Flere bøder til Camilla Plum

Fødevarestyrelsen er igen igen efter Camilla Plum, der har fået tre bøder. - Vi gør vores bedste, siger hun og kalder styrelsen 'meget målrettede' mod hendes firma

Camilla Plum er kendt fra en lang række populære DR-programmer - blandt andre ’Boller af stål’, ’Camilla Plum og den sorte gryde’, ’Mad der holder’ og ’Krudt og krydderier’. Foto: Jonas Olufson
Camilla Plum er kendt fra en lang række populære DR-programmer - blandt andre ’Boller af stål’, ’Camilla Plum og den sorte gryde’, ’Mad der holder’ og ’Krudt og krydderier’. Foto: Jonas Olufson

12.000 kroner må Camilla Plum punge ud med, efter Fødevarestyrelsen 6. november igen var på besøg hos hendes gård, Fuglebjerggaard.

Kontrolrapporten fra besøget viser, at den tidligere DR-kogekone blandt andet ikke havde hængt en tidligere kontrolrapport med en mindre glad smiley op.

'Følgende er konstateret: kontrolrapport af 2. oktober 2020 er ikke ophængt ved indgangspartiet. Der er ophængt en kontrolrapport af 13. august 2020 med et glad smil,' står der.

Camilla Plum: Derfor forsvandt hun helt fra skærmen

Camilla Plum fortalte repræsentanterne fra Fødevarestyrelsen, at hun ikke kunne forstå, hvor kontrolrapporten var henne.

Sikkert var det dog, at den ikke var hængt korrekt op, og det kostede hende altså en bøde på 2000 kroner.

Flere problemer
Tidligere har det været hygiejnen, der har skabt problemer på Fuglebjerggaard, som tidligere i år blev lukket helt ned, da Fødevarestyrelsen konkluderede, at der blandt andet ikke var rindende vand i køkkenet - hverken koldt eller varmt - samt 'massiv forekomst af mug' i begge vinduer i køkkenet samt på bøtter med fødevarer.

De problemer var dog løst, og ved kontrolbesøget 6. november er der noteret, at der nu var 'faciliteter til god håndhygiejne i køkkenet'.

Camilla Plum lukket ned af myndighederne

Alligevel havde Camilla Plum ikke styr på alt, hvilket resulterede i yderligere to bøder a 5000 kroner.

'Virksomheden kan ikke fremvise dokumentation for perioden siden sidste kontrolbesøg for egenkontrollens gennemførelse og resultater ved produktion af fødevarer for afholdte arrangementer på Fuglebjerggaard, produktion af fødevarer til Landshop og ved afholdte arrangementer udenfor Fuglebjerggaard,' står der blandt andet om den ene forseelse.

Fødevarestyrelsen: Derfor er det et problem

Ekstra Bladet har været i kontakt med Fødevarestyrelsen for at høre, hvorfor det er problematisk, når virksomheder ikke overholder de regler, som Camilla Plum har forbrudt sig mod.

Martin Birch Hansen, sektionsleder i FødevareKøbenhavn, understreger, at han ikke kan udtale sig om Fuglebjerggaard konkret, da virksomheden ikke har vedtaget bødeforlæggene endnu, men han fortæller, hvorfor det generelt er et problem, når der ikke er styr på disse ting.

- Vi vil gerne se sporbarhedsdokumentation hos en virksomhed, fordi hvis nu vi står i en situation, hvor nogen bliver syge, skal vi have mulighed for at spore det tilbage og se, hvor det egentlig kommer fra.

- Og det vil sige, at hvis man ikke har korrekt sporbarhed i forhold til de ting, der kræves i den forbindelse, så har vi svært ved at se, hvad folk er blevet syge af, og hvor det er kommet fra, siger han.

I forhold til dokumentationen af egenkontrol fortæller Martin Birch Hansen, at virksomhederne selv står for at lave en risikoanalyse og et egenkontrolsprogram, hvor der skal måles nogle forskellige ting.

- Det kan være temperatur- eller tidsparametre. Virksomheden fastsætter selv en frekvens for, hvor tit det skal dokumenteres, siger han og fortsætter:

- I virkeligheden er det virksomhedens eget arbejdsdokument, men vi kommer på stikprøvekontrol sjældent - én til to gange om året, men selvfølgelig lidt oftere, hvis virksomheden har fået nogle sanktioner - og der har vi brug for at kontrollere, at virksomheden har dokumenteret, at de gør det.

Han siger, at det vigtigste ikke er, at virksomheden dokumenterer, at de foretager kontrollen, men at de i det hele taget gør det.

- Men når virksomheden én gang har sagt, at de vil dokumentere det et par gange om måneden eller ugen - eller hvad virksomheden nu har valgt - og de så ikke gør det, så har vi ikke mulighed for at se, at de også måler det dagligt. For det er parametre, der skal måles dagligt.

- For eksempel skal man hver dag måle på sine kølefaciliteter, og hvis man laver en opvarmning eller en nedkøling, skal man måle, om tingene er blevet varme eller kolde nok. Så det handler om, at vi skal have en form for sikkerhed for, at virksomheden rent faktisk gør det, de siger, de gør.

Den anden forseelse, der også kostede 5000 kroner, var, at Camilla Plum ikke kunne fremvise såkaldt sporbarhedsdokumentation på fødevarer leveret til Landshop på Nørrebro - altså dokumentere, hvor en række varer kom fra.

Varerne blev - ifølge Camilla Plum - leveret med en håndskreven følgeseddel, som hun efterfølgende har sendt til Fødevarestyrelsen. Det var dog ikke godt nok.

'Det fremsendte materiale er mangelfuld på følgende punkter: Leverandørens navn, adresse og identifikation af de leverede varer; kundens navn, adresse og identifikation af de leverede varer; dato og om nødvendigt tidspunkt for transaktion eller levering; mængde, hvor det er relevant eller antal,' lyder det.

Camilla Plum fik tidligere i år en bøde på 10.000 kroner for at trodse Fødevarestyrelsen påbud om, at hun skulle lukke biksen. Alle de forhold er bragt i orden, og der er igen åbent hos Fuglebjerggaard, der dog ser ud til at måtte leve med, at Fødevarestyrelsen holder nøje øje med dem.

Plum: Vi gør vores bedste

Ekstra Bladet har været i kontakt med Camilla Plum for at høre hendes kommentar til, at Fødevarestyrelsen igen har bedt hende om at finde pengepungen frem.

- Jeg har en kommentar, der er, at vi havde glemt at lave nogle følgesedler til vores varer i butikken, og det fik jeg så en bøde på 5000 kroner for. Og man kan jo så diskutere med sig selv, om man synes, det er rimeligt eller ej.

- Jeg har næsten besøg af dem (Fødevarestyrelsen, red.) én gang om ugen nu, fordi de er meget målrettede - for at sige det på en sød måde - men vi gør alt, hvad vi kan, for at gøre tingene rigtigt. Men det er ikke altid, det lykkes, siger hun.

- Der var jo også noget dokumentation af egenkontrol ...

- Ja, ja. Men altså, prøv at høre. Hvis man driver en forretning ... hvis du nogensinde har prøvet det, vil du også vide, at det er næsten umuligt at gøre alting helt rigtigt, og hvis der kommer nogen og kontrollerer dig hele tiden, vil de altid finde noget, som ikke er rigtigt. Sådan er det bare. Men jeg tager det meget roligt. Vi arbejder på højtryk og gør vores bedste.

- Har I valgt at acceptere bøderne og betale dem?

- Ja, selvfølgelig. Det er jo langt det nemmeste, ellers skal man ud i alt muligt. Jeg gør mit bedste for at leve op til de tusindvis af regler og love, der i øvrigt hele tiden bliver lavet om.

- Jeg kan også se, at hygiejnen er kommet i orden, men ...

- Ja, men som sagt, jeg har ikke andet at sige end det. Vi gør vores bedste. Godt, hej, siger Camilla Plum og afslutter samtalen.

Ekstra Bladet har tidligere i år lavet et længere interview med Camilla Plum. Her fortalte hun blandt andet, hvorfor hun pludselig forsvandt fra skærmen. (+)