En Karma Cowboy rider igen

Et murstens-værk om Dan Turéll på trapperne

Nu kommer 'hele historien' om Onkel Danny. (Foto: Jesper Stormly)
Nu kommer 'hele historien' om Onkel Danny. (Foto: Jesper Stormly)
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

I årenes løb, siden forfatteren Dan Turéll døde i 1993, er der udkommet adskillige bøger om den alsidige Karma Cowboy, der formåede både at være avantgardistisk og folkelig.

Den 7. maj udkommer endnu én med titlen 'Hele Historien', fordelt over intet mindre end 539 sider.

Det er dog ikke nyt det hele. Bogen er faktisk en 'samlet, opdateret og udvidet' udgave af to tidligere bøger om Onkel Danny - Asger Schnacks 'Jeg Tror nok Jeg kan Tåle Mere Kærlighed end de Fleste' fra 2001 og Lars Movin og Steen Møller Rasmussens 'Onkel Danny Fortalt - Intervews' fra 2003.

Delt op med de 10 første kapitler med udgangspunkt i Asger Schnacks bog og de følgende 20 med interviews, som for størstedelens vedkommende blev foretaget i forbindelse med de to forfatteres dokumentarfilm 'Onkel Danny - Portræt af en Karma Cowboy', som blev vist i 2002.

Dan Turéll omgivet af Johannes Møllehave og Lise Nørgaard. (Polfoto)
Dan Turéll omgivet af Johannes Møllehave og Lise Nørgaard. (Polfoto)
 

Fremmelig med ord
Optagelserne resulterede, som normalen er, i langt mere materiale, end der var plads til i filmen, og samtalerne er nu blevet skrevet ud og bringes i sin helhed i den nye bog.

Nyt er dog en samtale med Dan Turélls mor, Inge Turéll, og breve-bidrag fra hans første kone, Kirsten Brand, der afslog at lade sig interviewe.

Inge Turéll, der døde i 2009, fortæller først og fremmest om sin berømte søns barndom, hvor han allerede som to-tre-årig udviste stor interesse for det danske sprog.

Hun beretter bl.a. om en tur i barnevognen, hvor Dan virkede lidt faværende.

'Hvad tænker du på', spurgte faderen, Helmuth.

'Jeg tænker på, at der er så mange ord, der ligner hinanden. Altså, 'led' - en led mand og så et led - ligesom en havelåge'.

'Vi kunne forstå, hvor han han havde det fra, for vi mente ikke, vi havde brugt det ord', siger Inge Turéll. Men far og mor blev så enige om, at det nok var farmoderen, der havde brugt ordet, når hun læste historier for ham.

Skribenten i skole
Ligeledes fortæller hun om hans første skribent-job, mens han endnu gik i skole.

Dan Turéll gik op på Gentofte-Bladet og spurgte, om de kunne bruge 'sådan én som ham'. Jo, da, hvilken rute vil han have?

Lotus Turèll om sin brændte barndom: De lyse tider druknede i utryghed på grund af druk og konflikter

Men det var nu ikke avis-bud, han havde ambitioner om. Han ville  skrive.

Bladet viste ham en artikel, som en lokal, berømt badminton-spiller havde skrevet, og han blev spurgt, om han ville skrive artiklen på samme måde. Det ville Dan ikke, og han blev så bedt om at skrive sin version.

Onkel Danny med fru Chili og datteren Lotus. (Fioto: Busser)
Onkel Danny med fru Chili og datteren Lotus. (Fioto: Busser)
 

'De var åbenbart tilfredse med resultatet, for han fik lov at at gå ud og lave interviews op til valget. En tidlig morgen ringede det på døren. Udenfor stod en fotograf, der spurgte, om han måtte tage et billede af min mand'.

'Hvorfor det?'. Jo, for han hade været så flittig at gå rundt og interviewe folk op til valget, så de ville gerne have et billlede af ham'.

'Nej, det er min søn, han kommer lige straks fra skole'.

'Går han i skole?', sagde fotografen og ville dårligt nok tro på det. Men han ventede på ham ude i haven og tog så et billede, da Dan kom hjem'.

'Dan Turéll - Hele Historien' af Lars Movin, Steen Møller Rasmussen og Asger Schnack. 539 sider. 349 kr. Udkommer 7. maj. (Informations Forlag)

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+