side?

- Det er svært at sige positivt, for jeg tror, der kommer en regning, vi skal betale. Det kommer til at koste teatre, og vi må konstatere, at der er ting, der kommer til at gå nedenom og hjem. Her tænker jeg især på børneteatrene og de bittesmå teatre, der bare lever fra forestilling til forestilling.

- Men jeg kan da selv mærke på mig selv, at jeg - i det øjeblik jeg må - bare kommer til at springe ud i Tivoli som en ko, der kommer på græs. Jeg skal bare hilse på folk, jeg ikke kender, griner han.

Selvom det har været et hårdt år for Jakob Fauerby rent økonomisk, så har han fået mere tid sammen med sin datter, der kom til verden under 'Vild Med Dans' tilbage i 2019.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?