Annonce:
Annonce:

Ekspert om Fog-virus: - Derfor kan det blive livsfarligt

Livsfarlige vira er en af de risici, man løber, når man får foretaget en stamcelletransplantation

Virus kan i sjældne tilfælde koste leukæmi-patienter livet under en stamcelletransplantation. Det var tilsyneladende sådan en virus, der torsdag kostede kendis-mægleren Jan Fog livet. Foto: Jørgen Sperling
Virus kan i sjældne tilfælde koste leukæmi-patienter livet under en stamcelletransplantation. Det var tilsyneladende sådan en virus, der torsdag kostede kendis-mægleren Jan Fog livet. Foto: Jørgen Sperling
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Det er få dage siden, at kendis-mægleren Jan Fog kunne juble over en vellykket stamcelletransplantation.

- Det gik lige efter bogen. På mit værelse efter indgrebet stod der et dannebrog. Jeg spurgte personalet: 'Hvad skal flaget?'. Og de sagde: 'Du har jo fødselsdag, du er født på ny'. Det er på en måde den største operation, man kan komme igennem, at man får fornyet sine stamceller, sagde Fog til Se og Hør.

Den kendte ejendomsmægler led af kræftsygdommen kronisk lymfatisk leukæmi, men han troede på, at transplantationen ville fjerne kræften.

Fog lykkelig efter transfusion: Det gik lige efter bogen

Men torsdag omkring klokken 17.30 afgik han ved døden på Rigshospitalet. Ifølge Se og Hør var det en virus, som kostede ham livet.

Annonce:

Professor og overlæge på hæmatologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Peter Hokland har ikke læst Se og Hørs dækning og han understreger, at han ikke vil kommentere den konkrete sag, men han forklarer, at virus er en af de risici, man løber ved en stamcelletransplantation.
 
- Der er nogle bestemte vira, som kan sidde i kroppen i lang tid. De kan blive aktiveret, når man sænker paraderne i den periode, hvor man får transplantationen, forklarer Peter Hokland.

Tabte til kræften: Landesorg over Fogs død

Inden stamcelletransplantationen bruger man nemlig medicin til at sænke den syges immunforsvar. Det er nødvendigt for, at stamcellerne ikke bliver nedkæmpet, når de bliver indsat i kroppen.
 
- Det er lidt som et forkølelsessår, der kommer tilbage. Det skyldes ikke, at virus kommer ind i kroppen, den er der allerede og bliver aktiveret, når ens immunapparat af den ene eller anden grund går lidt ned, uddyber professoren.

Annonce:

Chef for Fogs mæglerforening: Nu flokkes de som gribbe
 
- Det er ikke livsfarligt i forbindelse med forkølelsessår, men det er det i forbindelse med lymfatisk leukæmi. Fordi virus kan sprede sig til hele kroppen og især lungerne er udsatte, fortæller Peter Hokland.
 
I Jan Fogs tilfælde indtræf døden i løbet af få dage. Peter Hokland forklarer, at en aggressiv virus i forbindelse med en stamcelletransplantation i nogle tilfælde kan få fatale konsekvenser inden for meget kort tid.

- Det kan gå meget hurtigt. Det kan overvælde én og det kan være uhyggeligt at følge, siger Peter Hokland.

Han understreger dog, at dødsfald på grund af virus optræder sjældent i forbindelse med stamcelletransplantationer.

Jan Fogs liv i billeder

- Disse transplantationer forløber oftest stille og roligt, men det er en stor kamp at finde balancen mellem at sænke immunforsvaret nok til, at man kan få de nye celler ind, men at man samtidig har et ordentligt immunforsvar. Det kræver stor lægekunst og selv på de største og mest specialiserede afdelinger, sker der dødsfald, fortæller Peter Hokland.

Det betyder dog ikke, at en virus i forbindelse med en stamcelletransplantation er lig med døden.

Annonce:

- Når virus rammer, kan den oftest behandles, men det er umuligt at forudse, hvor alvorligt det er og hvor hurtigt det går. Det er en af de ting, vi skal kigge på i fremtiden, når vi udvikler lægemidler, mener Peter Hokland.  

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: