Her er Maria Hørby i dag: Jeg blev kaldt vejrneger

Geologen og meteorologen arbejder langt væk fra tv-skærmen

Maria Hørby underviser i dag på DTU i Ballerup. Foto: Philip Davali
Maria Hørby underviser i dag på DTU i Ballerup. Foto: Philip Davali
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Casper Christensen og Tæskeholdet kaldte hende vejr-negeren og Irmapigen til stor morskab for hovedpersonen selv og store dele af danskerne.

– Jeg syntes, det var sjovt. Det var jo bare noget, Casper Christensen fandt på. Men jeg fik et læserbrev fra en, der syntes, at det var synd for mig, og at de var gået over stregen.

Skærmen med danmarkskortet er skiftet ud med en tavle, ligesom tv-studiet i Søborg er skiftet ud med et undervisningslokale på DTU (Danmarks Tekniske Universitet) i Ballerup. De studerende genkender sjældent Maria Hørby. De fleste er lidt for unge til at huske en meteorolog, der var på skærmen i 1996 og fire år frem.

– Når de finder ud af, hvem jeg er, så skynder de sig at søge på nettet, og så griner de over det der med Casper Christensen, siger Maria Hørby og henviser til, da hun et par gange var gæst i Casper Christensen og Jan Gintbergs populære radioprogram ’Tæskeholdet’ i midt-90’erne. Det var dem, der fandt på de to navne.

Overraskede folk
Det var ikke chikane, der fik Maria Hørby til at forlade Danmarks Radio. De fleste tog godt imod den nigeriansk-fødte meteorolog. Nogle skulle lige vænne sig til, at det var en sort kvinde, der på klingende jysk forudsagde vejret.

– Jeg fik nogle gange at vide, at folk blev overraskede, når de bare hørte min stemme, mens fjernsynet kørte i baggrunden, og så kiggede op og så mig. Jeg stoppede, fordi jeg tog orlov for at lave noget undervisningsmateriale, og der fik jeg smag for ikke at arbejde om aftenen og i weekender.

Maria Hørby nåede også at blive børne-vært, da hun arbejdede for DR. Foto: DR
Maria Hørby nåede også at blive børne-vært, da hun arbejdede for DR. Foto: DR
 

Den nu 49-årige underviser var meteorolog på TV Avisen dengang, da vejr-værterne på Danmarks Radio var uddannet meteorologer, og hvor der kun var en enkelt tv-transmitteret vejrudsigt om dagen. Den havde til gengæld seere, som var det en VM-finale i kvindehåndbold.

– I dag er der vist flere vejr-værter, der ikke er uddannet meteorologer. Man har fundet ud af, at det også er vigtigt med nogle, der kan fastholde folk. Men da jeg var vært, der var det sådan, at på DR var det meteorologer, men ikke på TV2. Uha, det var noget værre noget. De stod jo bare og sagde noget, som en anden havde skrevet, siger hun og griner over 1990’ernes vejr-snobberi.

Poul Thomsens store sorg: Ekskone og søn valgte livet fra

Snobberiet er der ikke noget tilbage af. Tværtimod beskæftiger Maria Hørby sig i dag med noget så jordnært som jordbundsforhold. Hun underviser på syvende år bygningsingeniører i, hvornår jorden kan bære bygninger, og hvordan man undgår, at grundvandet trænger ind kældre.

Masser at lave
Arbejdsløs har hun ikke været, siden hun stoppede på DR. Det var ellers oprindelig den frygt, der fik Maria Hørby til at søge ind på meteorolog-studiet. Hun var ved at være færdig på sit geolog-studium på Aarhus Universitet, da hun så, at Meteorologisk institut søgte personer med naturvidenskabelig baggrund, der kunne læres op til at blive meteorologer. Maria Hørby slog til og blev oplært i vind og vejrforhold og fik efterfølgende job som meteorolog. Det var i hendes barselsorlov, at den nybagte mor blev ringet op af sin chef, der fortalte, at DR søgte meteorologer. Efter lidt skærmtræning, hvor hun blandt andet lærte at kigge i kameraet og ikke dække Bornholm med kroppen, var Maria Hørby klar til at indtage skærmen.

– Den første gang var jeg så nervøs, så jeg næsten ikke kunne tale. Men med tiden blev det bedre, lige bortset fra dengang, hvor jeg totalt byttede rundt på nord, syd, øst og vest.

Fire år som vejrvært blev det til og så lidt børne-tv. Derefter stillede hun op som folketingskandidat for Kristendemokraterne, men blev ikke valgt ind.

Husker du de gamle tv-værter? Her er de i dag

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind