Her bader Beha med bar røv

Mange danskere kender Sydeuropa bedre end deres eget land. Alligevel vil nogle mene, at Danmark er det dejligste ferieland

En ting er, hvor Mikkel Beha skal dyppe sine baller i år, men hvor skal du holde ferie? DMI guider her ud fra, hvordan vejret bliver. Producer: Emma Svendsen.
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

De seneste måneder med coronavirus har fået mange danskere til at holde ferie i Danmark. Nogle gør det for første gang. Andre elsker at holde sommerferie herhjemme og rejser kun om vinteren. Men hvad kan Danmark egentlig byde på? Ekstra Bladet har spurgt kendte danskere med et grundigt kendskab til vores lands natur. Her er, hvad de holder særligt af.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hjælpsomme mennesker i havnene

Med udgangspunkt i Lynæs har Mikkel Beha og familien brugt tre og en halv uge på at sejle rundt i Danmark. Det kommer der fire udsendelser ud af, men for Mikkel Beha er der ikke mange steder, han ikke allerede har været flere gange.

Læsø er berømt for sine tangtage. Foto: Cecilie Guldberg
Læsø er berømt for sine tangtage. Foto: Cecilie Guldberg
 

- Mine forældre tog mig med til Læsø, da jeg var ti dage gammel, hvor vi lagde til i Østerby Havn, og siden har jeg været på utallige sommertogter, dels med mine forældre og siden på egen hånd med min egen familie, så jeg kender Danmark ret godt. Men jeg kender selvfølgelig landet bedst fra søsiden, siger han med et smil. 

2020-sommertogtet havde 20 stop, og man kan sige, at rejsen stort set foregik i barndommens kølvand.

- Vi besøgte steder, hvor jeg har boet som barn og har gået i skole - og vi besøgte nogle få steder, hvor jeg aldrig har været før. Men uanset hvor vi kom frem, blev vi mødt af rare og hjælpsomme mennesker. I havnene skal man ikke tigge om at få en hånd. Den er der, så snart man lægger til.

På vores Danmarks-tur besøgte vi steder, hvor jeg har boet som barn og gået i skole, fortæller Mikkel Beha. Foto: Bo Nymann/Ritzau Scanpix
På vores Danmarks-tur besøgte vi steder, hvor jeg har boet som barn og gået i skole, fortæller Mikkel Beha. Foto: Bo Nymann/Ritzau Scanpix
 

Tidslomme
Sejleren fortæller, at han i år lagde til på Saltholm for første gang i sit liv.

- Det er en overset ø, som man ikke regner for noget, fordi vi bare flyver hen over den, når vi lander i Kastrup. Men den er fantastisk. Det er som at lande i en tidslomme. Der er ikke rindende vand eller el, og det til trods for, at den kun ligger 13,7 km fra Rådhuspladsen i København i fugleflugtslinje. På øen holdes får, og sådan har det været i 100 år, forklarer han.

Sommertogtet skulle slutte i Skagen, men forinden rundede han en masse af de småøer, han kendte – f.eks. Femø og Askø.

Vind og salt - det er der rigeligt af på Læsø. Foto: Per Folkver
Vind og salt - det er der rigeligt af på Læsø. Foto: Per Folkver
 

– Vi lagde også til på Læsø – i Østerby naturligvis, tilføjer han grinende.

Den sidste på øen
- Og herfra tog vi ud på de små Hirsholmene. Her bor Jørgen, som er 78 år. Han bor der helt alene, og han er lykkelig. I sin egen optik lever han det gode liv, og han er helt afklaret med, at han er det sidste menneske på øerne. Hans kone døde for fem år siden, og hun er begravet der. Derfor går han en gang om året til hendes grav med en flaske champagne, som de deler, mens han spiller Elvis Presley-musik. Han drikker halvdelen, og den resterende halvdel hælder han ud over graven.

Sejleren fortæller, at det sjove ved at komme omkring på hans måde - altså via båd - er, at man møder mennesker, der lever helt anderledes end flertallet - og er mere end tilfredse med det.

Læsøs uberørte områder er et paradis for ikke mindst fugle. Foto: Per Folkver
Læsøs uberørte områder er et paradis for ikke mindst fugle. Foto: Per Folkver
 

- Det gode ved sejlerferier er, at der er fred og ro. Vi går kun i havn, når vi skal. Ellers kaster vi bare anker, når vi skal sove. Det betyder, at vi ofte ligger helt alene med udsigt til et skovbryn og kan bade med bar røv, når vi har lyst.

Mikkel Beha understreger, at han ikke har opskriften på den eventyrlige ferie. Men han er sikker på, at man ikke behøver at sejle langt væk for at finde eventyret.

Klein om sælsom lyd: Det er uhyggeligt

Beier blæst igennem

Poul Thomsen: Her vil jeg begraves

Mikkel Beha: - Jeg savner ham ad helvede til

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+