Grunwalds familie i tårer: - Det er hårdt

Familie og venner sagde tirsdag et sidste farvel til Morten Grunwald

Julie Wieth, Tanja Marie Grunwald og Xenia Wieth holdt sammen under bisættelsen. Foto: Mogens Flindt
Julie Wieth, Tanja Marie Grunwald og Xenia Wieth holdt sammen under bisættelsen. Foto: Mogens Flindt

Solen skinnede ned på Vedbæk Kirke fra en skyfri himmel, da familie og de nærmeste venner og kolleger tirsdag eftermiddag tog afsked med den folkekære skuespiller Morten Grunwald, der gik bort 14. november efter længere tids kamp mod kræft.

Efter familien havde sagt det sidste farvel, lagt et par roser på Grunwalds kiste, og rustvognen var trillet afsted mod kapellet, havde flere fra Morten Grunwalds nærmeste familie overskud til at sætte et par ord på, hvordan det sidste farvel forløb.

En af dem var datteren Tanja Marie Grunwald, der var tydeligt rørt, da Ekstra Bladet kort talte med hende efter bisættelsen.

Under bisættelsen holdt Morten Grunwalds mangeårige kollega og ven - skuespilleren Tommy Kenter - en ganske rørende tale, og der blev samtidig sunget en række salmer af Jeppe Aakjær, der stod Grunwalds hjerte nær.

Morten Grunwalds bisættelse: Enken for syg til at deltage

- Jeg kan kun sige, at det var meget smukt, og at Tommy (Kenter, red.) holdt en meget smuk tale, så det var helt i min fars ånd, lød det fra 50-årige Tanja Marie Grunwald, der er datter af Morten Grunwald og Lily Weiding.

- Vi fik sendt ham afsted på en rigtig fin måde, og det kunne ikke være bedre med det her dejlige vejr. Jeg håber, at han kigger ned sammen med sin søster deroppe, fortalte hun videre, mens hun kiggede mod himlen.

Kisten bæres ud af blandt andre Tommy Kenter, Ebbe Grunwald samt Grunwlads børnebørn. Video: Henning Hjorth

Fra venstre: Julie Wieth, Tanja Marie Grunwald og Xenia Wieth. Foto: Mogens Flindt
Fra venstre: Julie Wieth, Tanja Marie Grunwald og Xenia Wieth. Foto: Mogens Flindt
 

Julie Wieth var meget rørt, da hun sagde et sidste farvel til Morten Grunwald.
Julie Wieth var meget rørt, da hun sagde et sidste farvel til Morten Grunwald.
 

Fin fejring
Også Lily Weidings datter fra et tidligere ægteskab - skuespilleren Julie Wieth - var tydeligt rørt efter bisættelsen.

- Det var en virkelig fin fejring af et langt og meget aktivt, fantastisk liv, i kunstens, filmens og teaterets tjeneste. Der blev talt om et helt liv. Tommy Kenter talte om sit lange samarbejde med Morten, som har haft alle farver. Der blev sunget Jeppe Aakjær salmer, som Morten selv havde valgt, der skulle synges, og så sang Susanne Elmark et stykke musik. Det var også meget smukt, lød det fra Julie Wieth.

Morten Grunwalds enke og Julie Wieths mor, Lily Weiding, var ikke med i kirken på grund af sygdom. Hun har dog ifølge Julie Wieth alligevel nået at tage sin afsked. Grunwald og Weiding har dannet par siden 1965 og blev gift i 1980.

Per Pallesen havde det ikke godt med at møde op til bisættelsen i dag, fortæller han. (Fotograf: Henning Hjorth)

Grunwalds hemmelighed: Holdt smertelig fortid for sig selv

- Vi var alle sammen enige om, at hun (Lily Weiding, red.) ikke skulle sidde og blive kold i en kirke, når hun er 94 år og har feber, for det kan godt blive farligt. Vi vil gerne beholde vores mor meget længe endnu, lød det fra Julie Wieth, der understregede, at Weiding derfor heller ikke kom til at deltage i gravøl.

Efter den smukke ceremoni i Vedbæk Kirke tog familien til gravøl på Østre Gasværk Teater, hvor Grunwald var teaterleder i mange år.

- Det er bestyrelsen for Gasværket, der har taget inititativ til det, og det er vi meget, meget glade for her i familien.

Ulf Pilgaard havde pæne ord at sige om den folkekære skuespiller. Video: Henning Hjorth

Brors sidste farvel
Morten Grunwalds lillebror, Ebbe Grunwald, var en af dem, der i selskab med blandt andre Tanja Marie Grunwald og Tommy Kenter bar Morten Grunwalds kiste ud ad kirken.

- Der var højtidelighed og humor, og så var der nogle Aakjær-salmer, der trak forbindelse til vores mor i Odense. Det var meget rørende, lød det efter bisættelsen fra broderen.

- Det er hårdt at miste sin bror. Det er det.

Se den her: Familiens rørende farvel til Grunwald