Familie og venner sagde farvel til Matador-Vera

Venner og kollegaer var mødt talstærkt frem, da skuespiller Vera Gebuhr - kendt og elsket som Matadors frk. Jørgensen - lørdag eftermiddag blev bisat i Gentofte

Af de fremmødte var Matador-forfatteren Lise Nørgaard(Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Af de fremmødte var Matador-forfatteren Lise Nørgaard(Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Følg Danske kendte

En januar-lørdag med klart vejr og solstrejf dannede den smukke ramme om den folkekære skuespiller Vera Gebuhrs bisættelse fra Jægersborg Kirke i Gentofte nord for København, hvor præst Lea Skovsgaard stod for talen.

Familie, venner og kollegaer var mødt talstærkt op og blandt de fremmødte var naturligvis en af Vera Gebuhrs tætteste venner 'Matador'-forfatteren Lise Nørgaard, der var veninde med Vera gennem mere end 50 år og sås med hende lige til det sidste.

Lise Nørgaard ankom i taxa kort for bisættelsen gik planmæssigt i gang klokken 13.00 og forlod efterfølgende kirken udne at tale med den fremmødte presse.

Gavmild og inspirerende
Blandt de øvrige fremmødte venner og bekendte var blandt andre 'Matador'-kollegaerne Kirsten Olesen og Sonja Oppenhagen.

Oppenhagen sagde efter bisættelsen, at Vera havde været en inspiration for alle sine kollegaer, hvilket var et udsagn, der gik igen blandt de fleste andre kollegaer - blandt andet Preben Kristensen, der betragtede Vera Gebuhr som 'sin mor'.

- Hun berigede mit og så mange andres liv på så mange måder, at det er umuligt at beskrive konkret. Hun var umådeligt talentfuld og delte gerne generøst ud af sin viden, siger Preben Kristensen til Ekstra Bladet og fortæller, at den kirkelige handling var præcis så smuk, som han havde håbet på.

- Det var en smuk ceremoni for et smukt menneske. Det eneste, man måske kunne have ønsket sig anderledes var, hvis Vera var blevet kørt afsted en sidste tur i hestevogn, siger Preben Kristensen med et glimt i øjet.

Frisk til det sidste
'Matador'-stjernen med det fulde navn Vera Margaritha Gebuhr døde 98 år gammel kort før jul den 22. december i sit hjem i Gentofte med et af sine børnebørn ved sin side. Hendes eneste datter var på vej hjem til hende, men nåede desværre ikke frem, inden hun gik bort. Det fortæller hendes barnebarn Benjamin Vrang

Vera ville dø med værdighed

- Hun døde af alderdom. Hun var stadig frisk i hovedet, og man kunne føre nogle gode samtaler med hende, kroppen havde simpelthen givet op, fortæller Benjamin Vrang og tilføjer:

- Men hun følte, at hendes værdighed var ved at forsvinde, fordi hun ikke rigtig kunne klare sig selv længere.

Og det berørte Vera Gebuhr, der til sidst sad i kørestol, men ellers nød at få besøg af hjemmehjælperne tre gange om dagen. Hun var sjældent alene i Gentofte-villaen.

Og alene er hun bestemt heller ikke i dag, hvor gamle venner og familie er mødt frem for at sige et sidste farvel til Vera. Begravelsen blev nemlig planlagt til at foregå efter nytår, så bortrejste venner, familiemedlemmer og kollegaer kunne nå at komme hjem og deltage i højtideligheden.

Tv og teater
Skuespillerinden Vera Gebuhr blev født i 1916 i Odense. Fra 1937-1939 arbejdede hun på Det kongelige Teaters elevskole.

Herefter slog hun sine folder på Folketeatret frem til 1964 og medvirkede derefter i en række roller på diverse københavnske scener.

Allermest kendt er hun naturligvis for sin glansrolle som Frøken Jørgensen i tv-serien Matador, men hun var også med i populære tv-serier som 'Taxi' og 'Rejseholdet' og præsterede i 2004 med sin rolle som stumfilmstjernen Asta Nielsen i filmen 'Afgrunden' at imponere som den formentlig ældste danske skuespillerinde, der har spillet en hovedrolle på film.

Det var først inden for de sidste to-tre uger før hendes død, at det fysiske helbred for alvor skrantede. Derfor ønskede den danmarkskendte skuespillerinde til sidst også selv at komme herfra.

- Hun ønskede selv at dø, og det var noget, vi i familien havde talt om. Når hun sagde, at hun ville dø, forsøgte vi selvfølgelig at opmuntre hende og få hende til at tænke på alle de gode stunder, som hun jo også havde, siger barnebarnet Benjamin Vrang.

Ulla Henningsen om Vera: Hun var en knaldperle

Trist Lise Nørgaard: - Jeg ville have besøgt Vera i dag

Gift med 'Hemingway'
De sidste ni år levede hun alene, efter at hendes mand gennem 40 år, civilingeniør Thomas Vrang døde i 2005. Hun faldt pladask for, at han lignede Ernest Hemingway, da de mødtes.

Hendes datter af første ægteskab forelskede sig samtidig i hans søn, og de to, Tine og Carsten, har nu også været gift i 42 år.

Det var hendes andet ægteskab. Det første var med forfatter, teaterinspektør, journalist og pressesekretær Palle Fønss, som hun havde 17 år sammen med, inden han døde som kun 47-årig i 1962.

Det var Veras ønske, at hendes bisættelse ikke skulle være en trist omgang gravøl, men derimod en hyggelig sammenkomst med fest og masser af mad. Når bisættelsen er veloverstået samles venner og familie derfor til en privat sammenkomst, der forhåbentlig bliver ligeså hyggelig og festlig, som Vera havde ønsket.

Lise Nørgaard: Alle dør fra mig

Døde i sit hjem: Vera var ikke alene

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.