Annonce:
Annonce:

Her er brevet, der slagter 'Ålen'

Peter Aalbæk er blevet idømt radiotavshed af Zentropa-toppen og fratages indflydelse

Peter Aalbæk er blevet idømt radiotavshed af Zentropa-toppen. Foto: Linda Johansen
Peter Aalbæk er blevet idømt radiotavshed af Zentropa-toppen. Foto: Linda Johansen
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Efter kritik af numseklaps: Nu retter Zentropa ind

Peter Aalbæk Jensen må ikke længere udtale sig om Zentropa, og han må ikke have med filmselskabets elever at gøre.

Det fremgår af et brev, som Zentropa har udsendt onsdag morgen.

- Peter har fremover ingen indflydelse på den daglige ledelse af selskabet. Han deltager ikke i ledermøder. Peter har ingen indflydelse på elevuddannelsen og har ikke længere elever under sin ledelse, står der blandt andet.

Læs hele brevet nederst i artiklen.

Sagen mod Aalbæk

15. oktober: I kølvandet på Harvey Weinstein-skandalen skriver Björk på sin Facebook-side, at hun var udsat for seksuelle krænkelser af en dansk instruktør, der må formodes at være Lars von Trier. Både Peter Aalbæk, der var filmens producent, og von Trier af viser alle anklager. Aalbæk fortæller til Ekstra Bladet, at ’Det var Björk, der misbrugte os’.

17. oktober: Björk skriver endnu en update, hvori hun beskriver misbruget mere detaljeret. Blandt andet skulle von Trier have givet hende uønskede seksuelle tilbud, ligesom han truede med at kravle ind i hendes værelse via en balkon.

18. oktober: Jyllands-Postens filmanmelder Nanna Frank Rasmussen beskriver en episode, hvor Aalbæk klaskede hende i røven. Aalbæk selv husker ikke episoden, men kalder den 'plausibel'.

28. oktober: 'Ålen' afviser overfor filmmagasinet Ekko, at der skulle være sexchikane på Zentropa.

- De klask, jeg har givet nogle i røven, har været, fordi jeg var i godt humør. Det er fordi, det er sjovt. Kan man ikke holde det ud, må man arbejde et andet sted.”

8. november: Film i Väst meddeler, at man ikke længere vil arbejde sammen med Aalbæk, fordi han ikke har taget tilstrækkeligt afstand fra seksuel chikane.

10. november: Zentropa vil rette ind, lyder det i en pressemeddelelse.

- Det skal ikke være en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt. Virksomhedskulturen på Zentropa skal også fremover være farverig og alternativ, men vi ønsker ikke at krænke nogen.

13. november: Arbejdstilsynet går på baggrund af tidligere medarbejderes beskrivelser af forholdene på Zentropa ind i sagen.

- Arbejdstilsynet ser med stor alvor på anklager om mobning og seksuel chikane. Vi vurderer altid klager nøje - også over forhold som er beskrevet her - med henblik på tilsyn, skriver tilsynschef Lars Toft Pedersen i en mail til Politiken.

14. november: Det svenske filminstitut varsler stop for al støtte til Zentropa, fordi instituttet ikke føler sig overbevist om, at ledelsen på Zentropa tager beskyldningerne om sexchikane alvorligt nok.

Aalbæk oplyser til Ekstra Bladet, at ledelsen i Zentropa har givet ham mundkurv på.

15. november: Zentropa meddeler, at Aalbæk ikke længere må udtale sig på vegne af selskabet.

- Peter har fremover ingen indflydelse på den daglige ledelse af selskabet. Han deltager ikke i ledermøder. Peter har ingen indflydelse på elevuddannelsen og har ikke længere elever under sin ledelse.

Kendte danske filmkvinder: Vi blev også sexchikaneret

Det sker efter den seneste uges intensiverede kritiske opmærksomhed omkring Peter Albæks Jensens ledelsesmetoder og Zentropas arbejdsmiljø samt flere markante udtalelser - senest i Deadline på DR2 søndag aften.

Annonce:

I går var Ekstra Bladet i kontakt med Peter Aalbæk, der ganske rigtigt fortalte, at ledelsen havde givet ham mundkurv på.

- Ledelsen har idømt mig radiotavshed, forklarede han.

Ovenpå interviewet i 'Deadline'?

- Bare generelt, og det må jeg jo som lønmodtager rette mig efter.

Peter Aalbæk stoppede i foråret 2016 som direktør for Zentropa, som han selv var med til at starte, men fortsatte som såkaldt menig medarbejder.

- Nogen mener, at jeg har snakket nok, tilføjede han.

Så du har heller ingen kommentarer til, at dine udtalelser kan komme til at koste Zentropa millioner af svenske støttekroner?

- Der er radiotavshed fra 'lillefar', slog han fast.

Efter svensk udelukkelse: Peter Aalbæk tydeligt berørt

Ålen afviser anklager om sexchikane: Vi var ofrene

Annonce:

Risikerer at miste millioner
Noget tyder på, at det kan skyldes frygten for at miste millioner af svenske støttekroner, der nu får Zentropa til at rette ind. Både Film i Väst og Det Svenske Film Institut har nemlig også fulgt med i danske medier - og har truet med helt at trække støtten til det danske selskab.

Og det kunne blive rigtig dyrt.

- Vi har krævet en nultolerance over for nogen som helst krænkelse. Det betyder også, at hvis det ikke blive efterlevet, vil vi ikke samarbejde igen, forklarede Mikael Fellenius, der er direktør i Film i Väst, til Ekstra Bladet i går.

Sker det, vil det koste Zentropa dyrt, for det danske selskab har sammenlagt modtaget 88.783.200 kroner af svenskerne gennem tiden.

Alene Lars von Triers film har modtaget 35.500.000 kroner i støtte af Film i Väst. Senest fik hans kommende film ’The House that Jack Build’ 8.500.000 kroner.

Til sammenligning har Det Danske Filminstitut støttet Zentropa-film med 313.500.000 kroner fra 2006 og frem til i dag.

Også Det Svenske Film Institut har truet med at stoppe støtten, hvis Zentropa ikke ændrer stil.

Annonce:

'Før vi laver nogen beslutninger om støtte, vil vi være sikre på, at Zentropa ændrer holdning til, hvordan de ser på denne adfærd og sikrer sig, at de gør alt, som de kan, for at stoppe det', skrev Det Svenske Filminstituts direktør, Anne Serner, i en mail til Ekstra Bladet.

Begge selskaber slår dog fast, at de har holdt møder med Zentropa, og at de nu har en 'god' dialog.

Det viste sig altså at holde stik, eftersom 'Ålen' nu er sat udenfor indflydelse.

Brev fra Zentropa

Den 14. november 2017

Kære samarbejdspartner,

Som nuværende ledelse på Zentropa vil vi gerne give dig en status på vores tiltag oven på de alvorlige anklager, som er rejst mod Peter Aalbæk Jensen og Zentropas virksomhedskultur de seneste dage.

Vi er meget berørt af sagen, og meget kede af, at der er personer, som har følt sig krænket eller chikaneret mens de har arbejdet på Zentropa. På baggrund af den viden vi har nu, og det nye lys vores kultur bliver sat i, har vi iværksat en række initiativer.

Vi vil invitere arbejdstilsynet til at lave en undersøgelse af vores arbejdsplads for at få en professionel vurdering af vores arbejdsplads og eventuelle forbedringsmuligheder.

Mandag morgen havde vi møde med medarbejderne med henblik på at starte en proces, der skal gennemgå, opdatere og præcisere vores retningslinjer for et godt og sundt arbejdsmiljø. Mandag den 20. november afsluttes processen, og ledelsen vil herefter udarbejde et sæt gældende retningslinjer, der bliver implementeret øjeblikkeligt.

Alle ansatte skal overholde disse retningslinjer, og der skal senest efter seks måneder laves en skriftlig opfølgning fra ledelsen og gennemføres medarbejdertilfredshedsundersøgelser.

Zentropa har siden 2008 arbejdet med anonyme arbejdspladsvurderinger, og i disse vurderinger har der ikke været antydninger af, at der var væsentlige problemer med det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, og de problemer der har været er blevet håndteret i samarbejde med medarbejderne. Vi vil fremadrettet skærpe vores fokus på disse arbejdspladsvurderinger, og opfordre til at alle medarbejdere bruger denne mulighed til at udtrykke sig, og at alle bekymringer store som små er velkomne.

Ledelsen har desuden truffet følgende beslutninger vedrørende Peter Aalbæk Jensen, som træder i kraft med øjeblikkelig virkning:

  • Peter har fremover ingen indflydelse på den daglige ledelse af selskabet. Han deltager ikke i ledermøder.
  • Peter har ingen indflydelse på elevuddannelsen og har ikke længere elever under sin ledelse.
  • Peter må pr. dags dato ikke udtale sig på vegne af Zentropa.

Vi har alle været ansat på Zentropa i den periode, hvor de oplevede krænkelser har fundet sted. Dermed påtager vi os også et medansvar for de hændelser, som ansatte har oplevet som krænkende. Vi vil gerne være med til at skabe en arbejdsplads, som er tryg og bygger på en sund kultur, og hvor det værdsættes at gøre opmærksom på eventuel mistrivsel.

Vi ønsker samtidig at gøre opmærksom på, at vi alle har været en del af den tidligere kultur uden at vi, mens den fandtes, har opfattet den som krænkende eller systematisk. Med den viden vi har i dag, og med det lys, der i hele verden kastes på denne problematik, er det blevet tydeligt, at det ikke har været en god kultur for alle, og derfor skal den ændres.

Kulturen skal ændres til noget bedre for alle, og derfor er det vigtigt, at vi nu løser problemerne med dialog og rummelighed, således at vi kan genopbygge den grundlæggende tillid mellem mennesker, som er så fundamental for vores almene trivsel og velfærd. Nu hvor vi er blevet klogere, skal alle have en fair chance for at forbedre sig.

Vi står selvfølgelig til rådighed for spørgsmål, input og kommentarer.

Mange hilsner

Anders Kjærhauge, Rikke Ennis, Sisse Graum Jørgensen, Louise Vesth

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: