Frank Hvam kommenterer Paris-tragedie

Komikeren, hvis selvcensur-udtalelse i 2005 var med til at inspirere til Jyllands-Postens Muhammed-tegning-initiativ, hylder dræbt redaktør

En udtalelse fra Frank Hvam om selvcensur blev for 10 år siden en af de udløsende faktorer i det, der endte med at blive til Muhammed-krisen. (Foto: Peter Hove Olesen)
En udtalelse fra Frank Hvam om selvcensur blev for 10 år siden en af de udløsende faktorer i det, der endte med at blive til Muhammed-krisen. (Foto: Peter Hove Olesen)

Da Jyllands-Posten den 30. september 2005 bragte de 12 såkaldte Muhammed-tegninger, hvoraf den mest omtalte var Kurt Westergaards tegning af en skægget mand med en turban formet som en bombe med en tændt lunte, bragte avisen i sammen ombæring en ledsagende forklaring fra den daværende kulturredaktør Flemming Rose.

I første linje af denne forklaring nævnes komikeren Frank Hvam.

'Komikeren Frank Hvam erkendte for nylig, at han ikke 'tør tage pis på Koranen for åben tv-skærm.' En tegner, der skal afbilde profeten Muhammed i en børnebog, ønsker at optræde anonymt...', står der blandt andet at læse i artiklen fra 2005, der forklarer hvorfor avisen valgte at bringe de 12 såkaldte Muhammed-tegninger.

Frank Hvam har sidenhen uddybet og analyseret sin egen rolle i de begivenheder, der førte til Muhammed-krisen og som nu indirekte har haft tragiske konsekvenser for blandt andet tegnere og ansatte på det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

På sin Facebook-profil demonstrerer Frank Hvam netop nu, at han ikke har underlagt sig selv censur. I det seneste indlæg på hans Facebook-profil skriver han følgende:

'En mand som bliver skudt for at tegne en sjov tegning, fortjener at blive mindet. Også selv om han er blevet bedt om at lade være først. Frank'

Kommentaren er ledsaget af et billede af den vel nok bedst kendte af de dræbte fra Charlie Hebdo, tegneren Stéphane Charbonnier - bedre kendt under navnet Charb.

Tegneren var en af de mest indædte forsvarere for magasinets satiriske dækning af rabiate muslimer, hvilket skaffede ham en plads på Al Qaedas 'Most Wanted'-liste. Charb blev 47 år gammel.

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en uddybende kommentar fra Frank Hvam.