Følsgaard: Jeg var vred otte timer om dagen

Det påvirkede Mikkel Boe Følsgaard at spille soldaten Thomas, som i "De Standhaftige" er opslugt af sorg og ramt af posttraumatisk stress

(Foto: Anthon Unger).
(Foto: Anthon Unger).

Han har spillet en sindssyg konge i "En Kongelig Affære", en ung mand fængslet i Thailand i tv-serien "Arvingerne" og stjernefodboldspiller med et kræftramt barn i "Sommeren '92".

Kort sagt er Mikkel Boe Følsgaard vant til at spille på de svære følelser i sit arbejde som skuespiller. Men rollen som den dobbelt benamputerede soldat Thomas i "De Standhaftige" var alligevel så fysisk og psykisk krævende, at den forværrede hans humør. Også, når kameraerne var slukket.

- Jeg var vred og råbte i otte timer om dagen, når vi optog, så selvfølgelig påvirkede det mig. Mit grundhumør ændrede sig, og jeg kunne godt mærke, at det ikke var en komedie, jeg lavede, forklarer Mikkel Boe Følsgaard.

"De Standhaftige" er, ud over en H. C. Andersen-reference til en tinsoldat, en historie om livet efter en krig. Den danske soldat Thomas vender hjem fra Afghanistan uden begge ben, efter han har trådt på en mine, og skal både bogstaveligt talt og i overført betydning finde nye ben at gå på.

Men i bund og grund er filmen også en fortælling om kærlighed, mener Mikkel Boe Følsgaard. For Thomas møder balletdanseren Sofie, spillet af Cecilie Lassen, som hjælper ham med genoptræningen. Fra start ligner det dog en relation, der aldrig vil lykkes.

- Det er mere end en film om en mand, der har mistet sine ben og skal kæmpe sig tilbage. Det handler også om to mennesker, der skal slippe noget stolthed og finde hinanden. Og på en måde giver det en meget god balance i en ellers barsk film, fortæller den 31-årige skuespiller.

Selv beskriver han det som "noget af en mundfuld" at skulle håndtere alle Thomas' følelser samtidig med det enorme tekniske element, "De Standhaftige" blev nødt til at indeholde. Mikkel Boe Følsgaard har trods alt stadig begge sine egne ben i behold, og det gjorde det ekstra svært at lave de mange scener, hvor hans krop er i fokus.

- Der var hårde dage, hvor jeg var helt bombet både fysisk og psykisk. Den første halvdel af filmen er jeg jo sindssygt vred på hele verden, og samtidig krævede mine bevægelser, kameraer og alt muligt andet stor præcision, siger skuespilleren.

En tidligere udsendt soldat, hvis historie har været en stor inspiration for "De Standhaftige", fungerede som konsulent og body double for Mikkel Boe Følsgaard under optagelserne.

Derfor er det faktisk soldaten Christian S. Richardsons benstumper, der i nogle scener er klippet sammen med Følsgaards overkrop. Men at finde den indre vrede frem måtte skuespilleren selv klare.

- Jeg blev nødt til at holde mig lidt for mig selv på settet, for jeg kan ikke stå og lave jokes det ene øjeblik og være sur det næste. Og så har jeg mine egne tricks til at blive vred, men dem vil jeg helst holde for mig selv, smiler skuespilleren, der blev færdiguddannet fra Statens Teaterskole i 2012.

"De Standhaftige" havde premiere den 7. april og kan ses i biografer over hele landet.