Helle udskammet: - Det er slet ikke rigtigt

Den tidligere statsminister er noget overrasket over synspunktet fra Birgitte Erhardtsen i 2021

Birgitte Erhardtsen mener ikke, at der er plads til kvinder med løst hår og 'smart tøj', hvis man vil tages seriøst. Foto: Martin Lehman
Birgitte Erhardtsen mener ikke, at der er plads til kvinder med løst hår og 'smart tøj', hvis man vil tages seriøst. Foto: Martin Lehman
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Det har givet genlyd på sociale medier, at skribenten Birgitte Erhardtsen fra Berlingske mener, at Helle Thorning-Schmidt gik lidt for meget op i sit udseende, da hun var statsminister, og at det fjernede fokus fra hendes politik.

I et indlæg med titlen 'Derfor snakker ingen om Danmarks to mest magtfulde kvinders køn og udseende' sammenligner skribenten Mette Frederiksen med Helle Thorning-Schmidt og mener, at man bedst kan tage Mette seriøst, fordi hun ikke gør ligeså meget ud af sit udseende, som den tidligere statsminister.

Birgitte Erhardtsen: - Det har konsekvenser at gå klædt som man vil

Ekstra Bladet har forholdt journalist Birgitte Erhardtsen kritikken omkring debatindlægget, der fokuserer på, at kvinder ikke kan nå til tops, hvis de går for meget op i at se kvindelige ud.

- Jeg ved da godt, at det kommer til at afføde nogle reaktioner, det havde jeg også regnet med. Det rør mig ikke personligt. Men jeg har et ærinde i at formidle, at der er nogle konsekvenser, når man går klædt som man vil.

For Birgitte handler indlægget om at slå fast, at der er nogle regler på arbejdspladsen, og at man derfor gør sig selv en tjeneste som kvinde, hvis man spiller efter dem.

- Det nytter ikke noget, hvis unge kvinder insisterer på at gå i lårkort eller med lyserød neglelak. De gør det svært for sig selv, og det betyder, at vi kommer til at gå glip af mange kompetente kvinder på arbejdspladsen.

Indlægget tager udgangspunkt i de opsatte forskelle mellem Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt. Her mener skribenten, at det tydeligt, hvem der kunne fremhæve sin politik bedst.

- Helle er en flot, flot kvinde, som gerne ville gå pænt, smart og moderne klædt. Det var bare med til at fjerne opmærksomheden fra hendes politik. Mette derimod er nydeligt klædt med håret tilbage og uden noget opsigtsvækkende.

- Det lyder næsten som om, du mener, at Helle Thorning-Schmidt er for smuk til at være politiker?

- Nej, overhovedet ikke. Men hun kunne godt klæde sig mere afdæmpet, så det ikke var hendes udseende, der var i fokus.

Da snakken falder på, om det ikke bare var mændene, der skulle tage sig sammen, hvis de havde et problem med, at kvinderne går 'kvindeligt' klædt på arbejdspladsen, slår Birgitte fast, at det ikke er sådan, det hænger sammen.

- Kvinder går lige nu fra en tid med nogle jobs, der er mere hjemlige eller mindre til de store topposter, hvor de er mere lige med mændene. Så hvorfor ikke bare gøre det nemmere ved at klæde sig neutralt? Så bliver de ikke seksualiseret eller set på en negativ måde, lyder det.

Birgitte håber med indlægget at inspirere unge kvinder til at klæde sig til hendes udgave af succes.

- Jeg vil meget gerne fortælle dem, hvad de skal gøre for at nå toppen. Der er så mange kompetente kvinder. Det ville være ærgerligt, hvis vi ikke fik dem brugt. Og jeg vil sige, at folk må helt selv bestemme, hvordan de vil gå klædt. Det er bare ikke så klogt, hvis man gerne vil have en topstilling.

Birgitte Erhardtsen er gift med den tidligere skatteminister og socialdemokrat Carsten Koch.

Helle ligner en 'mannequin': Kendte kvinder raser

Til Ekstra Bladet fortæller Helle Thorning-Schmidt, at hun er noget forundret over indlægget.

- Jeg er meget overrasket over det synspunkt i 2021. Jeg synes egentlig ikke, at jeg går anderledes klædt end Mette og Barbara, men egentlig handler det om, at jeg jo ikke mener, der er en forbindelse mellem evner og det tøj, man har på, fortæller den tidligere statsminister.

Helle Thorning-Schmidt er overrasket over, at det stadig kan være en diskussion, hvordan kvinder ser ud, og hun er helt overbevist om, at specielt de unge kvinder er godt trætte af at høre på, at andre vil mene noget om deres fremtoning.

- Det var egentlig ikke meningen, at det her skulle være mit projekt, men det er det jo lidt blevet, og jeg vil bare sige, at de unge kvinder skal vide, at det er ligegyldigt, hvordan de ser ud. Jeg tror, hvis vi bare holder op med at bedømme hinanden på folks udseende, så vil vi se en langt større frigørelse.

Artiklen fortsætter under videoen

Helle Thorning Schmidt pegede på Mette Frederiksen som sin afløser i 2015.

Passer ikke med virkeligheden
I forhold til det konkrete indlæg fortæller Helle Thorning-Schmidt, at det slet ikke er rigtigt, hvad skribenten siger.

Hun blev ifølge eget udsagn ikke vurderet på sit udseende, da hun blev statsminister.

- Der var da masser af historier om både sko, tøj og hår, men det var, da jeg lige var blevet formand. Folk skulle nok lige vænne sig til, at en kvinde havde den rolle, men da jeg først blev statsminister var der ikke noget. Så det er slet ikke rigtigt.

Helle Thorning-Schmidt betegner da heller ikke sin stil som 'for meget' eller 'for kvindelig', og hun kan ikke helt se, hvad forskellen på hende og Mettes tøjvalg skulle være.

- Når jeg er på arbejde, er jeg professionel i mit tøj. Og der er jo egentlig ikke meget at vælge i mellem. Blazer, bukser, skjorte eller med en nederdel, og det gør vi jo begge to. Jeg har aldrig skejet ud i mit tøjvalg som statsminister, der har været en begrænset palette, den er så blevet bredere, efter jeg er stoppet som statsminister, fortæller hun.

Selvom Helle Thorning-Schmidt ikke havde regnet med at blive 'poster-girl' for en bevægelse, siger hun stort tak til alle dem, der har støttet hende på sociale medier og sender en besked videre.

- Det vigtigste er bare, at kvinder ved, at de kan se ud, som de gerne vil.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind