Fjerdegenerations-Helmuth på Reumertpodiet

Osvald Helmuths oldebarn, Frits Helmuths barnebarn og Mikael Helmuths søn, Kristoffer, får en Reumert Talentpris

Kristoffer Helmuth får en Reumert Talent-pris på søndag. Foto: Philip Davali
Kristoffer Helmuth får en Reumert Talent-pris på søndag. Foto: Philip Davali

Normalt er ordene ’arveligt belastet’ negativt ladede, men lige i tilfældet Kristoffer Helmuth ser verden lidt anderledes ud. Den unge skuespiller fra Teaterskolen i Odense er fjerde-generations-talent på skuespilscenen, og det har i særklasse betydet, at Kristoffer Helmuth har et meget realistisk forhold til det fag, han har valgt. Men Reumerts Talentpris, som han får på søndag i Operaen, fylder han alligevel med stor glæde.

27-årige Kristoffer Helmuth er den første af alle Helmuth'erne, der kommer på Reumert-podiet. Foto: Philip Davali
27-årige Kristoffer Helmuth er den første af alle Helmuth'erne, der kommer på Reumert-podiet. Foto: Philip Davali
 

 

Frits Helmuth krydser sin fars spor, holder kærlighedspause og glæder sig over at være flyttet nærmere krematoriet. (Foto: Linda Johansen) Intl. kendte Frits Helmuth: Jeg er ingen spreder

- Al virakken uden om det at udføre mit arbejde som skuespiller, bekymrer mig faktisk ikke ret meget. Jeg er jo vokset op med det. Så om man lige pt. er populær eller ej, fylder ikke. Man skal bare gøre sit job. Alt det andet er en del af gamet. Men naturligvis bliver jeg da glad for det skulderklap, som Reumerts Talentpris er, og de 35.000 kr., som følger med, er bestemt heller ikke at foragte, griner Kristoffer Helmuth.

Frits Helmuths afskedsforestilling på Privatteatret, var en far/søn-forestillingen, hvor Teaterlederen og instruktøren, Mikael Helmuth spillede Osvald-tekster sammen med sin far.

Frits Helmuth fik en smuk død. (Foto: Thomas Wilmann) Intl. kendte Helmuth døde med sine børn om sig

Far/søn-delen er netop gentaget under Cph Stage Festivalen  på Teatret ved Sorte Hest, hvor Kristoffer og hans far Mikael spillede ny dansk dramatik med titlen ’Anonyme Sexister’ sammen.

- Jeg tænker ikke rigtigt over min arv som skuespiller. Det er jo bare i familien på samme måde som et håndværkerfirma, som i generationer har gået i arv fra far til søn. Jeg er 27 år, og selv om jeg da har set ’Harry og kammertjeneren’ og et par andre ting, så har jeg jo aldrig kendt min oldefar. Og jeg var kun 14 år, da min farfar døde, så meget af det, jeg ved, er ikke selvoplevet, fortæller stortalentet.

Selv om Osvald Helmuth var Ridder af Dannebrog og fik sin kontrafej på frimærke, så fik han ingen Reumert-priser - af gode grunde, for prisen eksisterede ikke den gang. Men heller ikke sønnen Frits, som ellers havde rigeligt med Robert- og Bodil-priser, en Teaterpokal og en Lauritsen-Pris fik en Reumert. Det sammen kan man sige om Mikael Helmuth, så Kristoffer er altså den første i dynastiet, der kan stige op på Reumert-podiet.

Pusle Helmuth, selv skilt og gift igen, her med datteren, var på Rigshospitalet i søndags, da Frits døde. (Foto: Carsten Lauridsen) Intl. kendte Sådan blev Frits og Pusle genforenet