Fie Laursen på livsfarlig kur: - Resultatet er fucking sygt

Bloggeren har de seneste dage vandfastet - det vil sige kun drukket vand. Ekspert er dybt rystet og kalder det ren spiseforstyrrelse-forherligelse. - Hun burde anmeldes, siger han

Fie Laursen har ikke indtaget andet end vand i tre dage. Foto: Ritzau Scanpix
Fie Laursen har ikke indtaget andet end vand i tre dage. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Fire kilo. Så meget røg der af sidebenene på bloggeren Fie Laursen, da hun i tre dage vandfastede - altså bællede vand og ikke fik et gram mad.

Både på Instagram og på YouTube fortæller hun vildt begejstret om vandfasten, som hun med egne ord har studeret nøje, inden hun kastede sig ud i det.

- Det er ikke usundt, fortæller Laursen i videoen, der er set af over 44.000.

Kendissen, der har 276.000 følgere på Instagram, havde ikke som mål at tabe sig ved kun at drikke vand.

Fie Laursen hasteindlagt: Nu forklarer hun sig

- Jeg vil udrense alle giftstoffer i kroppen, siger hun, men kan ikke skjule sin begejstring over det bemærkelsesværdige vægttab.

- Resultatet af fucking sygt, siger hun glad ind i kameraet.

Fie Laursen fortæller, at det er normalt at vandfaste mellem syv og 30 dage. Hun nøjes med tre dage, da hun ikke skal tabe sig så meget.

Midt i sin ekstase over vandfasten siger Fie Laursen kort i sin næsten ti minutter lange video, at man ikke skal kaste ud i det derhjemme, hvis man er under 18 år og ikke har styr på sig selv.

Burde meldes
Morten Elsøe, der er cand.scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi, er i den grad rystet over Fie Laursens video og opfordrer til, at man anmelder den til YouTube og Instagram.

- Det der er ren spiseforstyrrelse-forherligelse. Det kan være både direkte og indirekte livsfarligt, det hun opfordrer til. Videoen burde fjernes, og Fie Laursen burde komme med en kæmpe undskyldning, siger Morten Elsøe til Ekstra Bladet.

Han kalder det totalt uansvarligt, at en ung kvinde med så mange følgere poster sådan noget.

- Når jeg siger, at det er dødfarligt, så mener jeg det. Mange dør af deres spiseforstyrrelse, og den her video inspirerer unge kvinder til at sulte sig. Fie Laursen siger endda i videoen, at det har været så rart at vandfaste, og at hun har lyst til at blive ved.

- De unge piger søger information på nettet – sandsynligvis blandt andet ved at se på Fie Laursen. Men ingen ved, om hun overhovedet har vandfastet, eller hun bare har snydt med billeder af vægten. Hun siger, at hun selv har søgt information om at vandfaste på nettet, men man kan også søge informationer frem om, at jorden er flad. Jeg er så rystet, siger Morten Elsøe.

Bullshit
Fie Laursens mål med vandfasten var ikke umiddelbart at tabe sig, men at detoxe - eller udrense sig selv. Og der er ifølge Morten Elsøe det rene vås.

- Bullshit! Det er, hvad det er. Det er noget, nogen har fundet på. Og hendes vrøvl om, at kroppen ophober giftstoffer på grund af det 'klamme mad', man spiser, er både helt forkert og endnu en spiseforstyrret tanke. Det har intet med virkeligheden at gøre.

- Selv hvis hun har tabt de tre-fire kilo, har det primært været vand og salt, og hun vil derfor tage det hele på igen, så snart hun spiser normalt, siger han.

Ifølge tal fra Børnerådet har hver fjerde pige i 9. klasse risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse.

- Fie Laursen bærer så meget brænde til det bål med sin video, siger Morten Elsøe, der desuden understreger, at det kan være livsfarligt at drikke for meget vand.

- Hvis man drikker voldsomme mængder vand, kan man dø af det. Der skal faktisk kun drikke tre-fire gange den anbefalede dagligt mængde, inden for en kort periode, før man kan dø. Så ja, vand er livsvigtigt, men også potentielt livsfarligt, hvis man forherliger det som 'detoxende' og tvinger voldsomme mængder indenbords, siger Morten Elsøe og understreger endnu en gang, at Fie Laursens video er så vanvittigt uansvarligt og uetisk, at hendes konto burde anmeldes for at fremme selvskadende adfærd.

Har ikke gjort noget forkert
Fie Laursen kan ikke forstå den hårde kritik fra Morten Elsøe.

- Jeg kan ikke se, hvad jeg har gjort forkert. Jeg har dokumenteret et eksperiment på min egen krop i tre dage. Jeg siger endda flere gange i videoen, at jeg synes, det er sygt at gøre det i syv til 30 dage, som mange gør i USA, siger Fie Laursen til Ekstra Bladet.

Hun understreger, at hun aldrig har opfordret nogen til at tabe sig eller til at gå på vandfaste.

- Jeg siger endda i videoen, at man ikke skal gøre det, hvis man er mindreårig eller undervægtig, siger hun.

Det mener myndighederne om vandfaste

Fødevarestyrrelsen

Ekstra Bladet har været i kontakt med Trine Grønlund. Hun er Cand.Scient i Sund Mad og Kommunikation ved Fødevarestyrelsen.

Trine synes ikke, at vandfaste er en god idé.

- Så længe et menneske får væske, så kan man overleve et stykke tid uden mad. Men det er på ingen måde fornuftigt.

- Når man skal tabe sig, så skal man ændre livsstil. Det er ikke at ændre livsstil, hvis man udelukkende lever af vand.

- Der kan faktisk være problemer i at drikke for meget vand. Man kan dø af det i værste tilfælde.

- Videnskabeligt ved man, at 90 procent der går på kur tager det samme på igen. Det er nemlig en livstilsændring der kan give de bedste muligheder for et vægttab.

- Jeg vil sige, at det lyder relativt uhensigtsmæssigt at begynde på vandfaste. I værste fald kan det være farligt. Jeg tror heller ikke, at man kan have meget energi til overs uden reel føde.

- Jeg mener generelt, at influencers, som har en stor følgerskare skal tænke sig om. De har et ansvar for, hvad de siger.

Sundhedsstyrelsen

Ekstra Bladet har også været i kontakt med Sundhedsstyrelsen.

Om vandfaste, siger Tatjana Hejgaard, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, at det største problem ved kun at leve af vand er, at man får udvasket elektrolytterne – altså saltene - i blodet. Samtidig får man hverken tilført protein (kroppens byggeklodser) eller sukkerstoffer (energi).

- Det resulterer i muskeltræthed og en krop, der ikke fungerer. Hvis ens tilstand er forringet i forvejen, kan det måske endda ende i kramper, og hvis man er syg eller lider af en kronisk lidelse, så kan det faktisk forværre ens tilstand betragteligt, fortæller Tatjana Hejgaard. Det er derfor uhensigtsmæssigt at gøre det.

Water fasting som kur er ikke noget Sundhedsstyrelsen tager stilling til, om man skal begynde på eller ej.

- Men ud fra et sundhedsmæssigst perspektiv anbefaler vi, at man følger De officielle kostråd. Her fremgår det blandt andet, at man skal indtage 1.0-1.5 liter vand eller væske om dagen, når det ikke er så varmt, siger Tatjana Hejgaard.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+