Har fået nok: - Det er helt hul i hovedet

Kendis-kokken Umut Sakarya råber på handling fra regeringen, efter han og andre restauratører fortsat ikke har fået lov til at åbne

Umut Sakarya smager McDonalds nye burger udviklet af michelin-kok. Video: Ekstra Bladet
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

- Jeg forstår det simpelthen ikke. Det er helt hul i hovedet, og jeg har bare fået nok.

Sådan lyder den klare udmelding fra kendiskokken Umut Sakarya oven på regeringens pressemøde onsdag om den gradvise genåbning af Danmark.

Nu står det nemlig endegyldigt klart, at restaurationsbranchen fortsat er et af de erhverv, der skal holde lukket og dermed ikke bliver en del af den gradvise genåbning af samfundet, som begynder 1. marts.

Dermed må Umut Sakayra undlade at invitere spisende gæster ind i sine restauranter - herunder Guldkroen og Guldgrillen.

På pressemødet fortalte statsminister Mette Frederiksen blandt andet, at regeringen fra 1. marts vil åbne op for, at flere elever kan komme tilbage i skole med den forudsætning, at de testes to gange om ugen, og netop den udmelding har Sakarya bidt mærke i.

Viser blodig slagtevideo: Aldrig set det før

- Jeg synes, det er fremskridt, at man ser på, hvordan man kan bruge tests på den måde til at lukke mere op forskellige steder, siger han og fortsætter:

- Men hvis børn kan få lov at komme i skole med test som forudsætning, hvorfor giver man så ikke også andre erhverv mulighed for at åbne op med den forudsætning, at man kan fremvise en negativ test?

- Jeg skulle være den første sammen med mine medarbejdere til at tage kursus i at lave hurtigtest, og jeg sørger gerne for, at der bliver lavet et system, så alle, der besøger mine restauranter, kan få en test, så vi kan sikre, at der ikke udbryder smitte, og at det kun er raske mennesker, der kan booke et bord. Jeg vil gøre alt, der står i min magt for at kunne åbne. 

Umut har for nylig været på optagelse til programmet 'Over Atlanten'. Hans tv-optræden har gjort, at han kan holde sin forretning kørende lidt endnu, lyder det. Foto: Per Arnesen
Umut har for nylig været på optagelse til programmet 'Over Atlanten'. Hans tv-optræden har gjort, at han kan holde sin forretning kørende lidt endnu, lyder det. Foto: Per Arnesen

Det er meget ulogisk
Selvom Umut Sakarya er ærgerlig over, at hans restauranter ikke kan åbne, overrasker onsdagens udmelding ham ikke.

- Jeg synes, det er superærgerligt, men jeg er ikke overrasket. Jeg havde set den komme, siger han og fortsætter:

- Men jeg synes, at et af de helt store problemer er, at der ikke er transparens. Det ville gøre det meget nemmere for alle erhverv, hvis vi kunne få at vide, hvad vi har udsigter til. Kan vi for eksempel først åbne i april, så meld det ud, så vi ved, hvordan vi skal forholde os.

En ting undrer dog i den grad Umut Sakarya efter at have lyttet til Mette Frederiksen på onsdagens pressemøde.

Lykkelige Umut: Viser kæresten frem

- Hun startede med at sige, at nogle af de beslutninger, der kommer, godt kan virke ulogiske for nogle, siger hun og fortsætter:

- Der må jeg give hende ret, for det er meget ulogisk, og det giver slet ikke nogen mening, at nogle må åbne med de her tests, og andre ikke må. Jeg er så sur og indebrændt over det. Det er helt hul i hovedet, for jeg kan teste lige så godt som alle andre, og så synes jeg jo bare, det er helt sygt at stå at sige, at det er ulogisk - hvorfor fanden gør de det så? Det giver absolut ingen mening.

- Men hvad ville du ønske, at der skete herfra?

- Jeg gad virkelig godt, at man lavede regelsæt for de forskellige erhverv med nogle krav til, hvad der skal til, for at man kan holde åbent, og så kan man efterleve det fra sted til sted:

- Indtil da er jeg nødt til at overleve og vente på, at det åbner.

Gør ondt økonomisk

Umut Sakayra lægger ikke skjul på, at den lange nedlukning er begyndt at gøre meget ondt økonomisk.

- Jeg har sådan cirka to måneder tilbage at løbe på. Jeg har ikke mere på min opsparing. Det synger på sidste vers. Jeg har brugt det hele. Så jeg kan snart ikke mere, siger Umut Sakayra, der blandt andet har tjent penge den seneste tid ved at være med i tv-programmet 'Over Atlanten', mens han i perioder også har haft åbent for takeaway.

- Det program er skyld i, at jeg indtil nu stadig har kunnet betale mine regninger, men det er ikke alle, der på den måde kan lave tv ved siden af, siger han og supplerer:

- Jeg kan snart heller ikke holde den kørende mere. Så det næste for mig bliver, at jeg er nødt til at sælge min lejlighed. For mine restauranter er mit livsværk. Jeg vil ikke give op. Så jeg sælger alt, hvad jeg kan, inden det kommer dertil, hvis det er det, der skal til.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind