Huxi Bach: Liderligheden er din egen

Singlefyren fra Istedgade hudfletter som sit forbillede Niels Hausgaard alt og alle - også den liderlige islamist

Hvis der ikke er damer tilstede, kan liderligheden klares i en håndevending, mener Huxi Bach. Foto: Rumle Skafte
Hvis der ikke er damer tilstede, kan liderligheden klares i en håndevending, mener Huxi Bach. Foto: Rumle Skafte

- Det er Niels Hausgaards skyld er, at der er ti sange i mit tredje show, for det er ham der for godt fire år siden fik mig i gang med at skrive sange. Og det er jeg taknemmelig for. Man kan nemlig slippe af sted med at sige utroligt mange ting i en sang. Selv de skarpe ord glider nemt ned, når der bare er toner til.

Huxi Bach har ikke tid til at have en kæreste lige nu. Foto. Rumle Skafte
Huxi Bach har ikke tid til at have en kæreste lige nu. Foto. Rumle Skafte
 

38-årige Huxi Bach er på landevejen og høster mange roser med sit seneste show - arhhh der er lige JyllandsPosten, som ikke kan lide det, for som anmelderen skrev, så ville ingen sommerrevy synke så dybt.

- Hvis anmelderen havde forventet en sommerrevy, kan jeg godt forstå skuffelsen, griner Huxi og tilføjer:

- Emnemæssigt kommer jeg vidt omkring. Men skal jeg pege på en sang, jeg glæder mig til hver gang, så er det ’Den Liderlige Islamist’. Ved en optræden for nylig hørte jeg en dame, der ligefrem gispede, da jeg introducerede den. Det er lidt som om, at folk bliver skræmte, når ord som ’islamist’ og ’koran’ er på tavlen. Men det er altså bizart, når ens liderlighed bliver andres ansvar. Her må trækkes en streg i sandet: Liderligheden er din egen. Og er der ingen damer, kan det klares i en håndevending. Det nytter altså ikke at påstå, at kvinder, der ikke er tildækkede, selv er skyld i, at de bliver voldtaget. Men jeg vil så gerne skynde mig at tilføje, at ingen er gået i rette med mig over den sang - hverken halalhippier eller islamister. Jeg har på intet tidspunkt følt, at jeg skulle kigge mig over skulderen, når jeg er gået hjem igennem Vesterbro.

Ikke Hippiebarn
Som nogle vil vide, hedder Huxi i virkeligheden Christian, og selv om fornavnet smager af gamle hippier, så var det bedstefaren, som var stålindkøber på Frederikshavns værft og meget langt fra hippiebevægelsen, der fandt på navnet endnu før, Huxi var født.

Nomadetilværelsen som entertainer gør, at Huxi Bach møder både vild luksus og noget, man tror er løgn. Foto: Rumle Skafte
Nomadetilværelsen som entertainer gør, at Huxi Bach møder både vild luksus og noget, man tror er løgn. Foto: Rumle Skafte
 

Navnet gør, at man husker det talentfulde Aalborg-dreng, og han er derudover et godt eksempel på, at journalistik kan føre til alt, bare man forlader det i tide.

- Jeg gik på Journalisthøjskolen og kom i praktik på DR, men jeg kom først derfra mange, mange år senere. Og journalist blev jeg aldrig, griner han. Her deler han skæbnefællesskab med bl.a. Simon Kvam, som gik på DJH samtidig

Mesterlære

Da han røg ud fra P3 i 2010, endte han pludselig i en slags ’mesterlære’ hos Niels Hausgaard.

- Vi var værter sammen på en ’Spil dansk koncert’ og nogle måneder senere ringene Niels og ’beordrede mig’ til at skrive et par sange, så ville han nemlig tage mig med på Tønder Festivalen. ’Skrive et par sange’ spurgte jeg rædselsslagen. Men som Niels trøstende sagde: ’Der er to måneder til. Du har masser af tid’. Og ingen siger ’nej’ til Hausgaard. Ikke i min bog i hvert fald.

Efter at have kampsvedt i en halv sommer, blev sangene klar, og alt gik godt.

- Derfor er kan den gæve Vendelbo stilles til ansvar for, at Huxi nu tør optræde med hele ti sange, som i øvrigt henrykker publikum hver aften, når han giver den gas rundt om i landet.

Ikke tid til kæreste
At være meget på landevejen betyder, at Huxi Bach den ene dag overnatter i vild luksus, og den næste i noget, man tror er løgn.

Men det betyder også, at han er ret travl og formentlig derfor ikke lige har en kæreste - for tiden i hvert fald.

Til gengæld har han så meget andet - frem for alt succes.

- Hver dag er spændende, for det gælder om at levere. Selv store navne som Niels Hausgaard eller Frank Hvam, som jeg turnerede med sidste år, har kun et par minutter, fra de går ind på scenen, og til de skal have fanget publikum - ellers gider folk dem ikke, forklarer han.

Karen Thisted
Lige her har de mange år i underholdningsafdelingen på DR hjulpet meget. Han lavede først P3, her mødte han så Jan Gintberg og ’Vindhætterne’ - så røg han på ’Boggie’, og pludselig fik han sin debut foran kameraet. Det var sammen med Clement Kjærsgaard i ’Clement Direkte’.

Sådan fortsatte det slag i slag, indtil han løb ind i den store succes med Karen Thisted - ’Den Lyse Kanon’. Det umage par havde en stor fast lytterskare, men DR havde andre planer med deres sendeflader, så parret røg ud. De har dog fortsat deres samarbejde på forskellige måder – når de ikke lige er meget travle hver for sig.