'Ekstremt fed'-deltager om udskældt tv-program: Det gør mig ked af det

Martin Hjorth deltog i sin tid i TV3 programmet 'Ekstremt fed', og han raser nu over 'Min fede træner', som han finder uetisk og problematisk

Martin Hjort er bestemt ikke tilfreds med programmets præmis. Foto: All Over Press
Martin Hjort er bestemt ikke tilfreds med programmets præmis. Foto: All Over Press

Martin Hjort har prøvet det på egen krop. Han har deltaget i TV3 programmet 'Ekstremt fed', hvor han tabte små 100 kg på et år tilbage i 2012.

Nu sidder han tilbage og er bestemt ikke imponeret over TV3's nye slankeprogram 'Min fede træner', hvor fire almindelige danskere samt fire kendte skal tabe sig.

Krogen er, at de kendte skal tage på, inden de begynder slankekuren.

- Jeg havde det dårligt, mine tæer krympede lidt, og jeg blev sgu lidt sur undervejs. Jeg har jo selv været i et lignende program, men jeg syntes det var anderledes, for man havde mere tid og det handlede om at tabe sig, siger Martin Hjort til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Overvægtige mennesker, der skal tabe sig, er jo god underholdning, åbenbart. Det er jo ikke kun i TV, det er også i ugebladene, der hele tiden har en fem dages kur eller lignende. Det er nemt nok at lave sjov med mennesker, der er desperate, og det er meget overvægtige mennesker, for det er ikke sjovt at være overvægtig. Jeg synes programmet generelt set er useriøst. Og det er det, der gør mig ked af det.

Underholdningsprogram
I det første afsnit følger man bloggeren Mascha Vang og den tidligere tennisspiller Frederik Fetterlein i deres kamp for at tage på. Et af de klip som har fået mange til at fare op af sofaen er da Mascha Vang kigger i kameraet og siger 'Tyksak in the making.

Og det er netop problemet med de kendtes vægtøgning, som Martin Hjort mener er ekstremt problematisk.

- Det, som jeg synes, er underligt, er at man ikke bare siger det, som det er, at det er et underholdningsprogram, og at man skal se de her kendte mennesker blive tykkere. Og sig ikke, at de bliver overvægtige, for det gør de ikke, siger han og fortsætter:

- Og når man så ser Mascha Vang sidde der og spise en flæskestegssandwich og ikke kan spise halvdelen. Jeg synes ikke, at det er rimeligt over de, der har meldt sig til og de tykke, der sidder og ser med.

Han understreger, at han ikke klandre de kendte for deres deltagelse. Det er programmet og dets udgangspunkt, den er gal med. Han kan ikke se, hvorfor de fire almindelige mennesker overhovedet er med.

- De tykke er jo med måske 15-20% af tiden, resten af programmet handler det om, at de skal spise nok kalorier og fortælle deres venner, at de nok skal klare det. Man skulle have de almindelige mennesker ud af ligningen. For de tykke er kun med for at legitimere, at de kendte er med. Det er ihvertfald den opfattelse, jeg sidder med, efter at have set første episode, siger han.

Hvad synes du burde være anderledes, for at programmet fungerede?

- Det kommer an på, hvad man vil opnå med programmerne. Handler det om, kendte skal tage på i vægt, så drop de "almindelige" mennesker, som kommer til at virke som bizarre statister i et halvsløj cirkusnummer, siger han.

- Ønsker man virkelig at hjælpe de fire almindelige mennesker med at tabe sig, så skal man ændre fokusset. Hvorfor skal vi så igennem en pseudoforstilling, hvor man forsøger at bilde os ind, at hvis en tager ti kilo på i vægt, forstår vedkommende pludselig, hvad det vil sige at have levet et helt liv som overvægtig. Det er der jo ingen, der tror på alligevel.