Husker du 'Lone og orangutangerne'? Nu er hun fyret og forladt

Lone Dröscher Nielsen har kæmpet for orangutangerne på Borneo, men efter samarbejdsvanskeligheder med direktøren af Save the orangutang, er hun blevet afskediget

Lone fik antallet af støtter af orangutangerne til at eksploderer efter sin tv debut. Foto: DR
Lone fik antallet af støtter af orangutangerne til at eksploderer efter sin tv debut. Foto: DR

Lone Dröscher Nielsen stjal danskernes hjerter, da hun i 2013 medvirkede i programmerne 'Lone og orangutangerne - tilbage til naturen' og 'Lone og orangutangerne - tilbage til friheden'.

Her gav hun et unikt indblik i det arbejde, hun udførte med de mange orangutanger sammen med organisationen Save the orangutang, og hendes arbejde indbragte hende sågar den fornemme titel Ridder af Dannebrog.

I dag er situationen dog en helt anden.

Lone Dröscher Nielsen er blevet fyret fra organisationen og i stedet for at være tæt på sine elskede aber, er hun i Wales, hvor hun lever en økonomisk hård virkelighed.

Radio24syv har i forbindelse med Lone Dröscher Nielsens fyring lavet programmet 'Abernes planet', der sætter fokus på problematikken mellem Lone Dröscher Nielsen og ledelsen af organisationen.

Lone blev kendt fra programmerne om orangutangerne, som hun var 'mor' til Borneo. Foto: DR
Lone blev kendt fra programmerne om orangutangerne, som hun var 'mor' til Borneo. Foto: DR
 

Hun har ofret alt for aberne

Arbejdsløs i England
Til Ekstra Bladet fortæller Lone Dröscher Nielsen om sin nye virkelighed i Wales.

- Lige nu er jeg arbejdsløs, og det er selvfølgelig ikke så hyggeligt. Jeg er nok for specialiseret i mit felt. Jeg har prøvet at søge jobs i et par supermarkeder, men de kigger på mig og siger, at jeg er for overkvalificeret til jobbet. Andre steder søger de folk med en anden uddannelse end min, og jeg må bare sige, at lige nu ved jeg ikke, hvad der kommer til ske, fortæller hun i telefonen.

Hun er ked af, at situationen er endt, som den er, for hun ikke havde regnet med, at hendes fremtid ville være uden tilstedeværelsen af sine orangutanger.

- Jeg har det naturligvis ikke særlig godt med fyringen. Jeg havde slet ikke regnet med, at min fremtid ville se sådan her ud. Jeg havde regnet med, at organisationen ville have mere brug for mig og de donorer, som jeg har skaffet.

Lone boede på Borneo med sin mand, hvor de skabte verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger. Foto: DR
Lone boede på Borneo med sin mand, hvor de skabte verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger. Foto: DR

Sådan har 'kvinden med aberne' det i dag

Har skaffet mange donorer
Ifølge redaktør på podcasten fra Radio24syv, Mikkel Clausen, har Lone Dröscher Nielsens optræden i tv-programmerne været med til at gøre en stor forskel for antallet af donorer.

- Det eksploderede efter programmerne, det skriver organisationen også på deres hjemmeside, fortæller Mikkel Clausen.

På hjemmesiden står ordret: 'I 2007-2009, hvor DR viste dokumentaren 'Kvinden med aberne' om Lone Dröscher Nielsen og hendes arbejde på Borneo samt BBC programmet 'Orangutan Diary' fra Nyaru Menteng, blev orangutangernes situation for alvor sat på dagsordenen i Danmark og antallet af støtter voksede nærmest eksplosivt'.

Og ifølge Lone Dröscher Nielsen ved de mange donorer, der har støttet hendes arbejde, ikke, at hun ikke længere er ansat i organisationen.

-  Det er så svært! Da jeg havde fødselsdag, var der denne her Facebook-side, hvor der kom så mange lykønskninger, og hvor de skrev, hvor dejligt det er med det arbejde, jeg laver. Og der sidder jeg så med en dårlig smag i munden, fordi jeg gjorde ikke de ting. Det havde jeg ikke fået lov til i et år, fortæller hun og fortsætter:

- Det har jeg det dårligt over, og det vigtigste for mig er nu også at fortælle, at jeg ikke længere er i organisationen, men samtidig vil jeg jo stadig gerne have, at folk støtter orangutangerne, slår hun fast.

Orangutangerne skal nu undvære Lone. Foto: DR
Orangutangerne skal nu undvære Lone. Foto: DR

Hollywood-helt rørt over dansk abe-center

Kunne ikke samarbejde
Lone Dröscher Nielsen fortæller at grunden til, at hun blev fyret skyldes, at hun ikke kunne samarbejde med den nye direktør Hanne Gürtler.

- Vi havde bare rigtig dårlig kemi. Men undskyldningen startede med at være, at de ville lukke den afdeling, jeg var tilknyttet i England, men nu er der gået et år, og den afdeling kører stadig, forklarer hun.

På hjemmesiden er den officielle forklaring også, at afdelingen lukker.

'Red Orangutangen har siden 2011 arbejdet tæt sammen med tilsvarende organisationer i Sverige og England & Wales under det fælles navn Save the Orangutan. Ved udgangen af 2017 kunne det konstateres at indsamlingerne i Sverige og Danmark gik over al forventning, mens indsamlingerne i England og Wales langt fra var rentable. Derfor blev det besluttet at lukke ned i England & Wales for at koncentrere os om Skandinavien.

Det betød også, at Lone Dröscher Nielsen, som er bosiddende i Wales, ikke længere er ansat i den engelske og walisiske organisation. Mulighederne for fremadrettet at tilknytte Lone Dröscher Nielsen som konsulent til den danske organisation blev afsøgt, men det lykkedes desværre ikke at opnå enighed om vilkårene herfor', lyder på det hjemmesiden.

Lone Dröscher Nielsen fortæller, at uenigheden gik ud på, at hun ikke kunne få lovning på at være involveret i dyrevelfærden - og måske slet ikke ville få lov til at arbejde med aberne.

Lone og Hanne kunne ifølge Lone ikke finde en fælles forståelse. Lone slår dog fast, at Hanne er dygtig til dyrevelfærd, men hun har bare aldrig set en orangutang i virkeligheden. Foto: DR
Lone og Hanne kunne ifølge Lone ikke finde en fælles forståelse. Lone slår dog fast, at Hanne er dygtig til dyrevelfærd, men hun har bare aldrig set en orangutang i virkeligheden. Foto: DR
 

Skal nok klare sig
Lige nu bliver Lone Dröscher Nielsen derfor nødt til at leve af sine sparepenge, men som hun siger, har hun ben i næsen og er sikker på, at hun nok skal finde på noget andet.

- Jeg finder nok ud af det, så må jeg lave et hundehotel eller noget. Jeg skal nok klare mig. Det er ligegyldigt, hvad jeg laver, bare jeg kan tjene noget, fortæller hun.

Hun indrømmer dog, at hun helst vil tilbage til sine orangutanger.

- Jeg savner dem så meget, at det gør ondt i maven hver anden dag. Det er mine børn, siger hun.

Derfor er hun også i gang med at skabe et samarbejde med en anden orangutang organisation, så hun på et tidspunkt kan komme tilbage til Borneo.

Hanne Gürtler, som er direktør for den danske gren af Save the orangutang, at man ikke udtaler sig i en personalesag og har derfor ingen kommentarer til fyringen af Lone Dröscher Nielsen.

Lone savner aberne helt ind i knoglerne. Efter hun har mistet sin hund, gør det endnu mere ondt at være væk fra dem. Foto: DR
Lone savner aberne helt ind i knoglerne. Efter hun har mistet sin hund, gør det endnu mere ondt at være væk fra dem. Foto: DR
 

Du kan lytte til hele podcasten om Lones situation på Radio24syv mandag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.