Grunwalds hemmelighed: Holdt smertelig fortid for sig selv

Morten Grunwalds tyskfødte far blev anholdt, den dag Danmark blev befriet

Morten Grunwald mindes i bogen turen i sporvogn gennem Odense 5. maj 1945. Folk festede, men lyden af skud gjorde ham bange. Han vidste ikke, om hans far var en af dem, der skulle skydes. Foto: Tobias Nicolai
Morten Grunwald mindes i bogen turen i sporvogn gennem Odense 5. maj 1945. Folk festede, men lyden af skud gjorde ham bange. Han vidste ikke, om hans far var en af dem, der skulle skydes. Foto: Tobias Nicolai

14. november sov Morten Grunwald ind på hospice efter længere tids sygdom. Frem til sin død holdt han en smertelig periode af sit liv skjult for offentligheden, men i sit sidste store interview fortalte den folkekære skuespiller, hvordan det var at vokse op under Anden Verdenskrig med en tyskfødt far.

Det er i Michael Müllers bog 'Barn af Besættelsen – kendte danskere fra dronning Margrethe til Uffe Ellemann-Jensen fortæller', som Politiken søndag bringer et uddrag af, at Morten Grunwald beretter, hvordan han 5. maj 1945 pludselig så sin far blive hentet af en flok frihedskæmpere og smidt i fængsel.

Konen taler ud om Grunwalds død: Sådan var hans sidste tid

Morten Grunwalds far rejste efter sin aktive deltagelse i Første Verdenskrig til Danmark, slog sig ned i Odense og blev dansk statsborger. Han var uddannet billedskærer og havde sit eget værksted i familiens kælder i det fine Hunderup-kvarter.

9. april 1940 var Morten Grunwald bare en lille knægt på fem år. Alligevel fornemmede han godt sin tyske baggrund under besættelsen.

'Jeg kunne godt mærke denne modstand mod min far, og det var selvfølgelig problematisk, at vi var af tysk afstamning, men jeg levede med det, også selv om jeg som barn hed Walter Morten Grunwald, der var et meget tyskklingende navn', fortæller Morten Grunwald i bogen.

I bogen fortæller den folkekære skuespiller, at befrielsesdagen blev en noget anderledes dag for ham end for mange andre danskere, der festede i glæde.

'Da befrielsesmorgenen kom den 5. maj 1945, havde jeg influenza, så mine forældre havde givet mig lov til at ligge i deres soveværelse. Mens jeg lå dér, kom fire-fem frihedskæmpere marcherende op gennem indkørslen. De skulle arrestere vores far. Udenfor var min storebror ved at hejse flaget i haven og gøre klar til fest. I desperat chok råbte han til dem: 'Min far kan da ikke gøre for, at han er født i Tyskland'. Jeg stod op i min pyjamas og gik ud i entreen, hvor min far blev holdt op af frihedskæmperne. Jeg var en rædselsslagen tilskuer, mens min storebror var på grådens rand og ville kæmpe fysisk med de banditter, der var i færd med at hente vores far.'

'Olsen Banden'-kollega i chok: - Det gik forfærdelig stærkt

Grunwalds barndomshjem blev ransaget og plomberet. Sammen med sin mor og sine søskende måtte Morten Grunwald finde et andet sted at bo. Det blev hos hans mors kusine i den anden ende af Odense.

Turen i sporvogn gennem byen den dag gjorde stort indtryk på Grunwald. Mens alle fejrede befrielsen, sad han og hans familie bekymrede og stille i vognen og blev kun mere bekymrede, da de hørte skud. Ville faderen være blandt ofrene?

Karl Friedrich Grunwald blev ikke skudt, men han var fængslet uden grund i seks uger, før han blev løsladt. Skuespilleren fortæller i bogen, at fængslingen tog hårdt på hans far.

'Det var, som om han var blevet ældre', mindes han.

Se den her: Familiens rørende farvel til Grunwald

Morten Grunwalds far blev kun 60 år. Han døde, da skuespilleren var bare 17 år, og de to talte aldrig om oplevelserne under besættelsen og befrielsen.

Selv blev den ikoniske 'Olsen Banden'-skuespiller 83 år. Morten Grunwald havde kræft i skjoldbruskkirtlen, som han ikke ønskede at modtage behandling for.

Morten Grunwald bisættes tirsdag 27. november.

Blå bog

Morten Grunwald blev født i Odense i 1934.

Han blev uddannet på Odense Teater og Det Kongelige Teaters elevskole.

Gift med Lily Weiding, som han dannede par med fra 1965. Parret har datteren Tanja.

Grunwald, der har medvirket i mere end 50 danske film, slog igennem i '5 mand og Rosa' fra 1964 og 'Slå først, Frede!' fra året efter.

Han er dog især kendt og elsket for rollen som Benny i 'Olsen Banden'-serien. Første film i den 14 film store serie ramte biograferne for præcis 50 år siden.

Morten Grunwald havde ved siden af sit virke som skuespiller også succes som teaterleder for Bristol Teatret, Betty Nansen Teatret og senest ni år på Østre Gasværk frem til 1998.

Han fortsatte sin karriere helt frem til 2017, hvor han gik officielt på pension efter forestillingen '3 x Beckett' på Østre Gasværk.

 

Michael Müller: ’Barn af Besættelsen – kendte danskere fra dronning Margrethe til Uffe Ellemann-Jensen fortæller’. 352 sider. Udkommer 30. november på Gyldendal.