Ekspert efter chok-exit: Derfor havde Fetterlein svært ved at tage på

Frederik Fetterlein måtte kaste håndklædet i ringen og sige stop i onsdagens afsnit af 'Min fede træner', fordi han ikke kunne tage på. Her giver lektor ved Syddansk Universitet Morten Zacho en forklaring på hvorfor

Det lyder umiddelbart som en overkommelig opgave: drop alle former for motion og fitness de næste tre måneder! Smid dig i stedet i den bløde sofa med store mængder af chips, slik, cola og junkfood. Tag på! Undgå for himlens skyld alt unødvendig og overflødig aktivitet. Kiloene må så sandelig ikke rasle af, men til gengæld hjertens gerne sætte sig som ekstra deller på kroppen.

I TV3's omdiskuterede slankeprogram 'Min fede træner' har missionen været klar fra starten af for de fire kendte deltagere. Vægten skal øges markant, inden de kan agere 'fed træner' for deres overvægtige træningspartner.

Men i det seneste afsnit måtte en ærgerlig og uforstående Frederik Fetterlein smide håndklædet i ringen og give op. Den tidligere tennis-spiller følte selv, at han havde kæmpet en lang og sej kamp med alverdens usunde sager for i sidste ende at nå det (overambitiøse) mål med at tage hele 20 kilo på. Men intet skete.

Chok! Frederik Fetterlein dropper 'Min fede træner'

- Jeg spiser usundt, og det hjælper ikke alligevel. Jeg får det bare dårligt og ondt i hovedet. Og jeg tager ikke på af det - for groft sagt, så skider jeg halvdelen ud, lød Frederik Fetterleins forklaring til sundhedseksperten Ida Krak i et tidligere afsnit.

Et rastløst væsen
Den veltrænede kendis havde trods kyndig vejledning fra sundhedseksperten blot taget sølle 3,1 kilo i de pågældende 12 uger og var derfor milevidt fra at nå i mål med fedme-projektet.

Morten Zacho, studielektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, anser dog ikke Fetterleins manglende evne til hurtigt at tage et par ekstra kilo på som et større mysterium. Ifølge lektoren kan der nemlig være to ganske gode forklaringer på ’problemet’ – en psykologisk og fysiologisk:

- Frederik Fetterlein er jo en person med et naturligt højt stofskifte. Det er der ikke nogen tvivl om. Men en ting er, hvad man forbrænder, når man sidder stille, noget andet er den forbrænding, der er forbundet med at være et rastløst væsen. Typen som f.eks. hele tiden tapper med fingrene og konstant rejser sig op for at hente et eller andet. Dang, dang, dang! Altid er i gang, forklarer Morten Zacho til Ekstra Bladet.

- Jeg antager stærkt, at Fetterlein hører til i den kategori, hvor der bare skal ske noget hele tiden. Han har formodentlig haft ekstremt svært ved at ligge stille otte timer i sofaen og bare stene. Det kan være en del af forklaringen, siger han.

Artiklen fortsætter under billeder...

61753605.jpg 

Sundhedsekspert fyrer Fetterlein: Har du en spiseforstyrrelse?

Da Fetterlein havde fået overbragt den dårlige nyhed om sit program-exit til sin kommende træningspartner Andreas, virkede det også til, at der faldt en sten fra hans hjerte, da der nu endelig kunne blive ryddet ud i de store mængder slik og chokolade, som havde hobet sig op i hans køkkenskabe. Og nu stod den altså på masser af daglig styrketræning, proklamerede den tidligere tennis-spiller.

'Degraderer sin identitet'
Og det giver anledning for studielektor Morten zacho til at uddybe den psykologiske del af forklaringen:

- Man skal ikke undervurdere, hvor dybe psykologiske ting, der er på spil, når det handler om at tage på. Især hvis man er et meget forfængeligt væsen. Man degraderer jo nærmest den identitet, man har haft et helt liv. Så kan det godt være, Fetterlein har sagt noget andet på tv-skærmen og virkelig har kæmpet, men derhjemme har der formentlig været en indre kamp i ham, der hele tiden har strittet imod, så han ikke blev alt for fed, siger Morten Zacho.

- Han har måske ikke helt spist, hvad han kunne have gjort, og han har formentlig forsøgt at bevæge sig lidt mere, end han burde. Det er jo heller ikke til at vide, om han ubevist har spist på en måde, så han fik tynd mave og dermed det hele til at flyde igennem.

- Der kan have været mange ubevidste ting på spil, som kan have gjort det ekstremt svært rent psykisk, når man er så forfængelig et væsen, siger han.

TV: Frederik skal banke på hos Andreas, og fortælle ham, at han nærmest ikke har taget på. Andreas bliver meget skuffet. Frederiks forklaring er, at hans krop simpelthen ikke kunne.

Se den vilde forvandling: Mascha Vang har taget ti kilo på

Fedt flop: Seerne rasler af 'Min fede træner'