Annonce:
Annonce:

Et af de store træer i skoven er væltet

Digteren og forfatter kollegaen Pia Tafdrup om Klaus Rifbjergs død

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

- Det er virkelig et af de store træer i skoven, der er væltet.

Det siger digteren og  forfatteren Pia Tafdrup, om Klaus Rigbjergs død, som ikke kommer bag på hende.

Klaus Rifbjerg har været syg gennem længere tid. Og på en rejse, de foretog sammen til bogmesse i Gøteborg i september 2011, skulle han have megen hjælp.

En legende takker af - Rifbjerg i billeder

Siden 1989 har de siddet sammen i Det danske Akademi, da Pia Tafdrup blev valgt ind

- Det blev sagt her i radioen til morgen, at Klaus Rifbjerg var samfundsrevser og romanforfatter. Men han er er så sandelig også lyriker. Allerede hans debutbog ' Under vejr med mig selv' (red. 1956) viser en hel ny vinkel at gå til verden. Da han ankommer som digter, han har han fat i noget, man ikke har set før. Og den debut digtsamling er ganske  fremragende, siger Pia Tafdrup.

Annonce:

- Tilsvarende er der den digtsamling, der hedder 'Konfrontation' (red. 1960). Den drejer sig meget om en holdning til verden. Det rå  møde med virkeligheden. Og det kendetegner hans poesi meget. Den form at konfrontere sig med verden,  fandtes fra starten, og den har fulgt ham hele vejen igennem. Og det er derfor, han også kommer ind i denne samfundskritik igennem sit forfatterskab. Men som lyriker og i kortformen kan han være mesterlig, siger Pia Tafdrup.

- Havde du et personligt forhold til ham?

Annonce:

- Jeg har siddet i Akademi med ham siden 1989, hvor jeg blev valgt ind, så jeg kender ham virkelig godt. Jeg har et personligt forhold til ham på den måde, at jeg allerede som skolepige læste ham og skrev til ham i 1967. Jeg havde læst generations bogen, som så mange har læst, ’ Den kroniske uskyld’, så jeg har nok gået i  2. real. Og Og jeg fik det mest fyldige, smukke svar, man kan få tilbage, hvor han gjorde  rede for, at han ikke bare som forfatter identificerede sig med en af personerne, men splittede sig selv ud og lever gennem alle personerne. Han findes i alle personerne. Og det var noget, der undrede skolepigen.  Det er et meget  smukt træk ved Klaus Rifbjerg, at han tager sine læsere alvorligt. Det svar jeg fik fra ham dengang, har også betydet  meget for mig som forfatter. Jeg har altid ønsket tilsvarende at svare så godt, som han gjorde, siger Pia Tafdrup.

Klaus Rifbjerg - Fakta

Klaus Rifbjerg var en af Danmarks mest kendte forfattere. Han døde i en alder af 83.

Han har skrevet romaner, digtsamlinger, novellesamlinger, revy, skuespil, rejsebeskrivelser, erindringer, børne- og ungdomsbøger, essays, film, TV-serier og meget andet. Klaus Rifbjerg modtog De Gyldne Laurbær i 1967, Nordisk Råds litteraturpris i 1970 og Herman Bangs Mindelegat i 1997.

I 2006 blev Klaus Rifbjerg med novellesamlingen 'Og andre historier' sammen en del af den danske kulturkanon.

Karrieren startede i 1956 med digtsamlingen 'Under vejr med mig selv', og blev fulgt op af den legendariske roman 'Den kroniske uskyld' fra 1958. Se den fulde liste ved at følge linket i bunden af denne boks.

Andre nævneværdige værker

- Konfrontation - 1960

- Camouflage - 1961

- Weekend (Film) - 1962

- Og andre historier 1964

- Amagerdigte - 1965

- Der var engang en krig - 1966

- 12 Evergreens - Bent Fabricius-Bjerre og Klaus Rifbjerg - 1967

- Anna (jeg) Anna - 1969

- Marts 1970 - 1970

- Sommer - 1974

- Du skal ikke være ked af det, Amalia - 1974

- Kiks - 1976

- De hellige aber - 1981

- Det vil glæde - 1989

- Karakterbogen - 1992

- Huset - 2000

For en komplet oversigt henvises der til Klaus Rifbjergs wikipedia-side.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: