Forlag begræder Yahya Hassan-død: 'Det er en katastrofe'

Gyldendal kalder digterens død for en katastrofe

Torsdag kom det frem, at Yahya Hassan er død i en alder af 24 år.

Digteren bragede ind på den kulturelle scene i 2013, da han udgav digtsamlingen 'Yahya Hassan', der blev den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien og solgte over 120.000 eksemplarer.

I 2019 fulgte han op med digtsamlingen 'Yahya Hassan 2', efter han i perioden mellem de to udgivelser både tilbragte tid i fængsel og på et psykiatrisk hospital.

Digteren Yahya Hassan er død

Begge digtsamlinger udkom hos Gyldendal, og i en pressemeddelelse begræder forlagschef Simon Pasternak, som var Yahya Hassans redaktør på begge digtsamlinger, dødsfaldet.

'Yahya Hassan blev 24 år. Fire og tyve år. Det er jo ingenting, det er en katastrofe. Jeg har kendt ham, siden han var 16 år. Den her lysende dreng med det enorme talent, nerverne uden på tøjet, men med det store talents søvngængeragtige sikkerhed,' skriver han og fortsætter:

'Den her insisteren på at have sin egen stemme, forsvare sit territorium, finde sit eget sted - på trods af, hvad folk mente. Yahya insisterede på ikke at bøje sig for nogen, han ville ikke være repræsentant for nogen eller spændes for nogens vogn. Han ville være sig selv og skrive de digte, han ville - med de enorme omkostninger, det havde. Nu er han død. Det er ikke til at bære.' 

Det vides endnu ikke, hvad årsagen til dødsfaldet er.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Gyldendal, som på nuværende tidspunkt ikke ønsker at kommentere yderligere.

BLÅ BOG: Yahya Hassan - kontroversiel digter

Digteren Yahya Hassan er død. Det bekræfter hans nærmeste pårørende overfor BT torsdag.

Her kan du læse om den 24-årige digter.

Foto: ritzau scanpix/Finn Frandsen
Foto: ritzau scanpix/Finn Frandsen
 

Navn: Yahya Hassan.

Født: 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre.

Barndom/ungdom: Forældrene blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

Uddannelse: Vallekilde Højskole 2013. Forfatterskolen i København 2013-2015.

Litteratur: I oktober 2013 udgav han bogen 'Yahya Hassan', der med 120.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling. Digtsamlingen handlede om hans opvækst i en dysfunktionel muslimsk familie og en ungdom som hashrygende kriminel.

- I november 2019 udkom hans anden digtsamling 'Yahya Hassan 2' efter seks års pause. Forlaget holdt udgivelsen hemmelig helt frem til udgivelsesdagen, og Hassan gav kun et enkelt interview til sin personlige ven Martin Krasnik, der er chefredaktør for Weekendavisen. På det tidspunkt var Yahya Hassan indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby.

Litteraturpriser: Bogforums debutantpris, 2013. Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, 2014. Politikens Litteraturpris, 2014. Weekendavisens litteraturpris, 2014.

- I februar blev Yahya Hassan indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for 'Yahya Hassan 2'.

Politik: I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt.

Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Yahya Hassan har en række domme for blandt andet tyveri, hæleri og for at have skudt en 17-årig mand i foden.

Kilder: Retten i Aarhus, Ritzau