Frustreret Dan Rachlin: Det er som at slå i en dyne

Dan Rachlin har endnu engang oplevet at få stjålet sine billeder, som bliver brugt på falske Facebook-profiler. Nu overvejer han at tage kontakt til sin advokat

Dan Rachlin aner ikke, hvad han skal gøre for at komme problemet til livs. Foto: Peter Gravesen
Dan Rachlin aner ikke, hvad han skal gøre for at komme problemet til livs. Foto: Peter Gravesen

Han har prøvet det et hav af gange, og nu er det sket igen.

En ukendt person udgiver sig for at være Dan Rachlin på Facebook - denne gang under navnet 'Davy Lewis'. Problemet er stigende, men det er begrænset, hvad man kan gøre ved det, fortæller Dan Rachlin, der nu overvejer, om han kan indlede et søgsmål mod Facebook.

Screenshot af den falske profil.
Screenshot af den falske profil.

Dan Rachlin har anmeldt profilen herover, men 20 timer senere findes den stadig. Svaret fra Facebook lyder nemlig, at profilen ikke overtræder deres fællesskabsregler.

- Det har efterhånden nået et voldsomt omfang, og som du sikkert ved, så er Facebook som at slå i en dyne. Man får et standardsvar tilbage med, at brugernes sikkerhed er dem meget på sinde og ved en stor del, at det ikke overskrider deres fællesskabsregler, siger Dan Rachlin.

Kontaktet af kvinde fra USA
Han fortæller, at der ligger spandevis af falske profiler med hans billeder på, og der popper hele tiden nye op. Flere brugere har skrevet til Dan Rachlin, at han har snydt dem, og han har så måttet fortælle dem, at han er blevet udsat for identitetstyveri. Han har sit eget bud på, hvorfor netop han er så populær.

- Så sent som for 14 dage siden var der en kvinde i USA, som fortalte mig, at hun havde spenderet 65.000 dollars på en falsk profil, hvor manden med datteren fortalte, at datteren var hjertesyg og havde brug for en operation. Der bliver brugt mange penge på godtroende primært midaldrende kvinders bekostning, siger Dan Rachlin.

- Det er ren business. Jeg er jo ikke en Mads Mikkelsen, men jeg har åbenbart et ansigt, der virker. Du kan jo godt regne ud, hvad der sker med billederne, når en profil giver betaling. Så råbes der 'han virker', og så kommer der 10 nye profiler.

For Dan Rachlin, Line Baun Danielsen og Ole Stephensen har deres alder været et problem undervejs i deres karriere. Foto: : Linda Johansen, Jonas Olufson og Henning Hjorth. Kendte Kendte værter står frem: Vi blev fyret, fordi vi er for gamle

Dan Rachlin udtrykker frustration. Primært når billeder af hans børn figurerer på profilerne. Han har derfor overvejet at tage kontakt til sin advokat for at undersøge, om man kan indlede et søgsmål mod Facebook.

- Det er jo fuldstændigt vanvittigt, at de ikke foretager sig noget, og der tænker jeg ikke bare på mig, men generelt. Det ville være det nemmeste at insistere på, at folk skulle identificere sig, når de opretter en profil. Om så det er med pas eller andet. Jeg er jo bare en dråbe i havet, der er en kæmpe business med professionelle scammere.

DJ'en Dan Rachlin er en ivrig debattør på Facebook. Foto: Jonas Olufson
DJ'en Dan Rachlin er en ivrig debattør på Facebook. Foto: Jonas Olufson

Dan Rachlin havde i den grad en festlig ferie i Grækenland med sin kammerater i sine unge dage. Foto: Peter Gravesen Ferie Dan Rachlin på drengerøvstur: Blev smidt ud af hotellet

Nægter at lade sig kue
Du føler en magtesløshed?

- Ja, så sent som i går var der en datter til en tysk kvinde, som frontalangreb mig verbalt i en tråd på min væg. Nu postuleres det, at nogle af de her kvinder har kommunikeret med mig og min datter, og det får mig til at tro, at de stjæler mere end mine billeder. Om de så tager mine videoer og dubber dem, eller hvad de gør, det ved jeg ikke, siger Dan Rachlin.

Nu er din datter eksempelvis på den nye falske profils coverbillede. Har du overvejet at stoppe med at dele billeder af dine børn?

- Jeg nægter altså at lade mig kue eller ændre adfærd på grund af det her. Det er ubehageligt, og heldigvis reagerer Facebook, når der er tale om børnebilleder. Jeg synes, det vil være en enormt trist konklusion, hvis jeg skal ændre på måden, jeg bruger Facebook på, siger Dan Rachlin og uddyber.

- Ja, den er lidt mere offensiv og omsiggribende end mange andres, men undskyld mig. Jeg lægger billeder op af mine børn, som alle andre gør, og jeg er glad for at vise mine feriebilleder, som alle andre også er. Skal jeg holde op med det? Det vil være en trist ende på historien.

Dan Rachlin fortæller, at han har kontakt til et dansk firma, som arbejder på at vandmærke billederne, så man kan følge, hvem der kopierer dem, og hvor de ender. Han håber, at det kan afhjælpe problemet i fremtiden.

1 af 3 Foto: Jonas Olufson
2 af 3 Foto: Jakob Jørgensen
3 af 3 Dan Rachlin aner ikke, hvad han skal gøre for at komme problemet til livs. Foto: Peter Gravesen