Emmelie efter sin choksejr: Jeg stiller aldrig op til Grand Prix'et igen

Hun har vundet verdens største musikkonkurrence. Alligevel betaler hendes fans for ny musik fra den danske sangerinde

Emmelie de Forest har valgt at arbejde sammen med et svensk pladeselskab om promoveringen af mine nye musik. De kan bare noget de svenskere, siger Emmeli de Forest. Foto: Mogens Flindt
Emmelie de Forest har valgt at arbejde sammen med et svensk pladeselskab om promoveringen af mine nye musik. De kan bare noget de svenskere, siger Emmeli de Forest. Foto: Mogens Flindt
Følg Danske kendte

Emmelie de Forest tog ikke bare Danmark, men hele Europa med storm, da hun 2013 først vandt Dansk Melodi Grand Prix og siden Eurovision Song Contest.

Sejren ændrede hendes liv som med et trylleslag. Fra at være pigen, der langede brød over disken i en bagerforretning, var hun pludselig en feteret stjerne i hele Europa.

Med andre ord var det en helt ny verden, der åbnede sig for Emmelie de Forest. En verden, som hun har skullet lære at gebærde sig i.

- Jeg var bare en skolepige, der var kommet til København. Jeg anede ikke noget som helst om musikbranchen, siger Emmelie de Forest, da Ekstra Bladet møder hende i en lun café på Frederiksberg på en råkold og regnvåd novemberdag.

- BBC har spurgt mig, om jeg ville skrive et bidrag til det kommende Grand Prix, men jeg synes bare, at det passer dårligt med min egen musik lige nu, så jeg har takket nej, siger Emmelie de Forest. Foto: Mogens Flindt
- BBC har spurgt mig, om jeg ville skrive et bidrag til det kommende Grand Prix, men jeg synes bare, at det passer dårligt med min egen musik lige nu, så jeg har takket nej, siger Emmelie de Forest. Foto: Mogens Flindt

Hun fik kontrakt med pladeselskabet Universal, men det blev ingen ubetinget succes for den unge pige, der godt nok fik en plade på gaden kort efter Grand Prix'et.

- På sådan et stort selskab, er der mange artister at tage hensyn til, så man kan hurtigt ende nederst i bunken, siger sangerinden, der nu er ude af samarbejdet og har valgt at gå en helt anden vej.

Blå bog

- Emmelie Charlotte-Victoria de Forest
- 24 år
- Aktuel med singlen 'Sanctuary'. Til foråret kommer der en EP
- Vandt i 2013 Eurovision Song Contest med 'Only Teadrops'
- Har skrevet 'Never Alone', som Anja Nissen sang ved Dansk Melodi Grand Prix 2016
- Skrev i 2017 det engelske Eurovision Song Contest-bidrag 'Never Give Up On You’.
- Har udgivet to albums: 'Only Teadrops' og 'Acoustic Session'
- Har siden sin Eurovision-sejr skrevet mere end 80 sange.
- Danner par med musikeren Jakob Glæsner

Emmelie de Forest er aktuel med singlen 'Sanctuary', som hun selv har finansieret. Eller rettere, hendes fans har finansieret. Det har de gjort via PledgeMusic, der er en platform, som skaber forbindelse mellem artist og fans.

- Man kan blandt andet forudbestille min kommende musik og købe VIP-billetter til koncerter. Man har også kunnet købe mig som guide på mit yndlingsmuseum eller hyre mig til at indspille og sende en fødselsdagssang. Så det har været ret tidskrævende, siger Emmelie de Forest og kan ikke skjule stoltheden over, at hun har klaret det. Helt selv - sammen med sine fans.

- Eurovision er lidt en niche lidt udenfor  musikbranchen. Der var virkelig drøn på de to første år. De efterfølgende år har jeg brugt på at finde mig selv som artist, siger Emmelie de Forest. Foto: Mogens Flindt
- Eurovision er lidt en niche lidt udenfor musikbranchen. Der var virkelig drøn på de to første år. De efterfølgende år har jeg brugt på at finde mig selv som artist, siger Emmelie de Forest. Foto: Mogens Flindt

- Det er meget bevidst, at jeg vil udgive musik udenom et stort pladeselskab, siger sangerinden, hvis mål var at kradse 90.000 ind. Det blev til noget mere fra hendes gavmilde fans.

- Du vandt Euroviaion Song Contest og blev stjerne. Alligevel må du selv finansiere din musik. Hvordan hænger det sammen?

- Man skal ikke tro, at lykken er gjort, fordi man vinder sådan en musikkonkurrence. Det er først der, det hårde arbejde begynder. Jeg har brugt lang tid på at sætte mig ind i branchen og finde ud af, hvilken slags artist jeg vil være, siger Emmelie de Forest, der prøver at finde en balance i fortiden og fremtiden.

- Folk skal ikke snydes for 'Only Teadrops', når jeg er ude at spille. Men de får den måske i en lidt anden version, end de plejer, siger Emmelie de Forest. Foto: AP
- Folk skal ikke snydes for 'Only Teadrops', når jeg er ude at spille. Men de får den måske i en lidt anden version, end de plejer, siger Emmelie de Forest. Foto: AP

- Jeg lever stadig af min sejr, og det er jo hele tiden et valg. Jeg vil gerne blive ved med at tjene penge, men jeg vil også gerne videre, siger Emmelie de Forest.

- Brødrene Olsen har sagt, at efter deres sejr, behøvede de ikke at røre en finger mere. Pengene væltede ind. Var det også sådan for dig?

- Ha ha.. jeg vil sige, at det bliver mindre og mindre med tiden. Jeg var meget ung, da jeg vandt, og det er måske lidt kedeligt, men jeg er god til at passe på mine penge. Jeg kom lige fra bageren, så jeg var ikke vant til de store penge. Og det er godt at gemme lidt på dem. Det går jo op og ned i showbizz.

Emmelie de Forest havde i 2016 en sang med i Dansk Melodi Grand Prix, som blev sunget af Anja Nissen. Tidligere i år bidrog hun til det engelske Grand Prix med en sang, som kvalificerede sig til Eurovision Song Contest. Emmelie de Forest vil ikke afvise, at hun kan finde på at skrive en sang i den forbindelse igen. Sikkert er det dog, at hun ikke selv går på scenen og synger.

- Jeg stiller aldrig op til Grand Prix'et igen. Det kan lige som kun gå en vej - og det er ned ad. Jeg har jo vundet det hele, siger hun og fortsætter.

- Og det var godt jeg vandt, for jeg er virkelig en dårlig taber, så jeg tør ikke tænke på, hvad der var sket, hvis ikke jeg var blevet nummer et, griner hun.

Fem hurtige til Emmeli de Forest

- Hvad er forskellen på den 20-årige Emmelie, der vandt Eurovision Song Contest, og så Emmelie i dag?

- Jeg tør være mig selv. Da jeg var yngre, var alt bare svært. Og så det der med, at man skal spille en rolle for at føle, at man passer ind. Det skal jeg ikke mere. Jeg ved, hvem jeg er. Det er fedt at være voksen, og jeg glæder mig til, at folk nu skal se den side af mig.

- Hvad ville du lave, hvis ikke du var sanger og sangskriver?

- Jeg elsker også at male, tage billeder og spille teater. Men hvis det skulle være noget med ikke at udtrykke sig kunstnerisk, så ville jeg gerne være historiker eller arkæolog.

- Hvad har du senest grædt over?

- Uha jeg græder meget. Især over film og bøger. Jeg har seneste grædt over 'Stranger Things'. Jeg udfordrede mig selv i lufthavnen i Stockholm og købte Alex Shulmans 'Glöm mig'. Der stod det var årets sørgeligste bog. Jeg læste den på vej til London. Jeg havde fået plads ud til midtergangen, så alle kunne sig mig sidde der og snøfte, for den var virkelig sørgelig.

- Hvad er du mest stolt af som dansker?

- Det kan godt være, at vi brokker os ret meget herhjemme over velfærdssystemet, men når man så kommer ud i verden opdager man, hvor godt det rent faktisk virker. Folk er imponerede over det ude i verden. Jeg synes eksempelvis ikke, at det er rimeligt, at det er ens forældres økonomi, der skal bestemme, om man kan få en uddannelse. Det bør alle have ret til – lige som i Danmark.

- Hvad ville du ændre i verden, hvis du kunne?

- Den globale opvarmning fylder meget for mig. Derfor blev jeg vegetar, da jeg var 13 år og har været det lige siden. Kødindustrien sviner helt vildt, og derfor så jeg gerne, at der blev indført en kødfri dag om ugen eller to.

 

 

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt